Vestul Văii Jiului așteaptă sprijinul consistent al guvernului

Vestul Văii Jiului așteaptă sprijinul consistent al guvernului

Timp de citire: 12 minute

Primarul Lucian Resmeriță – la datorie încă din cremenele nopții
La Lupeni, încă de la orele 2,00, tânărul primar Lucian Resmeriță s-a aflat pe străzi. Dimineața la 8,30 l-am găsit tot pe stradă, în imediata apropiere a Minei 5 Sud și a Puțului Carolina. Acolo erau la acea oră probleme mari, drumul național DN 66 A fiind blocat de revărsarea Jiului de Vest, iar un podeț fiind luat cu totul. Plus alte probleme legate de inundarea căii ferate, de ajungerea apei la firele de înaltă tensiune, sau de acoperirea de către aceleași ape a coloanei principale de gaz metan…
Agitat și într-una sunat la telefon să prezinte situația, sau să se consulte cu cei de la ISU pentru rezolvarea anumitor situații critice, Lucian Resmeriță a reușit să stea de vorbă și cu noi.
„Încă așa ceva nu s-a mai întâmplat în municipiul Lupeni niciodată! Jiul a depășit practic toate cotele pe care le-a avut vreodată, poate de când curge această apă – cel puțin de când există măsurătorile, de 100 de ani așa ceva n-a mai existat. De azi noapte și până acum, am putut să evacuăm 153 de persoane. Avem un sprijin foarte mare de la ceea ce înseamnă ISU, chiar acum a trecut deasupra noastră un elicopter, venit special pentru Valea Jiului, ca dumnealor, cei de la ISU să vadă de sus ce se întâmplă în aceste momente și unde să se intervină cât mai repede dacă e cazul. Situația este foarte gravă, dar suntem alături de oameni, alături de ISU și ceilalți de la alte instituții ale statului. Îi avem pe angajații Primăriei Lupeni, în jur de 80 de oameni, mobilizați total, care fac tot ce trebuie, sub coordonarea mea personală și a altor factori decidenți de specialitate. În fața noastră puteți vedea podul de la Carolina, care a fost reabilitat chiar anul acesta. Sunt probleme mari la el, deoarece apa a creat un baraj natural format din copacii și buștenii aduși de Jiu din amonte. Am trimis acum o echipă cu utilaje grele care să meargă acolo și să decolmateze zona, operațiune ce se execută în aceste momente. Drumul de intrare și de ieșire din oraș, practic drumul național, după cum vedeți este plin de apă și circulația e oprită, fiind deviată pe sus pe la Sohodol, pe la fostele sere. Deși și acel drum are multe zone cu apă este cât de cât circulabil. Dar ce mă bucur cel mai tare este faptul că încă de azi noapte am putut să scoatem din case. Oamenii care aveau probleme foarte grave din cauza viiturii și pe care i-am dus la una din școlile noastre din Bărbăteni. După cum vedeți, în aceste momente Jiul de Vest nu scade, ci tot crește, semn că sus la munte a tot plouat serios și pericolul continuă, situația fiind greu de gestionat. Dar sunt convins că vom face față și acestei încercări. Să sperăm că vom fi sprijiniți de Guvernul României. Aici e nevoie serioasă de sprijin financiar pentru rețeaua de apărare a orașului în caz de ploi abundente, precum și de repararea daunelor provocate de acest dezastru natural, inclusiv de sprijin financiar al familiilor și gospodăriilor afectate. Dar astea le vom mai discuta, cel mai important este că nu au fost pierdute vieți omenești și că am putut interveni să-i salvăm pe acei oameni din calea potopului!”, ne-a declarat la cald, în toiul evenimentelor, primarul Lucian Resmeriță.

Primarul din Uricani pe străzi
La Uricani l-am găsit pe primarul Dănuț Buhăescu pe podul de pe Jiul de Vest, exact de la intrarea dinspre „Sterminos” în „orașul nou”, cum spun cei din localitate cartierului de blocuri ridicat în anii 80.
Palid la față și cu cearcăne mari, îmbrăcat într-o jachetă roșie ce scotea și mai în evidență culoarea și expresia feței, Dănuț Buhăescu arăta de parcă cineva l-ar fi scos dintr-un butoi sau dintr-o mașină de spălat.
„Domnule, de la ora 2,00 am ieșit în oraș. M-a trezit pe la 1,00 sunetul ploii, o huruială de nedescris, parcă era un sunet dintr-un film, ceva apocaliptic. Și am ieșit pe străzi imediat, am fost la Câmpu lui Neag, am văzut pe viu cum s-a rupt drumul în fața mea, apoi, am văzut dezastrul de la Valea de Brazi, am trezit pe toată lumea, am mobilizat oamenii din primărie, apoi au venit cei de la ISU, ne-au ajutat, a fost o nebunie întreagă! Ferească Dumnezeu pe toată lumea! A plouat în neștire, de când sunt cei din Uricani, cu mine în frunte, n-am văzut așa ruperi de nori și un Jiu de Vest așa de mare, cât un fluviu! Da, acesta e cuvântul, fluviu!”, au fost primele cuvinte ale primarului de Uricani.
Ulterior, acesta a declarat pentru ziarul nostru următoarele:
„Pentru prima oară Jiul a ieșit serios pe drumul național ce leagă Uricaniul de Câmpu lui Neag și Cheile Buții, inclusiv în zona pe care o avem îndiguită și unde de la josul albiei și până sus sunt vreo 6-7 metri de dig! În unele locuri apa și viiturile au rupt efectiv acest drum național, iar la ieșirea de la Valea de Pești înspre Câmpu lui Neag a rămas, pe o porțiune de câteva zeci de metri pătrați, un imens crater, drumul fiind rupt și cărat de ape efectiv în fața mea!

Deocamdată accesul în zona respectivă, Câmpu lui Neag, este blocat, peste 1000 de persoane, localnici în mare parte, dar și turiști ne mai având cale auto de acces, ceea ce este evident o mare problemă (probleme cu apa potabilă, cu gospodării avariate, cu oameni bătrâni, bolnavi, care poate au nevoie zilele astea de salvare din cauza problemelor medicale). La Valea de Brazi, deci un pic mai jos, până la momentul la care vorbim, orele 9,30 dimineața, este blocată, se fac eforturi de deblocare acolo a șoselei naționale (după un ceas de la acest moment, șoseaua a fost deblocată la Valea de Brazi, după eforturile depuse de angajații primăriei, cu sprijinul celor de la drumuri și poduri, al jandarmilor și ai celor de la ISU – n.r.). Tot în zona Valea de Brazi, din cauza unui pod proaspăt reabilitat pe PNDL, făcut praf de copacii și buștenii aduși de Jiu, dar și al unui drum, tot așa reabilitat, asfaltat, dar spălat de apele furibunde, avem alte câteva zeci de case izolate. Norocul este că acolo mai există un drum, neamenajat, dar circulabil cât de cât, pe unde oamenii vor putea să circule să-și cumpere hrană și apă dacă e nevoie, sau spre spital, Doamne ferește! Vom vedea ce vom face și acolo, dar un bilanț clar nu putem spune acum, că avem multe gospodării afectate, părerea mea peste 100 la o primă vedere. Bine că până la ora aceasta, cel puțin, nu avem victime. Probabil sunt animale înecate, nu zic nu, dar oamenii cu toții au scăpat, unii dintre ei, săracii, urcându-se cu animale pe dealurile din apropiere în toiul nopții, ca să scape! Aceasta este, per ansamblu, imaginea acestei triste zile de 26 iunie 2020. Să sperăm că cei din guvern, ministerele, se vor sesiza și ne vor ajuta cum trebuie să reparăm efectele acestor dezastre și să continuăm, cu cei de la Apele Române, să lucrăm la zidurile de apărare în zonele vulnerabile. Vă dați seama ce se întâmpla la Uricani dacă această zonă a Jiului, din dreptul orașului, nu ar fi fost amenajată cu aceste diguri și ziduri de sprijin de către cei de la Apele Române? Că, apa, vedeți, e până sus, a ieșit și peste ele, atât a plouat. Vreo 7-8 metri a crescut, vă dați seama. Uitați, ne-a distrus aleile, părculețul, foișoarele! Nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmpla dacă nu se făceau aceste lucrări! Dar ele trebuie continuate, mai există câteva zone vulnerabile și nu ne putem juca cu siguranța cetățenilor! Mulțumesc pe această cale tuturor celor care ne sunt alături la această grea încercare pentru orașul nostru!”.

Drumul de la Câmp repus sâmbătă seara în circulație
După cum ne spunea duminică dimineața primarul Dănuț Buhăescu acum se poate circula cu mașina pe o bandă de drum, oamenii din Câmpu lui Neag și turiștii fiind astfel salvați! Tot duminică la prima oră, primarul Uricaniului ne-a informat că bilanțul gospodăriilor afectate grav de ape a ajuns în final la 130!

Administratorul public al județului a văzut multe catastrofe ale naturii în județ, dar parcă ca la Uricani și Lupeni niciodată
Reprezentantul Consiliului Județean Hunedoara, administratorul public al județului, Costel Avram a fost, de asemenea prezent, pe tot traseul inundațiilor încă de la primele ore. Nici nu avea cum să fie prezent, din moment ce el este reprezentantul Văii Jiului, cu domiciliul la Petroșani și nu poate sta de-o parte nici la bine, nici la rău de cetățenii acestei zone.
Foarte afectat de ceea ce vede, în câteva rânduri, de pe traseul urmat de la Lupeni și până la Câmpu lui Neag și barajul de la Valea de Pești, Costel Avram se uita și ofta, spunându-și ca pentru sine: „N-am crezut că e posibil vreodată așa ceva în Vale!”.
Aceste cuvinte de mai sus au fost exprimate atât la Lupeni, la podul de la Carolina, cât, ulterior și la podul de la Uricani, unde l-am reîntâlnit alături de primarul Dănuț Buhăescu, cât, mai ales, la Valea de Brazi unde se formase acel pod natural de lemne ce a distrus efectiv podul reabilitat de primărie, sau la craterul de pe șoseaua națională de la Uricani.
„Doamne, ce văd aici mă îngrozește, efectiv! Dezastrul e mult mai mare față de 2008 sau de 2009 când s-a rupt și atunci cerul. A plouat mult mai mult decât atunci, un record nedorit! Din păcate, la Uricani vorbim deocamdată de oamenii din Câmpu lui Neag izolați, fiindcă drumul național a fost efectiv rupt de ape pe un tronson destul de mare, avem oameni semizolați la Valea de Brazi, avem zeci, dacă nu sute de gospodării inundate de ape… Toate autoritățile, atât de la nivel central, cât și de la nivel județean și local trebuie să-și dea mâna și să vadă cât de urgent ce se poate face pentru a rezolva problemele care vor rămâne în urma acestui adevărat potop. În același timp vreau să vă spun că și Stația Valea de Pești a Apa Serv – a nu se confunda cu barajul – este închisă. Niciodată nu am avut acolo o turbiditate a apei de peste 2.500! Plus că apa a smuls efectiv o conductă de apă de pe magistrală. Asta ne arată că trebuie să fim foarte precauți, să găsim soluțiile cele mai bune, astfel încât oamenii să beneficieze în scurtă vreme de apă potabilă de calitate. Trebuie avut în vedere și faptul că mai sus de stație, barajul este foarte plin, a plouat enorm și apa a venit mare și cu putere, dacă nu va mai ploua cei de la baraj, vor trebui să dea, controlat, drumul la apă din baraj.”, a declarat pentru ZVJ Costel Avram.

Eroismul și profesionalismul oamenilor de la Apa Serv
În încheiere câteva cuvinte și despre cei de la Apa Serv Valea Jiului. Nebăgați prea mult în seamă de mulți, reprezentanții operatorului regional de apă și canalizare și-au făcut bine treaba, rezolvând problemele destul de repede, ba am putea spune în timp record. Două mari probleme au avut în Valea de Brazi, la Firizoni, unde viitura a smuls efectiv o conductă de apă de pe magistrală, lucru nemaiîntâlnit niciodată. Problema a fost rezolvată sâmbătă definitiv, după retragerea apelor! A doua mare problemă a fost vizavi de Stația de la Valea de Pești. Unde, viitura cea mai mare (că au fost mai multe serii de viituri în noaptea de joi spre vineri, ca să se înțeleagă exact) a luat toată clădirea ce adăpostea trei pompe de apă. „Sunt pompele care extrag apa din Jiu în momentul în care barajul e golit pentru lucrări”, ne-a spus unul din angajați aflat la fața locului. „Erau pompe noi, iar azi-noapte, când le-a luat apa, cu clădire cu tot, eram de serviciu. N-am avut ce să facem, era puhoi de apă și ploua torențial cum n-am mai văzut niciodată”, ne-a spus cu tristețe angajatul.
„În contextul menținerii Codului Roșu Hidrologic în data de 26.06.2020 până la ora 24:00, care a dus la oprirea Uzinei de Apă Valea de Pești, implicit la oprirea alimentării cu apă potabilă a localităților deservite de aceasta în intervalul orar 10.00-18.00, vă informăm că se încearcă reluarea alimentării cu apă pentru localitățile Uricani, Lupeni, Vulcan și Aninoasa în intervalul orar 18,00-21,00 în funcție de evoluția nivelului apei în rezervoarele de înmagazinare.
Se fac eforturi, în continuare, acestea depinzând de evoluția condițiilor hidro-meteorologice, pentru repornirea Uzinei de Apă Valea de Pești și funcțtonarea în condiții de normalitate a serviciului de alimentarea cu apă potabilă pentru populație.
În același timp, Apa Serv Valea Jiului acționează cu toate utilajele din dotare și cu echipe de intervenție, în localitățile Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani, în colaborare cu autoritățile locale și comandamentele pentru situații de urgență, în vederea limitării efectelor nefaste ale calamităților naturale care s-au abătut asupra Văii Jiului.
Utilajele Apa Serv (buldoexcavatoare, combinate, motopompe etc.) și mai mulți muncitori din cadrul secțiilor Apă-Canal din toate localitățile Văii Jiului, sunt raliate efortului comun de înlăturare cât mai rapidă a situațiilor de urgență”, a spus ulterior directorul general al Apa Serv, Cristian Ionică. Apa potabilă era prezentă sâmbătă după-amiază în toate locuințele din Valea Jiului. E și ăsta un nou exemplu concret, dintr-o situație limită, de profesionalismul de care dau dovadă cei de la Apa Serv!

Comunicat APASERV
Alte cuvinte legate de Apa Serv sunt, credem, de prisos… Poate doar să citiți și comunicatul de mai jos, transmis tot sâmbătă ziarului nostrum de către Apa Serv, care să vă edifice și mai exact cum a fost situația:
„Ca urmare a Codului Roșu Hidrologic din data de 26.06.2020, s-a produs avarierea gravă a sistemului de aducțiune de la Valea de Pești, viitura a distrus aproximativ 100 de metri din conducta de magistrală.
Apa Serv face eforturi pentru restabilirea în parametri a sistemului de alimentare cu apă potabilă din sursa Valea de Pești printr-o rețea de aducțiune secundară, ținând cont de asemenea și de turbiditățile excesive din Lacul de Acumulare de la Valea de Pești și de lipsa alimentării cu energie electrică a zonei Valea de Pești.
Apa Serv vă anunță că furnizarea apei se va face în regim restricționat, după cum urmează:
– pentru localitățile Uricani, Vulcan, Aninoasa – între orele 8,00-11,00.
– pentru Lupeni – alimentarea cu apă se poate realiza doar în zonele joase ale localității (zona Parângului, Spital, Primărie), iar pentru celelalte zone (Bărbăteni, Viitorului, Tineretului, Ștefan) Apa Serv va asigură o cisternă care se va deplasa pe toata raza municipiului Lupeni.
Pentru localitățile din vestul Văii Jiului, Apa Serv încearcă să repună în funcțiune sistemul de alimentare cu apă potabilă la parametri după orele 15.00.
Apa Serv Valea Jiului, în același timp, acționează cu toate utilajele din dotare și cu echipe de intervenție în localitățile Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani, în colaborare cu autoritățile locale și comandamentele pentru situații de urgență, în vederea limitării efectelor nefaste ale calamităților naturale care s-au abătut asupra localităților din vestul Văii Jiului”.
Trebuie subliniat că cisternele cu apă ale Apa Serv au fost prezente peste tot în Uricani și Lupeni, acolo unde oamenii și animalele au avut nevoie de apă potabilă (că Jiul era mâlos și animalele, vacile, caii, oile ș.a. nu se puteau adăpa din acea apă murdară).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii