Petroșani / Clădirea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” va fi modernizată şi reabilitată...

Petroșani / Clădirea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” va fi modernizată şi reabilitată termic

Timp de citire: 4 minute

În urmă cu ceva ani, s-a discutat despre mutarea Colegiului Național „Mihai Eminescu” în sediul Școlii Generale Nr. 5, desființată. Din păcate, pentru elevi și pentru cadrele didactice, care ar fi beneficiat de un spațiu generos pentru activitățile școlare, nu s-a agreat această idee. S-a preferat, nu intrăm acum în amănunte de ce, ca activitatea colegiului să continue într-o clădire veche, improprie unui învățământ modern, ca acela practicat la colegiul petroșenean. În aceste condiții, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, prof. Alexandru Lăutaru, ne vorbea vara trecută despre „un proiect european pe care primăria îl va depune și care va rezolva, dacă va fi aprobat spre finanțare, partea de modernizare și reabilitare energetică a clădirii și a încălzirii”. După aceasta, de la primarul Tiberiu Iacob-Ridzi am aflat mai multe amănunte legate de acest proiect și de depunerea lui pentru finanțare europeană, precum și faptul că primăria va avea în vedere în 2023, pe lângă lucrările la acest proiect, atât terenul de sport și curtea școlii, cât și tribuna de beton, degradată serios, dar și cuplarea clădirii la canalizarea nouă.

O finanțare europeană pentru lucrări de reabilitare energetică de peste 7 milioane de lei!
Vremea a trecut și la finalul lunii ianuarie 2023 a apărut prima veste bună legată de acest prestigios liceu din Petroșani și din Valea Jiului. Aceasta ne-a fost oferită de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, care ne-a transmis faptul că după depunerea proiectului, pentru care s-a primit accept, contractul depus la finanțare la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a fost, de asemenea, acceptat, fiind semnat de ministrul Cseke Attila. Un contract în valoare totală de peste 7 milioane lei, bani europeni, prin care clădirea liceului va suferi ample lucrări prin care se va crește eficiența energetică, dar și imaginea și valoarea ei de patrimoniu prin modernizarea în sine.

Primarul Petroșaniului salută această veste bună și menționează că în continuare instituțiile de învățământ sunt „prioritatea numărul unu”
„Contractul privind creșterea eficienței energetice pentru Colegiul Național Mihai Eminescu din Petroșani, depus la finanțare de Primăria municipiului Petroșani pe componenta C5 – Valul renovării, a fost semnat astăzi de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila. Suma aprobată la finanțare din fonduri europene este de: 7.105.769,77 lei.
Copiii de astăzi reprezintă viitorul țării noastre, iar asigurarea celor mai bune condiții de studiu pentru elevi reprezintă una dintre prioritățile mele, în calitate de primar al municipiului Petroșani.
Încă de la începutul mandatului de primar am avut în vedere reabilitarea și modernizarea clădirilor școlilor, grădinițelor și liceelor din localitate, dar și dotarea laboratoarelor și bibliotecilor, ori refacerea sălilor de sport din instituțiile școlare, precum și modernizarea instalațiilor de căldură, de apă, energie electrică și canalizare. În plus am încercat și am reușit să construim și să finalizăm două grădinițe noi, de care era mare cerere, dar și terenuri și săli de sport care sunt folosite de elevii noștri. Iar acest proces continuă, până când vom finaliza tot ce ne-am propus în ceea ce privește infrastructura și dotarea din ceste instituții de învățământ de pe raza localității noastre.
Anul acesta a început cu această veste bună pentru Colegiul Național Mihai Eminescu, mai urmează și alte vești bune pentru acest liceu, legate de ceea ce vorbeam în vara trecută, iar ce va rămâne de făcut pentru acest liceu, dacă va mai rămâne, va fi finalizat cu siguranță în anul 2024.
Bineînțeles că primăria va mai avea și mai are în vedere lucrări și proiecte și pentru alte instituții de învățământ, așa cum se întâmplă în fiecare an. Educația și copiii sunt pe primul loc în vederile noastre, cum am mai spus-o de atâtea ori”, a menționat Tiberiu Iacob-Ridzi.

Directorul liceului – încântat de finanțare
Și directorul Alexandru Lăutaru s-a arătat foarte mulțumit de faptul că proiectul de eficientizare energetică și modernizare a clădirii a primit finanțare.
„Pentru noi acest proiect înseamnă foarte mult! În primul rând, se modernizează o clădire foarte veche, de patrimoniu, care va schimba imaginea liceului, dar și a zonei. Apoi, vorbim de chestiunea economică a problemei, faptul că după reabilitarea energetică costurile facturilor la întreținere vor fi mai mici. Lucrările prevăd schimbarea acoperișului, montarea de geamuri și uși noi, lucrări de izolare termică, reabilitarea și modernizarea instalației de căldură, plus lucrările ce țin de fațadă. Vă dați seama că această clădire, la finalul lucrărilor, nu doar că va fi reabilitată energetic și modernizată, dar va fi și una superbă, în condițiile în care vorbim de o clădire de patrimoniu național. De aici și faptul că proiectul prevede că lucrările ce se vor efectua vor respecta toate standardele de lucru pentru o astfel de clădire specială, precum și toată linia arhitecturală”, a declarat pentru ZVJ, directorul Alexandru Lăutaru.
Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii