De vorbă cu profesorul Alexandru Lăutaru, directorul Colegiului Național Mihai Eminescu” din...

De vorbă cu profesorul Alexandru Lăutaru, directorul Colegiului Național Mihai Eminescu” din Petroșani despre „școala altfel” din septembrie încolo

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Că de-acum înainte „școala va fi altfel”, cum tot auzim, ne dăm cu toții seama. Dar cum va arăta acel „altfel” ne punem cu toții întrebări, COVID-19 lovind în plin și toate formele de învățământ, nu doar celelalte sectoare de activitate. Ceea ce e un lucru clar, este faptul că mai toată lumea este de acord că acești copii ai noștri trebuie să continue școala fiind prezenți și fizic la cursuri, nu doar prin intermediul internetului, on-line, prin cursuri de la distanță. De ce? Pentru că specialiștii, psihologii și profesorii au ajuns cu toții la concluzia că stând acasă copiii au foarte mult de pierdut pe toate planurile, nu doar educativ ci și social, chestiuni cu care nu e de glumit pentru generația tânără, cea care va prelua ștafeta și va duce pe umeri greul acestei națiuni mai departe în viitorul apropiat.

Sigur, efortul financiar va fi mult mai mare pentru administrațiile locale și unitățile de învățământ, precum și pentru guvern sau ministerul de resort, dar va fi un sprijin alocat viitorului acestei țări, copii și tineretul, deci, ca atare, trebuie făcute toate eforturile financiare în acest sens și pentru măsurile ce trebuie luate pentru stoparea răspândirii noului coronavirus în grădinițe, școli, licee și universități, astfel încât dascălii și copiii să se simtă protejați 100% pe parcursul orelor și activităților școlare, la fel și părinții, frații sau bunicii când copiii se reîntorc acasă.

Stând de vorbă cu profesorul Alexandru Lăutaru, directorul celui mai bun liceu din Valea Jiului și unul dintre cele mai bune din județ, dacă nu chiar cel mai bun după notele de la Bacalaureat primite de elevi an de an și după numărul mare de absolvenți care urmează apoi cursurile facultăților din toată țara sau din străinătate, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, am aflat câte ceva din ce va fi din toamnă la acest colegiu, ce cuprinde nu doar un liceu ci și o școală gimnazială și o grădiniță.

„După consultarea părinților de către diriginții de clase de la liceul nostru, 80% dintre părinți au optat pentru venirea la școală a elevilor noștri, dar în condiții de distanțare fizică și luarea tuturor măsurilor ce se impun legat de protejarea față de acest nou coronavirus. Ca atare, din toamnă, vizavi de unitatea de învățământ pe care o conduc, vrem să merge pe un sistem hibrid, în contextul în care în fiecare clasă elevii vor fi împărțiți în două grupe, astfel că fiecare grupă va veni timp de două săptămâni la școală, în timp ce cealaltă grupă va sta acasă și va urmări cursurile on-line.

Problemele mai mari vor ține de durata orei, de pauze și de procedurile ce trebuie realizate zilnic pentru protecția elevilor și profesorilor. Păstrarea distanțării fizice va fi cel mai greu lucru de realizat, va fi ceva inedit și un lucru de care trebuie să se țină seama neapărat de către toată lumea.

Legat de această distanțare, e clar că ne trebuie mai mult spațiu chiar dacă împărțim clasele pe grupe. Încă mai discutăm această chestiune dar noi ne-am gândit să împărțim sala de sport, să zicem imaginar, în patru sectoare, unde să meargă copiii din clasele pregătitoare și clasele mici ce aparțin de liceul nostru. Dar încă analizăm această problemă, astfel încât să fie în siguranță în primul rând elevii, dar și profesorii.

Legat de clasele terminale, a opta de la gimnaziu și a XII-a de la liceu, avem obligația să-i împărțim în două grupe, fiecare clasă, astfel încât să vină în permanență la școală. Va fi în acest sens o decizie luată la nivel local, în funcție și de evoluția cazurilor și ce se va mai întâmpla legat de această pandemie.

Este clar că toate aceste măsuri vor însemna și costuri crescute, probabil de 100% dacă vrem să facem toate orele. Adică, să se înțeleagă, dacă am acum x posturi, va trebui să avem 2x posturi, dar trebuie să ne descurcăm cu ce bani avem și cu posturile aprobate în acest context de învățământ hibrid de care vorbesc.

Vor fi multe lucruri de care trebuie să ținem cont, vor fi multe măsuri de care toată lumea va trebui să țină cont, mă refer aici nu numai la copii neapărat ci și la părinți, aparținători, dascăli, personal auxiliar, conducere. Doar respectând toate aceste măsuri vom putea trece cu toții cu bine de această situație și de aceste vremuri grele pe care le trăim cu toții”, a menționat Alexandru Lăutaru.

Rămâne de văzut în septembrie ce va fi cu acest nou început de an școlar, un an cu totul atipic și care va aduce cu siguranță multe necunoscute în viitorul apropiat. Până atunci primăriile, inspectoratele școlare, unitățile de învățământ și ministerul, dar și DSP-urile și prefecturile vor trebui să-și facă cât mai bine temele pentru funcționarea în siguranță a procesului de învățământ. Altfel va fi un dezastru total și credem că nimeni, dar absolut nimeni, nu-și dorește un an școlar ratat și alte probleme și focare noi de COVID-19.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii