Premiantul săptămânii: Dumitru Fărcaş

Premiantul săptămânii: Dumitru Fărcaş

Timp de citire: un minut

La sfârşitul acestei săptămâni, la „Premianţii fără premii”, vine un invitat de marcă, reprezentant al sufletului tradiţiei româneşti: Dumitru Fărcaş.

Iată cum se descria Dumitru Fărcaş în urmă cu câţiva ani: „Eu sunt un fiu de ţăran din Maramureş. La mine în familie se cânta la fluier, fraţii mai mari cântau la clarinet. Am fost descoperit de directorul liceului de muzică. În 1960, când s-au pus bazele Ansamblului Maramureşului, am făcut parte din acest ansamblu. În 1962 am intrat la Conservator, între timp am participat la diferite festivaluri naţionale şi internaţionale, printre care cel de la Helsinki. Tot în 1962 am preluat Ansamblul Mărţişorul, un mic nucleu de câţiva studenţaşi, şi l-am transformat într-un ansamblu prestigios, care a participat la diferite concursuri şi festivaluri naţionale, internaţionale. Am câştigat tot ce se putea câştiga… Discul de aur, Ciorchinele de aur, Medalia de aur, cel mai bun şef de orchestră – Dumitru Fărcaş. Am fost decorat de Guvernul României cu Crucea Serviciului Credincios în grad de Cavaler şi cu Ordinul Meritul Cultural în grad de mare Ofiţer. În urmă cu două luni am fost declarat Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. Am muncit foarte mult şi cu multă dragoste pentru această profesie. Cariera mea mi-a adus mari satisfacţii şi m-am simţit extraordinar de apreciat. (…) Nu am de ce să-mi fac mustrări. Am o familie frumoasă, am un copil de care sunt mândru. (…) Am reconstituit casa părintească în satul meu natal, într-o livadă cu cireşi, cu meri, cu peri şi cu tot ce este mai frumos”.

„Pentru exemplul oferit, pentru întreaga strădanie a unui asemenea om, vă propunem să ne întâlnim cu acest om minunat şi să-i spunem că-i mulţumim pentru ceea ce ne oferă, un model de suflet şi de profesionist.”, ne-au transmis organizatorii evenimentului.

Întâlnirea cu Dumitru Fărcaş are loc sâmbătă, 31 octombrie 2015, la ora 11, în faţa statuii lui Decebal din centrul Devei.

Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii