Petrila / Panseluțele plantate au început să mai dispară

Petrila / Panseluțele plantate au început să mai dispară

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Acum două săptămâni primarul Vasile Jurca anunța că primăria din Petrila a plantat în tot orașul mii de panseluțe și flori de primăvară.

 

Mii de panseluțe plantate

La intrarea în oraș dinspre Petroșani, în mod special, dar și în scuaruri și rotonde din apropierea străzii principale ce traversează localitatea de la un capăt la altul, sau din parcuri și anumite zone verzi amenajate în apropiere de blocuri, panseluțele dau o imagine plăcută, colorată orașului. Totodată, eram anunțați că vor apărea, ca în fiecare an, ghivecele de flori de pe poduri și stâlpi de iluminat, iar în parcuri vor fi plantate și flori de vară-toamnă, imediat ce vremea va permite.

Totuși, primarul avea și o temere, aceea că unii vor rupe florile, așa cum an de an au fost cazuri. A făcut un apel la cetățeni să ia atitudine „față de acei indivizi care nu fac altceva decât să distrugă ceea ce a fost realizat cu multă trudă”, și cu mulți bani publici de la bugetul local am completa noi.

 

Un sistem de supraveghere video ar rezolva hoția

Ei bine, dacă panseluțele de la intrarea din oraș au scăpat deocamdată vii și nevătămate, avem semnale de la petrileni că prin Cartierul 8 Martie și pe anumite străzi au mai fost smulse din ele cu rădăcină cu tot și duse acasă de către unii, care preferă să-și înfrumusețeze curtea casei pe… banii primăriei sau mai bine zis pe banii petrilenilor.

Vasile Butureac ne-a reclamat faptul că a văzut cu ochii lui o doamnă care smulgea flori de pe un rond de flori, într-o noapte, când se întorcea acasă de la muncă, el fiind după cum ne-a spus șofer de cursă lungă. „Am strigat la ea, s-a speriat, și-a luat punga de plastic, probabil plină cu flori și a fugit. Nu înțeleg ce face poliția locală, că ei ar trebui să stea să vegheze pe străzi. În plus, niște camere video, bune, nu din acelea doar pe post de sperietoare în păpușoi, ar ajuta mult mai mult. Apoi, se tot vaită tot cei din primărie că distrug, că rup și dreg. Am înțeles că au niște camere de supraveghere montate așa de bune, că nici ziua nu văd fața omului, dar noaptea… Eu umblu pe dincolo, acum stau temporar la Petrila. Deci, nu sunt localnic get-beget, dar ăia prin orașe au sistem de supraveghere modern, iar cine calcă pe bec și face prostii este prins imediat. Bine, ăia au și patrule de poliție care circulă noaptea non-stop, în unele orașe au polițist pe fiecare stradă – asta am văzut în Londra și în orașe englezești. Cam asta. Dar ideea e că trebuie mai multă organizare și mai puțină văicăreală. Iar dacă vrei să ai un oraș liniștit, atunci investește în sistemul de supraveghere video, adu mai mulți polițiști cu patrule și așa mai departe. Altfel și peste zece ani ne vom plânge că rup florile, pomii, băncile, că smulge în viteză poșeta sau telefonul din mână la colț de stradă… că oamenii, unii, nu mulți dar destul să facă rău și pagubă, nu înțeleg cu vorba bună, asta e de când lumea, iar cu sărăcia asta e din ce în ce mai rău prin țară, nu vedem și nu auzim decât din astea… Repet, totul pornește de la organizare. Hai să nu ne mai văicărim și să facem ce trebuie!”, ne-a spus șoferul Vasile, căruia trebuie să spunem că în mare parte îi cam dăm dreptate.

 

Serile tinerilor vs. măsurile de siguranță și ordine publică

Poate că citind aceste rânduri, primarul Vasile Jurca va schimba câte ceva din actualul sistem și va achiziționa și monta un sistem de supraveghere video performant, care va aduce mai multă siguranță orașului, cetățenilor care locuiesc în el. De asemenea, și asta o spunem tot după ce mai mulți petrileni ne-au tot semnalat și noi am mai scris și în anii trecuți, patrulele auto ale poliției locale ar trebui să fie mai vizibile și mai active prin tot orașul. Avem informații că pe la Lonea, prin zona părculețului, ar exista o mică bandă de vagabonzi, care seara își cam fac de cap și sunt obraznici cu persoanele în vârstă dacă cumva sunt somați să nu mai zbiere. De asemenea, în anumite zone din centrul localității, din apropiere de anumite localuri, sunt seri când lumea nu se poate odihni de atâtea urlete și râsete de tineri băuți, în condițiile în care la doi pași este poliția locală. În fine, noi atragem atenția, nu dăm cu parul, iar dacă primăria crede că e bine organizată pe această linie, cu poliție locală cu tot, atunci să o țină tot așa și vara asta care se apropie. Dar să nu auzim iar de „motoare” și ATV-uri ambalate în toiul nopții prin cartiere, de bătăi ca-n Texas între grupuri de bezmetici, inclusiv prin parcuri, sau de bătrâni scuipați și înjurați ca la ușa cortului. Astea sunt cu adevărat probleme! Că atunci vom spune că noi am atras atenția, dar nu s-a făcut nimic. Ba ne-au mai și ironizat unii că „știm noi mai bine ca ei ce se întâmplă pe la Petrila…?”, cum, acum ceva ani, un polițist local, șefuleț prin instituție, ne-a spus-o direct în față, tot în urma unui material scris prin care prezentam o „golaniadă” nocturnă de prin Cartierul 8 Martie, în condițiile în care dumnealui habar nu avea… Să sperăm că nu asta e filozofia și acum pe la unii de prin poliția locală de la Petrila: „dacă noi nu știm, înseamnă că nu s-a întâmplat nimic…”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii