Uricani / Un director de școală într-adevăr implicat

Uricani / Un director de școală într-adevăr implicat

Timp de citire: 2 minute

Bucuria trăită, săptămâna trecută, de doamna profesoară Mihaela Cerasela Tetileanu a fost imensă atunci când a fost înștiințată că  Proiectul PNRR -COD APEL:PNRR/2022/C11/I5 – 2, intitulat „Lada de zestre uricăneană”, având ca aplicant Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani, a fost declarat câștigător.

Indiscutabil,

a fost motiv de bucurie pentru cadrele didactice și elevii acestei instituții de învățământ, al cărei director este doamna prof. Mihaela Cerasela Tetileanu, care predă Discipline Economice și Turism. Un lucru care se cunoaște mai puțin și care trebuie neapărat reținut  este că proiectul a fost scris de la cap la coadă chiar de către doamna director.

„Ideea mi-a venit, într-o dimineață, la cafea, când m-am gândit cât bine ar putea aduce comunității un proiect PNNR pe axa educație și cultură. Vă mărturisesc că, imediat după aceea, am trecut la treabă!”. Nu i-a fost greu, mai ales că nu este primul proiect pe care l-a întocmit, de una singură, pentru unitatea de învățământ pe care o conduce. În timp ce instituții similare dau bani grei firmelor specializate, pentru elaborarea de proiecte prin care să poată fi accesate fonduri europene, doamna director  Mihaela Cerasela Tetileanu a preferat să le pregătească ea însăși. Ba, mai mult, la rugămintea colegilor din alte localități, s-a implicat și în redactarea proiectelor inițiate de aceștia.

Scopul proiectului,

așa cum am aflat chiar de la dumneaei, îl constituie revitalizarea și valorificarea vieții culturale de la nivelul orașului Uricani și a împrejurimilor acestuia.

Activitățile din cadrul proiectului fac posibilă realizarea unui „produs final”, cum l-a numit interlocutoarea mea, sub forma unui festival de reînviere a tradițiilor de pe meleagurile momârlanești uricănene. S-ar putea promova, astfel, potențialul cultural și turistic al orașului prin activități cultural artistice, porturi populare, obiceiuri, artiști, ansambluri. Doamna prof. Mihaela Cerasela Tetileanu a amintit, în acest sens, festivalul programat să aibă loc în luna mai a acestui an și editarea unei culegeri cu elemente de etnografie și folclor specifice zonei Uricani. Aceasta va cuprinde  elemente culturale, monumente istorice și un rezumat al activităților din cadrul proiectului cu opinii ale locuitorilor și invitaților ce au luat parte la  festival. Ghidul va avea aplicabilitate la orele de limba română, istorie, geografie, cultură civica din trunchiul comun, dar și la materiile opționale. Și, nu în ultimul rând, doamna director a amintit de editarea unui album de promovare a orașului Uricani, care va fi putea fi văzut de oricine la Centrul de Informare Turistică din Valea Jiului.

„Am ținut seama

de faptul că toate aceste tradiții care țin de identitatea locului trebuie transmise tinerei generații, a completat”, cu emoție în glas, doamna director. Tocmai de aceea în materializarea proiectului sunt cuprinși peste treizeci de copii dintre cei foarte mulți care au fost deosebit de entuziasmați când au auzit despre ceea ce el cuprinde. Am aflat, ulterior, că și primarul Dănuț Buhăescu a fost bucuros de succesul doamnei director Mihaela Cerasela Tetileanu. El a făcut o paralelă între rezultatele finale ale proiectului doamnei director și ceea ce s-a făcut, de multă vreme, la Casa de Cultură din Uricani. Așezământ de cultură din care mulți soliști vocali de muzică populară și ușoară, dar și formații de dansuri, au ajuns să se perfecționeze la școli de artă din întreaga țară.
Gheorghe OLTEANU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii