Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a lanasat ieri, 15 martie, prin POR 2014-2020: primele două apeluri de proiecte. Este vorba despre priorităţile care finanțează investiţii în:
- 6.1 -modernizarea rețelei de drumuri județene care asigură conectivitatea, directă sau indirectă, cu rețeaua TEN-T, construcția/ modernizarea variantelor ocolitoare cu statut de drum județean aflate pe traseul drumului județean respectiv, precum și investiții destinate siguranței rutiere.
- 3.1.A – creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari.
Este o veste minunată pentru administrațiile locale, care deja au pregătie proiectele pentru a fi depuse în vederea finanțării. Sunt sute de blocuri ce ar putea fi anvelopate cu fonduri europene în județ. Sunt primari, cum este cel al Uricaniului, Dănuț Buhăescu, care a așteptat finanțarea europeană și a preferat să evite anvelopările pe bani de la buget. Și Consiliul Județean Hunedoara are deja planurile făcute. Adrian David şi-a propus să obţină acordul de finanţare europeană pentru drumurile Ilia – Geoagiu – Balşa şi Hunedoara – Călan.
„ Cele două axe pe care le deschidem acum sprijină dezvoltarea locală, care duce lipsă de resurse; ele se adresează autorităților publice locale, care au nevoie de tot mai mult sprijin și atenție din partea noastră. Ghidurile sunt acum mult mai lizibile, documentele care trebuie depuse sunt mai puține, perioada de evaluare și selecție va fi, sperăm, mai scurtă și încercăm să avem un singur tip de contract standard pentru toate prioritățile”, a declarat vice prim-ministrul Vasile Dîncu.
Punctajele se acordă în noul exercițiu financiar un pic diferit. Se punctează și inteligența proiectelor, elementele care țin de durabilitatea lor cum ar fi: asigurarea egalității de șanse, adaptarea la schimbările climatice și respectarea principiilor dezvoltării durabile. Se acordă punctaje suplimentare pentru proiectele care creează o rețea, proiectele aflate într-un stadiu avansat, cele care deservesc o parte importantă de populație și cele care au un impact strategic. Se vor corela proiectele europene, proiectele de dezvoltare locală și investițiile private. Bugetele pentru aceste prime apeluri de proiecte pe POR sunt de 807,78 milioane euro pentru drumuri judeţene, respectiv de 447,75 milioane euro pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale, cu un obiectiv de contractare de 120-150 la sută. Proiectele se depun la sediul Agențiilor de Dezvoltare Regională, unde se va face și evaluarea.
Drumurile județene – se depun proiecte din 16 mai
Proiectele care vor fi finanațate vor viza cu prepondereță drumurile județene care fac legătura cu Rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T), după cum a precizat Sorin Maxim, secretar de stat în MDRAP. Se finanțează lucrări de modernizare, mai degrabă decât cele de reabilitare, însemnând realizarea de lucrări complexe. Se încurajează existența unor conexiuni mult mai lungi: consiliile județene trebuie să asigure trecerea cursivă a unui drum prin mai multe județe, a explicat Gabriel Friptu, director general fonduri europene în cadrul MDRAP. “Bugetul total de 807 milioane de euro este împărțit în alocări regionale. Bugetul unui proiect poate fi între 1 milion și 50 de milioane de euro. Cofinanțarea publică pentru provincie este de 15%, dar contribuția beneficiarilor rămâne peste tot de 2%. Proiectele vor putea fi depuse după două luni de la lansare, începând cu 16 mai, timp de 6 luni, până la închiderea apelului – cu mențiune că, dacă bugetul alocat va fi depășit cu peste 50%, apelul poate fi suspendat mai repede. Majoritatea consiliilor județene au deja studiile de fezabilitate făcute iar în aceste 2 luni pot îmbunătăți calitatea proiectelor.
Anveloparea pe bani europeni va include și repararea lifturilor
O veste extraordinar de bună, mai ales pentru proprietarii de locuințe în blocuri turn, este că se vor finanța, pe lângă anvelopare, și lucrări de instalații, repararea acoperișului, a liftului, de reabilitare și iluminat interior. Există soluții de a reduce partea de cofinanțare iar dacă autoritățile au resurse, pot eșalona plata cofinanțării pe o perioadă de până la 5 ani.” Sunt eligibile blocurile de locuințe construite între 1950 și 1990 iar proiectele trebuie să urmărească reducerea consumului de agent termic și, în final, a poluării urbane. Pentru clădirile rezidențiale, sunt încurajate primăriile din mediul urban să aibă o abordare integrată: să identifice zonele prioritare în funcție de emisiile de CO2 și de zonele unde rețeaua de distribuție a energiei termice este reabilitată – deci să-și coreleze investițiile”, a precizat directorul general Gabriel Friptu.
Alina PIPAN