Vulcan. Merișanu și Danci trebuie să pună banii jos. I-a obligat instanța...

Vulcan. Merișanu și Danci trebuie să pună banii jos. I-a obligat instanța de judecată!

Timp de citire: 3 minute

Câinii fără stăpân au sfâșiat animalele unui localnic după ce au pătruns pe proprietatea acestuia și – prin decizie definitivă a instanței – Primăria municipiului Vulcan este bună de plată!

Cititorii fideli ai cotidianului nostru își amintesc probabil că, în 2016, colegul Gheorghe Olteanu relata pe larg, în mai multe ediții de ziar chiar, necazurile vulcăneanului Dănuț Blaga cu administrația locală. Mai întâi, câinii comunitari care își făceau veacul la groapa de gunoi l-au uşurat de două­zeci şi una de înaripate grase, numai bune de pus pe varză, iar în dimineaţa zilei de sâmbătă, 15 octombrie 2016, omul a numărat leşurile sfâşiate a unsprezece berbeci şi al unui ţap.

Deși paguba sărea de 400 de milioane de lei vechi, administrația locală de pe atunci (care, cu excepția răposatului primar Ile Gheorghe, e tot aia cu cea de acum) i-a refuzat lui Dănuț Blaga cererea de despăgubire cu 100 de milioane de lei vechi. O cerere absolut rezonabilă, semn că omul nu a căutat să se îmbogățească, ci doar calea de mijloc. De ce trebuie să dea Primăria municipiului Vulcan banii pentru ce au mâncat câinii adunați pe groapa de gunoi, plecați în excursie pe proprietatea lui Blaga? E simplu. Câinii respectivi nu au/aveau stăpân, iar legea îi consideră proprietatea administrațiilor publice locale, care au datoria de a-i captura. Ori, dacă nu i-a capturat, tot pentru că așa spune legea, Primăria municipiului Vulcan este responsabilă pentru pagubele produse de aceștia. Pe cale de consecință, dacă vă mușcă vreun câine fără stăpân în Vulcan, puteți trimite relaxați nota către primarul Merișanu și administratorul public Danci. Ei nu își fac treaba, ei trebuie să plătească.

Deși necazul l-a lovit în octombrie 2016, Dănuț Blaga s-a dus la instanță abia în ianuarie 2018. Tot a sperat că, de vorbă bună, administrația se va îndupleca. Nici pomeneală. Blaga a câștigat în aprilie 2021 la Judecătoria Petroșani, în octombrie 2021 la Deva (Tribunalul Hunedoara) și, definitiv, în iunie 2022 la Curtea de Apel Alba Iulia. Pe cale de consecință, potrivit hotărârilor consecutiv pronunțate de către instanțe, Dănuț Blaga are de încasat aproape 500 de milioane de lei vechi de la Primăria municipiului Vulcan și chemata în garanție Pregoterm SA, suma reprezentând daune materiale pentru animalele ucise (42.000 lei), taxe judiciare de timbru (3.640 lei) și cheltuieli de judecată (3.500 lei).

Culmea că e, deși Primăria municipiului Vulcan a pierdut procesele cu Blaga pe bandă rulantă, primarul Merișanu și administratorul public Danci nu au sărit cu banul pe om nici după hotărârea definitivă a Curții de Apel Alba Iulia. Drept urmare (alți bani, altă distracție) în 27 iulie 2022, la Judecătoria Petroșani, BEJ Răducanu Cecilia a obținut încuviințarea executării silite a  Sentinţei civile nr. 748/2021, pronunţată la data de 15.04.2021 de către Judecătoria Petroşani în dosarul nr. 761/278/2018, rămasă definitivă la data 08.06.2022 prin Decizia civilă nr. 172/2022 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia.

Așa că, în loc să îi plătească lui Blaga 100 de milioane de lei vechi pentru pagubă în 2016, cum era frumos, Primăria municipiului Vulcan (care-i cam tot una cu cea de acum) va plăti vreo 600 de milioane de lei vechi. Căci, între timp, s-au mai pus la calcul și niște cheltuieli, de judecată și executare. Iar bani la buget nu prea sunt, căci administrația e mână largă în special când e vorba despre tot felul de servicii (cum ar fi închirierile) achitate către terți. Sens în care, desigur, vom reveni.

Articolele pe aceeași temă sunt disponibile aici:


Ce au mai mâncat pe strada Căprioarei din Vulcan câinii de la groapa de gunoi: / Raţe la felul întâi şi berbeci la cel de-al doilea


Pe bună dreptate, / Blaga cere despăgubiri pentru sângele de animal vărsat


Pentru moartea tragică a 11 berbeci, 21 de raţe şi a activului ţap Zanes, / Dănuţ Blaga îl dă în judecată pe Ile


Ți-a plăcut acest articol? Ne poți susține lansând o comandă pe site-ul agenției noastre de publicitate.


 

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii