Premiantul săptămânii: Daniel I. Iancu

Premiantul săptămânii: Daniel I. Iancu

Timp de citire: un minut

Următoarea ediţie a campaniei „Premianţii fără premii” propune o întâlnire cu un muzeograf, un om îndrăgostit de satul românesc, un colecţionar al satelor „aflate la marginea lumii”.

Pentru cei ce nu ştiu, muzeograful Daniel I. Iancu a început un proiect de colecţionare fotografică şi documentară a satelor uitate de lume.

„Iniţial a fost pasiunea pentru munte, la sfârşitul anilor ’80, apoi, tot mergând  pe dealuri cum le zic eu, am descoperit satele. În anii ’90 erau totuşi mult mai populate şi mult mai autentice din punct de vedere al arhitecturii tradiţionale. Din păcate, pe atunci aveam un aparat de fotografiat mic, pe film, un Smena. Ulterior, când am lucrat în presa judeţeană, am folosit deplasările pe teren pentru a vedea cât mai multe asemenea sate izolate. În 2007 m-am angajat la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie, iar prima temă de cercetare a fost Măgureni, un sat părăsit, apoi m-am gândit că lucrurile se pierd, se schimbă, iar unele aspecte de etnografie merită consemnate până nu dispar definitiv, aşa că s-a născut un alt proiect de inventariere a satelor izolate, a cătunelor”, spune Daniel Iancu.

„Pentru exemplul oferit, pentru întreaga strădanie a acestui om de a ne împiedica să uităm tradiţiile rurale româneşti vă propunem să ne întâlnim cu el şi să-i spunem că-i mulţumim pentru ceea ce ne oferă. Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, la ora 11.00, domnul Daniel I. Iancu vine să-l cunoaştem. Aveţi ocazia să îl priviţi în ochi, să-i spuneţi o vorbă caldă şi să fiţi parte dintre cei care îi vor mulţumi oficial printr-o diplomă şi un buchet de flori venind în faţa statuii lui Decebal din centrul Devei”, ne-au transmis organizatorii evenimentului.

Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii