Petroșani / 9 Mai la Colegiul Național „Mihai Eminescu”

Petroșani / 9 Mai la Colegiul Național „Mihai Eminescu”

Timp de citire: 5 minute

Pentru a XIII-a oară elevii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani au sărbătorit cele trei mari și importante evenimente derulate de-a lungul istoriei pe data de 9 mai: 1877 – Proclamarea Independenței de Stat; 1945 – declararea victoriei Aliaților împotriva Germaniei naziste din Cel de-Al Doilea Război Mondial; 1950 – istorica declarație a ministrului de externe francez Robert Schuman prin care se propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania, de aici pornind și marcarea în fiecare an a Zilei Europei de către țările Uniunii Europene.

 

Secretul unei zile de neuitat…

Pe o vreme foarte frumoasă, parcă de vară, deși suntem la început de mai, elevii claselor a IX-A, a X-a și a XI-a de la liceul teoretic petroșenean s-au pregătit, conform tradiției acestei sărbători de primăvară: cu mâncarea tradițională a fiecărei țări europene pe care fiecare clasă și-a ales să o reprezinte, cu program artistic, în general dansuri tradiționale, cu mâncăruri tradiționale pregătite de cu seară de tineri, sprijiniți și de mame, firește, dar și cu multă dăruire și talent cât cuprinde. Acestea fiind puse la punct, n-au mai rămas decât spectacolul, voia bună și distracția, care au răzbit din plin pe terenul de sport al liceului, unde au fost amenajate și standurile cu mâncare ale fiecărei clase, cum spuneam.

 

Câștigători: România, urmată de Spania!

Ca de fiecare dată, un juriu a punctat tot ce a văzut, iar la final s-au desemnat câștigătorii, anul acesta Marele Premiu fiind obținut de clasa a X-a A, care a reprezentat România, iar clasa a XI-a C, care a reprezentat iubita țară de către românii noștri plecați peste hotare din Peninsula Iberică, Spania.

 

Invitați

Printre cei care au stat de vorbă cu elevii și dascălii lor, dar care le-au și vorbit și apoi le-au admirat și degustat bunătățile de pe mese, ori au privit spectacolul superb oferit de acești tineri au fost primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, alături de inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Școlar Județean, doamna profesor Sofia Bara-Szas și de reprezentantul Consiliului de Administrație a liceului. Firește, gazda acestor oaspeți a fost directorul liceului, Alexandru Lăutaru, împreună cu toți diriginții și o mare parte din cadrele didactice prezente.

 

Directorul

„Astăzi sărbătorim din nou această zi de 9 Mai, una cu semnificație triplă pentru toți românii, ziua în care România și-a Proclamat Independența de Stat, dar și ziua în care în Europa cea mai mare conflagrație mondială s-a terminat prin victoria trupelor Aliate, printre care și țara noastră. Nu în ultimul rând, 9 Mai este și ziua Europei Unite, ziua în care toți europenii ar trebui să se bucure. Din păcate, în acest an există tristețea dată de războiul din Ucraina, dar să sperăm că acesta se va sfârși repede și cu bine, iar Europa, țările europene își vor relua viața liniștită pe care ne-o dorim cu toții. Orice poate să fie în lume, dar atunci când e război, viața tuturor este întristată și de aceea pacea în lume trebuie să dăinuie! Îi felicit pe toți elevii liceului care au fost angrenați la această manifestare de sărbătoare, devenită tradițională la liceul nostru și le mulțumim și pe această cale, dascălilor și părinților, pentru modul cum s-au pregătit”, ne-a declarat directorul Alexandru Lăutaru la finalul acțiunii.

 

Primarul

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, unul dintre invitații speciali și permanenți ai liceului la această acțiune de 9 Mai, după ce le-a vorbit elevilor de semnificația acestei zile și după ce a făcut un tur al tuturor standurilor ce reprezentau țările europene, inclusiv țara noastră, a transmis  următoarele:

„Data de 9 Mai este data când țara noastră și-a Proclamat Independența de Stat față de Imperiul Otoman. O dată care a marcat intrarea României într-o nouă etapă, una modernă, iar faptul că azi suntem o țară așa cum noi o știm și un popor european inclus în marea familie a UE se datorează și acestui act istoric important petrecut în anul 1877.

Pe de altă parte, sărbătorim azi și sfârșitul Celui de-Al Doilea Război Mondial și mi-aș dori personal, iar ca mine sunt convins că gândesc tot așa milioane și milioane de români, ca un asemenea mare război mondial să nu se mai repete niciodată, iar pacea să dăinuie în lume.

Fiind azi data de 9 Mai, sărbătorim cu toții și Ziua Europei. Ținând cont de aceste trei date istorice importante petrecute în această zi, am fost deosebit de onorat să mă aflu și în acest an în mijlocul elevilor de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Petroșani, care au sărbătorit alături de celelalte date amintite și Ziua Europei. Au făcut-o din nou frumos, în stilul care deja i-a consacrat, cu o varietate de produse culinare, muzică bună, dans și tradiții europene, iar astfel de proiecte nu fac decât să ne dea tuturor șansa de a afla cine suntem mai exact, care ne este locul și rolul nostru în Europa, cât de diferiți sau nu suntem față de alte popoare europene, dar, mai ales, câte lucruri avem cu toții în comun pe bătrânul continent.

Le-am spus și elevilor de la Colegiu Național Mihai Eminescu, că, din nefericire, asistăm de câteva luni la un război nedrept, inuman, care într-o măsură mai mare sau mai mică ne afectează pe toți și că de aceea îmi doresc din tot sufletul ca acest coșmar să ia sfârșit cât mai repede și noi, cu toții, să ne reluăm viața așa cum era ea înainte, în pace, în liniște și unitate. Îmi doresc – și o mai spun o dată și aici – ca toți copiii să se poată dezvolta, să crească armonios și în liniște, să își realizeze toate visele și să beneficieze de toate avantajele țărilor civilizate din această mare familie, cum este Uniunea Europeană! La Mulți Ani, România, La Mulți Ani, Europa!

La final, țin să îi felicit și pe această cale pe acești elevi de la Colegiul Național Mihai Eminescu și pe cei care i-au coordonat pentru modul în care au pregătit și s-au prezentat la această sărbătoare. În fiecare an mă impresionează ceea ce văd pe data de 9 Mai la acest liceu, de aceea vreau să vă spun și să fac și o promisiune publică: de anul viitor vom muta această manifestare în zona Centrului Civic din municipiul nostru! Dorim astfel ca toți cetățenii Petroșaniului să se bucure alături de acești elevi și de dascălii lor de această zi de primăvară însemnată, în care sărbătorim cu toții Ziua Europei și celelalte două date istorice amintite, foarte importante de asemenea pentru istoria acestui neam și pentru Europa în general”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii