Universitatea din Petroșani / Lansarea proiectului „Centru de training tehnicieni eolieni în Valea Jiului”

Universitatea din Petroșani / Lansarea proiectului „Centru de training tehnicieni eolieni în Valea Jiului”

Timp de citire: 6 minute

Universitatea din Petroșani, în parteneriat cu Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA), sub coordonarea Ministerului Energiei, a lansat luni, 20 mai, la Petroșani, proiectul cu finanțare europeană „Centru de training tehnicieni eolieni în Valea Jiului”.

Începând cu orele 11:30, în Sala Senatului Universității din Petroșani, instituție care va avea un rol determinat în acest proiect, mai mulți reprezentanți ai Ministerului Energiei, ai RWEA și ai Universității din Petroșani s-au întâlnit pentru a parafa parteneriatul și a lansa astfel proiectul amintit. Printre alții au fost prezenți din partea Ministerului Energiei – secretarul de stat Doru Vișan, din partea RWEA – Mihai Bălan, din partea firmei Monson Operation LLC – managerul pe probleme de Dezvoltare a firmei, Sebastian Enache, iar din partea Distribuție Energie Oltenia –  directorul general Eugen Botoarcă.
Gazdele evenimentului au fost reprezentate de rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, și prof.univ.habil.dr.ing. Roland Moraru, prorectorul pe linie de cercetare științifică și relații internaționale.
Proiectul „Centru de training tehnicieni eolieni în Valea Jiului” are două componente. Prima componentă ține de calificarea sau recalificarea tehnicienilor în industria regenerabilă, iar a doua componentă ține de calificarea/ recalificarea pentru partea de distribuție în industria regenerabilă, cei înscriși beneficiind de suportul CEZ.
La finalul întâlnirii, fiecare dintre cei amintiți au acordat câteva scurte declarații jurnaliștilor prezenți, răspunzând ulterior și la cele câteva întrebări puse. Vă prezentăm mai jos câteva din cele declarate de o parte dintre oficialii prezenți, cititorii având astfel ocazia să înțeleagă mai bine ce este cu acest proiect și ce se dorește exact prin implementarea lui.

Prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani:
„Va fi o activitate în plus, dar care este o activitate la care specialiștii noștri din cadrul universității pot participa. Vom putea asigura pentru cursanții care vin în Valea Jiului atât condiții de cazare și masă, cât și condiții bune de desfășurare a cursurilor și activităților practice. Noi gândim împreună cu membrii și partenerii din acest consorțiu creat ca activitatea didactică să fie cam 30%, iar activitatea practică cam de 70%, pentru că este vorba de reconversie, și atunci nu trebuie să oferim atâtea cunoștințe teoretice în plus. Aceste cunoștințe teoretice pot fi predate de către profesorii noștri. De asemenea, sperăm ca prin cunoașterea mai bună a posibilităților Universității din Petroșani să atragem și alți studenți sau specialiști care vor să se pregătească în domenii postuniversitare sau postliceale, în așa fel încât să asigurăm pentru economia românească și europeană specialiști bine pregătiți. În cadrul acestui consorțiu creat am văzut și suntem convinși că vom realiza ceea ce se impune pentru asemenea pregătire în domeniul surselor regenerabile de energie. Partea practică a cursanților se va face și la universitatea noastră, în laboratoarele specializate realizate pe bani europeni și probabil că se vor deplasa și la anumite firme și companii din România”.

Doru Vișan, secretar de stat la Ministerul Energiei:
„ (…) Cu ceva timp în urmă, în cadrul unei analize la minister care a cuprins tot sectorul de Energie, colegii cu care sunt aici și azi au sugerat – cunoscând problemele pe care Valea Jiului le are privind disponibilizările de personal rezultate în urma actelor normative și respectiv promovării la Bruxelles a platformei de tranziție, dumnealor având și o experiență deosebită, dar și văzând posibil o necesitate de dezvoltare a personalului calificat din zona aceasta și având deja experiența unui astfel de centru în România la Constanța (care este momentan insuficient pentru acoperirea zonei din România cât și a țărilor din jur). O abordare foarte bine primită și la Bruxelles, de a dezvolta un centru de formare profesională pe această zonă, la Petroșani, pe calapodul universității de aici. Unde avem întreaga bază, atât didactică, cât și materială, pentru asigurarea a tot ce trebuie. Mă refer la cazare, săli de cursuri, aparatură. Dânșii vin ca și colaboratori mobili pentru pregătirea cursanților. De fapt, oportunitatea este generată de două aspecte. Fie că vorbim de disponibilizări ale unui personal înainte de limita de vârstă, care la noi este redusă la 42 de ani, fie că vorbim de personal care se pensionează, dar care mai are o rezervă mare de capacitate fizică și intelectuală de aproximativ 20 de ani. În acest context, avem o pregătire profesională superioară – cadre tehnice, o pregătire medie – maiștri și respectiv o categorie profesională de operatori mineri, deci vorbim de personal muncitor, personal care beneficiază deja de cunoștințele necesare care se pliază pe zona regenerabilă. Ca atare, se va face acest centru de pregătire profesională. Mă rezum în a vă spune că la Constanța, din datele pe care mi le-au prezentat cei de-acolo, vorbim de o cifră de 1.000 de persoane, care sunt și angajate! Deci nu vorbim în acest caz de o pregătire profesională fără angajare, firește, în diferite variante de lucru; 3 luni, dacă se lucrează în străinătate, vin acasă și apoi continuă în altă parte. Dumnealor vor asigura atât lucrările de execuție, cât și lucrările de mentenanță. Dorința noastră este ca anul universitar 2019-2020, deci din toamnă, să avem primii cursanți. Astăzi am semnat Protocolul privind consorțiu și până în toamnă să atragem pe Platformă fonduri europene pentru deschiderea acestor cursuri. O să analizăm câte locuri vor fi disponibile. Disponibilitatea este foarte mare, cerința este foarte mare. Vom maximiza totul. Vom avea atât personal din rândul minerilor și energeticienilor, care au deja cunoștințele profesionale destul de ridicate – deci aici vorbim practic doar de o adaptare, dar și tineri care doresc să îmbrățișeze această profesie”.

Sebastian Enache, manager Dezvoltare în firma Monsson și membru al Asociației Române de Energie Eoliană:
„Astăzi suntem bucuroși că împreună cu ministerul și cu Universitatea din Petroșani punem bazele Academiei pentru Surse Regenerative și Distribuție de Energie Electrică. Ne propunem ca în fiecare an să pregătim 500 de specialiști pentru energie regenerabilă și 300 de specialiști pentru partea de distribuție energie electrică. Cursurile pe care le facem sunt acreditate internațional, în momentul de față peste tot în lume se instalează în fiecare an cu 50% mai mult capacitate de energie regenerabilă, astfel încât necesarul de forță de muncă și de specialiști pe acest domeniu este foarte mare. Ne propunem ca în zona Petroșani și în județele limitrofe să fie un loc de specialiști în domeniu, pe care să-i folosim atât în România, cât și în Uniunea Europeană, pentru a face partea de instalare, operare, mentenanță și service surse regenerabile și partea de distribuție de energie electrică. Asta este ideea noastră, pe care ne propunem împreună cu ministerul și Universitatea din Petroșani ca din septembrie să o punem în aplicare și să dăm drumul la cursuri. În România există deja această academie în Constanța, unde formăm peste 1.000 de angajați și care sunt deja în câmpul muncii, iar alții, noi angajați, alți 200-300 pe an. Pot să vă spun că cererile sunt foarte mari și personalul trebuie doar recalificat. În zonă, cât și peste tot în România, industria eoliană și partea de distribuție își pot lua foarte mulți specialiști, pentru că vorbim de domenii precum mecanica electrică și hidraulică, practic niște principii inginerești de bază. Iar după câteva cursuri de specializare de o lună, trei luni sau șase luni ei pot fi plasați în câmpul muncii. Noi ne propunem să închidem și cercul, să facem formarea profesională dar să îi și angajăm!”.

Eugen Botoarcă, director general la Distribuție Energie Oltenia:
„Compania noastră este membru al grupului CEZ în România din 2005. Am cuplat cu mare plăcere la acest proiect inițiat de Ministerul Energiei, văzând ca o oportunitate pentru noi acest fapt. După cum știți, vorbim foarte mult de energie verde în ultimii ani, energie verde care se simte tot mai mult prezentă și în zona Olteniei. Deci această energie verde trebuie să o introducem și în rețelele noastre. Am cuplat cu plăcere la acest proiect pe zona de training. Avem deja un plan, noi țintim foarte mult zona de electricitate, practic de a forma specialiști pe domeniul nostru de activitate, dar și pentru companiile care vor lucra în viitor pe zona asta de energie regenerabilă. După cum știți este aprobat un program național pentru prosumeri (centrale electrice ce se vor monta la nivelul locuințelor individuale) și avem foarte multe cereri. De aceea trebuie să pregătim foarte mulți specialiști pentru zona noastră de distribuție, având experiență, dotări, know-how și specialiști cu experiență pe acest domeniu”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii