Vulcan. O mai veche solicitare a cetățenilor este în curs de rezolvare

Vulcan. O mai veche solicitare a cetățenilor este în curs de rezolvare

Timp de citire: 2 minute

La ședința de îndată din ziua de marți, 9 aprilie, a fost aprobat un proiect de hotărâre prin care se răspunde unei solicitări mai vechi a locuitorilor municipiului Vulcan, asaltați, ani la rând, de fumul și de mirosul provenite de la fosta groapă de gunoi a localității, amplasată pe dealul Paroșenilor.

Activitatea de

la depozitul neconform de deșeuri, groapa de gunoi, cum o știau oamenii, a fost sistată în anul 2016, închiderea sa de urgență la vremea aceea fiind în conformitate cu legislația națională impusă de Uniunea Europeană. De atunci și până acum s-a tot vorbit despre ecologizarea ca la carte, conform normelor naționale și europene, a acestui teren în suprafață de 49.935 mp, numai că demersul a fost întrerupt de  chestiuni legate de soluționarea, chiar în instanță, a pretențiilor avute de cei care au deținut bucăți din acest teren.

Chestiunea și-a

găsit, însă, rezolvarea după ce, la Primăria municipiului Vulcan, a sosit adresa nr.19294/19/ 03.2024 trimisă de Ministerul Mediului și Pădurilor – Administrația Fondului de Mediu prin care se comunică „reintroducerea UAT Vulcan în lista depozitelor municipale neconforme pentru care Administrația Fondului de Mediu a fost desemnată să închidă depozitul”. Numai că, pentru realizarea acestui scop, „este necesar ca Primăria municipiului Vulcan să întreprindă demersurile necesare pentru trecerea terenului pe care se află depozitul din domeniul public al municipiului Vulcan în cel al Statului Român și în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului de Mediu”.

Prin această

trecere de proprietate „se justifică încetarea uzului și interesului public local”, fiind posibil ca Administrația Fondului de Mediu care este solicitant eligibil în cadrul Obiectivului Specific (OS)3.1 „Reducerea numărului depozitelor neconforme și creșterea gradului de pregătire pentru reciclare a deșeurilor în România” să pună la dispoziție banii necesari pentru activitatea de ecologizare atât de mult așteptată și dorită de locuitorii municipiului Vulcan. Mai ales că, prin lucrările de închidere, vestea bună pentru cetățeni este că se vor reduce substanțial  riscurile pentru sănătatea populației prin reducerea emisiilor atmosferice și a pânzei de apă freatică, dar și a riscului de autoaprindere a deșeurilor.

Fiind o chestiune

de un evident interes cetățenesc, a fost necesară convocarea unei ședințe de consiliu local de îndată, pentru rezolvarea ei grabnică. Mai ales că, așa cum a explicat  Cristian Merișanu, trecerea terenului din domeniul public al municipiului Vulcan în domeniul public al Statului Român și în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului pentru Mediu face posibilă primirea finanțării pentru ca, în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara, să se efectueze închiderea depozitului neconform de deșeuri. Proiectul de hotărâre care, așa cum a subliniat primarul, răspunde unor cerințe și dorințe mai vechi ale locuitorilor municipiului Vulcan a fost aprobat în unanimitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii