Iadul alb s-a arătat în vestul Văii Jiului! / Lupeniul, cel mai...

Iadul alb s-a arătat în vestul Văii Jiului! / Lupeniul, cel mai afectat. Pagubele nu au fost mari, dar spaima a fost enormă!

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

În fiecare an, din 2005 încoace, psihologii și sociologi au decretat că a treia zi de luni din prima lună a anului este „ziua cea mai deprimantă”. Ei bine, de parcă nu ajungeau crizele de toate felurile, „lunea tristă” nu se putea încheia la noi fără incidente. De data aceasta, cele produse de vreme au fost în prim plan.

 

În foarte multe zone din țară, vântul a bătut destul de serios, viscolind zăpada proaspăt căzută, în timp ce în alte județe și zone parcă s-a abătut de-a dreptul uraganul, viteza curenților de aer depășind 100 de km/oră, chiar 140 km/oră în vestul Văii Jiului! Mai mult, fenomene extrem de rare în ianuarie, să nu spunem unice, au fost vizibile tot în zona de vest a regiunii noastre, în sudul județului Hunedoara, oamenii văzând la un moment dat pe cer fulgere urmate de tunete! La jumătate de ianuarie, în istoricul datelor meteo din Vale, și din ceea ce susțin martori oculari, de două ori a mai fost așa ceva prin Valea Jiului în ultimii 60 de ani: prima dată în anul 1977 și a doua oară în anul 1989! Ambii ani coincid cu două evenimente: cutremurul din 1977, din 4 martie, și evenimentele din Decembrie 1989! Bătrânii, la țară, spun de asemenea că – atunci când tună în ianuarie sau februarie – „nu-i a bine”, „fie e semn de război, fie un semn de vreo urgie sau foamete ori alte nenorociri”.

 

Rafale de vânt circulare, pe termen scurt, cu viteză de aproape 140 km/oră!  Tunete și fulgere în mijloc de ianuarie!

 

Vântul puternic de la Lupeni a ajuns să bată la un moment dat în rafale de 130-140 de km pe oră. Noroc că viteza acestuia nu ținea decât un minut două, după care rafalele coborau iar sub 100 km/oră, spre 80 km/oră. Şi tot așa vreo câteva ceasuri. Situaţia a făcut ca un acoperiș de bloc din Bărbăteni să cedeze la un moment dat și să fie smuls de vânt.  Rafalele au purtat acoperișul până pe linia ferată care leagă Lupeniul de Uricani și care de ceva vreme e nefuncțională. În cădere, lemnele și materialele respectivului acoperiș au lovit și câteva mașini.

„A fost ceva de nedescris! Am auzit tunete în ianuarie! Vântul viscolea în rafale, circular, iar unde găsea loc deschis mătura tot, inclusiv zăpada! La un moment dat îmi era teamă că-mi va aduce vreun material sau vreo creangă sus și îmi va sparge geamurile de la apartament. Da, mă uitam pe fereastră și vedeam cum poartă vântul o copertină ca pe un fulg, smulsă de la vreo terasă, cu tot cu rame. A fost urât și dacă vreți să credeți, eu în Vale, iarna, nu am mai văzut așa ceva”, ne-a spus marți dimineață lupeneanul Costică Abrădoaie, șofer de meserie.

 

Primarul a convocat, luni seară, Comitetul Local pentru Situații de Urgență! Un acoperiș din Bărbăteni a cedat!

 

Toate cele de mai sus și altele au făcut ca în aceeași seară de 17 ianuarie, primarul Lucian Resmeriță să convoace Comitetul Local pentru Situații de Urgență. De asemenea, la ora 1:00 din noapte, Lucian Resmeriță putea fi văzut în oraș, mergând peste tot să vadă personal dacă există pagube, inclusiv să verifice dacă stâlpii de electricitate și liniile electrice din cartiere nu au suferit pagube.

De asemenea, în zona cea mai grav afectată de viscol din Bărbăteni, echipaje I.S.U., ajutate de polițiști și de polițiști locali, precum și de angajați ai primăriei, au rezolvat în timp record problema, acoperișul respectiv și resturile de materiale fiind luate de pe calea ferată, inclusiv de pe firele electrice ale stâlpilor și din toată zona de lângă bloc.

„În această seară am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, pentru a lua toate măsurile de urgență necesare înlăturării efectelor produse de viscol și căderile de zăpadă în zona blocului nr. 4 din Cartierul Bărbăteni, evaluarea pagubelor si sprijinirea celor afectați.

Echipajele de la I.S.U., Poliția Națională și Poliția Locală au intervenit rapid în zona afectată pentru remedierea situației, acoperișul luat de viscol a căzut și pe firele de curent de la stâlpii plasați în zona căii ferate.

Nu au fost înregistrate victime!”, a transmis în aceeași seară primarul Lupeniului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii