Mihai Lorincz, preşedintele Sindicatului Liber de la SE Paroşeni, / Are mari...

Mihai Lorincz, preşedintele Sindicatului Liber de la SE Paroşeni, / Are mari speranţe în urma discuţiilor de lucru purtate la Ministerul Energiei

Timp de citire: 2 minute
Invitaţia de a participa, joi, 17 decembrie, la dialogul cu ministrul Victor Vlad Grigorescu şi cu secretarul de stat Cristian Busu i-a venit lui Mihai Lorincz de la Federaţia Sindicatelor Libere „Energetica”, parte a Blocului Naţional Sindical. 
Depeşa oficială expediată
conducerii CEH, în mod expres domnului director general Emil Floruţ şi domnului director Doru Vişan, aminteşte că este vorba despre ceva important, din moment ce specifică „vă rugăm să aveţi amabilitatea de a aproba formele de delegare a dl. Lorincz Mihai, preşedinte al Sindicatului Liber SE Paroşeni”. Mandatat de Federaţia Energetică să participe la lucrările întâlnirii de lucru cu tema „Situaţia unităţilor de producţie, transport şi distribuţiei a energiei electrice”, alături de colegii săi Ioan Pisc, preşedintele federaţiei, şi Mircea Crişoveanu, preşedintele Sindicatului Liber şi Independent de la Termocentrala Mintia.
Prima impresia pe care
ministrul Victor Vlad Georgescu le-a făcut-o sindicaliştilor a fost una bună, mi-a spus Mihai Lorincz. Tânăr, în jur de 40 de ani, cu experienţă în domeniu, fiindcă a fost secretar de stat. „Din primul moment, mi-a relatat liderul sindical al energeticienilor de la Paroşeni, ministrul a precizat că este deschis dialogului şi găsirii de soluţii pentru eficientizarea activităţii în domeniul energiei electrice. Sens în care a fost pus la punct un program de restructurare a CEH, prezentat şi la Uniunea Europeană, pentru a fi  gata până-n data de 25 decembrie a.c.”. Termocentralele Paroşeni şi Mintia vor continua să funcţioneze, au aflat liderii de sindicat, pentru că de ele ţin siguranţa sistemului energetic naţional şi mineritul din Valea Jiului. Referitor la acesta din urmă, schimbarea în bine este aceea că echipa ministerială actuală încearcă să schimbe legislaţia, la fel cum au făcut polonezii şi germanii, pentru ca închiderea minelor să fie împinsă, să spunem aşa, undeva spre anul 2024 şi, după aceea, până-n 2030, eventual. Fireşte, sindicaliştii au reţinut că actualul ministru este deranjat, că, de atâţia ani de zile, conduce­rile CEH nu au luat măsuri concrete de eficientizare şi revigorare a producţiei. Să fie acesta un avertisment voalat pentru cei care, vremelnic, stau acum la butoanele complexului energetic hunedorean? Posibil.
Practic, în discuţia 
purtată la minister liderii sindicaliştilor din cadrul BNS au aflat că, neîntârziat, va fi pus în practică un program concret de reorganizare şi restructurare a CEH. Cât de curând în primele zile ale anului viitor, va fi acordată a doua tranşă pentru investiţii a ajutorului de stat în valoare de 70 de milioane de euro. Din care se va achita urgent TVA-ul către concernul CNIM/ Lab. Semnalul dat de către minister a fost clar şi limpede: instalaţia de mediu de la SE Paroşeni nu va fi abandonată! În privinţa asigurării stocului de cărbune necesar termocentralelor ministerul a promis măsuri care să ducă la creşterea cantităţilor pe care le dau minele din Valea Jiului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii