Ședința consiliului local / Petroșaniul rămâne în SALVITAL

Ședința consiliului local / Petroșaniul rămâne în SALVITAL

Timp de citire: 4 minute

În ultima zi a lui februarie am participat la cea mai liniştită şedinţă de Consiliu Local Petroşani. Începută mai târziu decât de obicei, seara la orele 17:00, şedinţa a avut pe ordinea de zi 33 de proiecte, plus punctul diverse. Într-un ceas şi jumătate au fost votate toate. Un proiect a fost amânat, 32 au fost adoptate, în marea lor majoritate în unanimitate.

Singurul proiect amânat
Proiectul amânat a fost cel de la punctul 27 de pe ordinea de zi. El a vizat aprobarea prin licitaţie publică a unui imobil (clădire şi teren în suprafaţă totală de 673 mp). Amânarea a fost cerută printr-un amendament de consilierul Margareta Burduf. A solicitat „refacerea datelor de evaluare care datează tocmai din 2014 şi care pot să nu mai sunt conforme cu realitatea”. Cum marea majoritate a consilierilor nu s-au opus, proiectul a fost supus amânării, amendamentul fiind votat în unanimitate.

Alocări de fonduri de la buget şi scăpări de creanţe
Alte proiecte votate au vizat mai multe alocări de fonduri pentru diverse activităţi sau acţiuni. De exemplu, consilierii au aprobat printr-un proiect iniţiat de primar alocarea sumei de 1.000 lei pentru Serbările Zăpezii şi pentru Cupa „Pro Parâng” 2018. Pentru petroşenenii cu creanţe fiscale în cuantum de până la 40 lei, aflate în sold până la data de 31 decembrie 2017, printr-un Raport prezentat primăriei, cei de la Serviciul Urmărire, Încasare, Executare Silită, Impozite şi Taxe Locale au propus anularea acestora, pentru „diminuarea cheltuielilor suplimentare efectuate de la bugetul local pentru urmărirea şi punerea în executare silită a acestei creanţe”. Cum ar veni, mai mult ar costa daraua decât ocaua… Consilierii au aprobat proiectul venit în urma solicitării serviciului Taxe şi impozite, astfel că acesta a devenit hotărâre de consiliu.

Petroşaniul rămâne în „Salvital”
Poate cel mai important proiect la capitolul plăţi sau alocări de taxe de la bugetul local a fost proiectul 8 de pe ordinea de zi. La şedinţa trecută era cât pe ce ca municipiul Petroşani să iasă din Asociaţia „Salvital” Hunedoara. Se cunosc şi discuţiile care au fost. Cert este că în urma discuţiilor de-atunci primarul a repus pe tapet proiectul, dar de data aceasta nu ca Petroşaniul să iasă din asociaţie, ci să continue, lucru ce reiese prin propunerea de aprobare a plăţii contribuţiei anuale a municipiului Petroşani în calitate de asociat. Ei bine, cei de la SMURD pot răsufla liniştiţi, nu mai trebuie să plece prin alte părţi sau să-şi facă griji cu locul de muncă, deoarece consilierii au aprobat în unanimitate plata contribuţiei. Ceea ce înseamnă implicit continuarea celor din Petroşani în cadrul acestei asociaţii. Contribuţia pe acest an va fi de 127.278 lei, adică exact 3 lei pe cap de locuitor (numărul etalon de cetăţeni fiind stabilit la data de 1 iulie 2017).

Două proiecte au vizat Apa Serv
Două proiecte votate în unanimitate de consilieri au vizat şi operatorul de apă SC Apa Serv Valea Jiului SA. Este vorba de proiectele 11 şi 12. Unul viza aprobarea preluării în domeniul public al municipiului a investiţiei „Reabilitarea conductei de distribuţie OL 500 mm amplasată între blocul 6 de pe strada Păcii şi strada 9 Mai, blocurile 2-4 Petroşani Nord”, lucrare realizată pe baza unui contract de finanţare încheiat între operatorul de apă şi Ministerul Fondurilor Europene în valoare de peste 2,2 milioane lei, lucrare despre care ZVJ şi subsemnatul a scris anul trecut. Al doilea proiect legat de operatorul regional de apă şi canalizare a vizat aprobarea concesionării mijloacelor fixe rezultate în urma implementării proiectului despre care am scris anterior.

Trei noi „Cetăţeni de Onoare ai municipiului Petroşani”
Proiectele 30, 31 şi 33 au fost mai speciale, în sensul că prin ele au fost propuşi alţi trei cetăţeni destoinici ai Petroşaniului pentru a fi desemnaţi de autorităţile locale „Cetăţeni de Onoare ai Municipiului”. Este vorba de actualul rector al Universităţii din Petroşani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai, o personalitate locală pe care probabil o cunoaşte toată lumea şi care credem că nu mai are nevoie de o altă prezentare, de doctorul Gabriel-Mihail Ivănescu, cel care şi-a dedicat meseria de medic psihiatru timp de peste patru decenii la Spitalul de Urgenţă Petroşani (timp de 35 de ani fiind şeful Secţiei de Psihiatrie, contribuind decisiv şi la înfiinţarea acestei secţii) şi de profesorul Tiberiu Coconeţ, născut şi crescut la Petroşani, dintr-o familie de artişti, muzicieni şi mineri, care în timpul celor 38 de ani de activitate de până acum, ca profesor de muzică, a „şlefuit” sute, poate mii de talente locale şi judeţene, atât la Casa Studenţilor din Petroşani (pe care a şi condus-o o perioadă, până în 1987), cât şi la Şcoala Populară de Artă din Deva unde lucrează şi astăzi. Proiectele au fost votate, două în unanimitate şi unul cu o abţinere (consilierul Mihai Barbu).

Noul preşedinte de şedinţă –  Mihai Barbu
În fine, vom încheia cu proiectul 32, cel prin care s-a stabilit următorul preşedinte de şedinţă pe o perioadă de trei luni (martie-aprilie-mai). În urma propunerii făcută de consilierul Milu Vladislav şi a votului exprimat de consilieri, în unanimitate, consilierul ALDE Mihai Barbu va prelua ştafeta de la consilierul liberal Claudiu Cornea, cel care a condus în ultimele trei luni şedinţele de consiliu.„Să vedeţi ce nebunie de şedinţe vor fi când se va apuca domnul Barbu să vorbească, nu mai are cine-l opri!”, au glumit după vot consilierii. Rămâne de văzut dacă gluma se va adeveri ori ba…

de Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii