Mihai Lorincz, liderul Sindicatului Liber de la Termocentrala Paroşeni: „S-a lovit din...

Mihai Lorincz, liderul Sindicatului Liber de la Termocentrala Paroşeni: „S-a lovit din nou în energeticieni!”

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Bebe Nica şi-a băgat coada şi în actul adiţional privind prelungirea contractului colectiv de muncă al salariaţilor CEH, iar asta i-a adus pe cap nu doar înjurături minereşti, cât, mai ales, vorbe de ocară şi blesteme de la energeticieni.

Asta, deoarece
nici de data asta sindicatele libere de la SE Paroşeni şi Termocentrala Mintia nu au avut acces la negocieri. Căci despre vot nici vorbă. Asta în ciuda faptului că, prin numărul de membri pe care îi au, sindicatele respective ar avea reprezentativitate cât cuprinde. Numai că aşa se întâmplă când coada lui Bebe Nica îi învârte cum vrea ea pe şefii complexului. Interesant este că mulţi dintre cei cărora individul nu le este deloc drag îşi exprimă sentimentul acesta doar prin postări pe net.

„Este a doua oară
când Bebe Nica şi Muntele îşi bat joc de noi şi nu ne cheamă la discuţiile pe marginea unui contract colectiv de muncă în care este vorba şi despre drepturile energeticienilor, comentează pe acest subiect Mihai Lorincz, preşedintele Sindicatului Liber de la Termocentrala Paroşeni. Acum, după înregistrarea actului adiţional, pot spune că s-a lovit din nou în energeticieni!”. Trei, consideră liderii de sindicat din energie, sunt punctele care îi privează pe lucrătorii din termocentrale de drepturi de care ei beneficiau până acum.
Neluarea în calcul a sporului de fidelitate
ca spor permanent afectează substanţial salariile energeticienilor. Sindicatul nu agreează deloc prevederile prin care sporul respectiv se anulează pe întreaga lună dacă angajatul şi-a reprogramat concediul de odihnă, dacă a avut concediu medical sau o absenţă nemotivată. La fel de discriminatorie le apare celor din energie şi reducerea părţilor plăţilor compensatorii în caz de disponibilizare colectivă. „Este o reducere pot spune dramatică, o cataloghează Mihai Lorincz, care s-ar putea solda cu o pierdere de până la zece mii de lei. O sută de milioane de lei vechi”.

Liderul sindical de la Paroşeni
bănuieşte că aici ar fi clar lucrătura veninoasă a lui Bebe Nica care a dorit să-i lovească pe energeticieni în punctul cel mai vulnerabil: banii. Argumentul său are la bază cifrele. Din 540 de angajaţi pe CEH care trebuie disponibilizaţi, 285 sunt de la Paroşeni şi Mintia. Bebe Nica le face şi le desface doar ca să-i fie bine lui şi alor lui. Puţin la număr. „Acordul indirect preconizat să fie introdus şi în activitatea de energie nu se pliază deloc pe munca energeticienilor, este de părere preşedintele Sindicatului Liber de la SE Paroşeni. Introduce­rea lui va duce indiscutabil la reducerea salariilor angajaţilor”. Iar argumentele lui constau în următoarele: „În energie depindem de dispeceratul naţional, de cerinţele de sistem. Noi avem, la Paroşeni, un grup care funcţionează la capacitatea proiectată, or nu noi suntem de vină pentru preţul mare al gigacaloriei şi pentru cantităţile reduse de cărbune care ne intră în uzină!”.

Gheorghe OLTEANU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii