Neînțelegerile legislative verificate la APM HD, privind construcția microhidrocentralei de pe râul...

Neînțelegerile legislative verificate la APM HD, privind construcția microhidrocentralei de pe râul Alb,  clarificate de Ministerul Mediului

Timp de citire: 3 minute

Agenția de Protecția Mediului Hunedoara a primit o serie de  petiții și sesizări formulate, de la începutul anului 2015, de mai multe ONG-uri. În urma lor, în perioada 16.03.2015-25.03.2015, la APM Hunedoara o echipă de consilieri din cadrul Direcţiei Corp Control a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a efectuat un control privind modul de respectare a procedurilor privind emiterea actelor de reglementare pentru obiectivul „Construire MHC pe râul Alb” situat în satul Coroiești, comuna Sălașu de Sus.

În urma acestui control s-a încheiat Raportul de control nr.l 518/GLG/03.06.2015 aprobat de ministrul Grațiela Leocadia Gavrilescu. În raport se constata că actele de reglementare emise de APM Hunedoara pentru activitatea de construcții/investiții în ariile protejate încalcă prevederile OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, întrucât nu există plan de management aprobat pentru ariile naturale protejate.

Șeful APM Hunedoara, Viorica Barabaș, a trimis, prin deputatul Carmen Hărău, o adresă menită să deslușească ițele legislative care au încurcat lucrurile și actele necesare pentru continuarea proiectului au fost suspendate. Viorica Barabaș spune că în raport nu se specifică articolele de lege care restricționează emiterea actelor de reglementare, doar în situația în care aria protejată are plan de management aprobat, deoarece nu există astfel de articole de lege. Se decide, de asemenea, ca actele emise în lipsa planului de management să fie suspendate și se cere cercetarea administrativă a celor care au emis aceste acte.

În Hunedoara aproape 40% din teritoriu este declarată arie protejată, și doar un singur parc are planul de management aprobat prin HG, dar și acesta este în revizuire. Suspendarea actelor de reglementare sau a procedurilor de emitere a afectat proiectele de infrastructură de transport, proiectele de infrastructură de mediu, proiectele de apărare împotriva calamităților naturale, proiecte de împădurire ale unor situri degradate, proiecte ale instituțiilor de cult etc.

Ministerul menționează, printr-un răspuns adresat în 24 iulie 2015, că  ”Pentru situaţia expusă de către APM Hunedoara privind emiterea actelor de reglementare a obiectivului Construire MHC pe râul Alb situat în comuna Coroieşti, facem precizarea că s-a produs o neînţelegere în interpretarea legislaţiei şi anume că avizul nr.17/21.08.2013 a fost emis de către Administraţia Geoparcului Dinozaurilor – Ţara Haţegului în contextul inexistenţei planului de management aprobat. În situaţia dată, în conformitate cu legislaţia în vigoare pentru protecţia naturii, Administraţia Geoparcului Dinozaurilor – Ţara Haţegului poate emite avize la solicitarea ACPM, oricând în perioada derulării contractului de administrare, cu condiţia să aibă la bază Hotărârea Consiliului ştiinţific al Geoparcului. Vă informăm, de asemenea, că prin adresa nr.10799/AJ/23.06.2015 am solicitat Administraţiei Geoparcului Dinozaurilor – Ţara Haţegului să ne transmită în cel mai scurt timp posibil Hotărârea Consiliului Știinţific şi procesul verbal cu opiniile exprimate de membrii acestuia, acte pe baza cărora trebuia emis avizul nr.17/21.08.2013. Totodată, prin Raportul de control nr. 1518/GLG/03.06.2015, echipa de control nu a decis ca actele de reglementare pentru proiecte/activităţi emise cu respectarea procedurilor legale dar în lipsa planurilor de management aprobate, trebuie suspendate. (Conform propunerilor din respectivul raport de control, s-a decis transmiterea prezentului Raport de control către A.N.P.M. în vederea: efectuării demersurilor legale în ceea ce priveşte actele de reglementare (Deciziei etapei de încadrare nr. 1327/26.08.2013, Avizul Natura 2000 nr. 3/23.08.2013 şi Decizia etapei de încadrare nr. 1327/26.08.2013, revizuită în data de 01.09.2014) emise de APM Hunedoara cu încălcarea prevederilor legale; cercetării administrative a personalului ce a emis actele de reglementare susmenţionate).”

Între timp lucrurile s-au simplificat, în data de 31 august fiind publicat pe site-ul APM Hunedoara Planul de management al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, deci practic avizele emise devin valabile și construcția microhidrocentralei ar putea continua, conform ministerului. Însă acum decizia finală va trebui să vină din partea judecătoriei, pentru că este în derulare un proces intentat de Natura 2000 pentru revocarea deciziei etapei de încadrare emisă de APM Hunedoara.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii