Un proiect de nota 10! / Apa Serv Valea Jiului SA continuă...

Un proiect de nota 10! / Apa Serv Valea Jiului SA continuă proiectul care vizează pregătirea practică și teoretică a zeci de tineri în anumite meserii

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 5 minute

Însoțit de doamna prof. Gina Obogeanu, director adjunct la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Petroșani și de ing. Adrian Donisă, șeful Sectorului Întreținere și Reparații din cadrul Apa Serv Valea Jiului SA, directorul general al operatorului regional de apă și canalizare, ing. Cristian Ionică, a ținut marți, 26 octombrie, să prezinte presei locale, la atelierul-școală din Aeroport, activitatea și realizările celor 27 de tineri de liceu de la două unități de învățământ din Petroșani și Petrila, care au ales să învețe o meserie și care își petrec zilele de practică la acest atelier, sub îndrumarea maiștrilor și tehnicienilor de la Apa Serv Valea Jiului SA. Întâlnirea a fost stabilită înainte de vacanța forțată de două săptămâni, apărută brusc pe fondul măsurilor de stopare a pandemiei, care în aceste zile face dezastru prin țară, astfel că, marți, la acele două ateliere unde acești tineri făceau practică am găsit doar… realizările lor, vorbim aici în primul rând de machetele realizate de ei și expuse pe mesele de lucru.

 

Ucenici pentru meserii de aur!

 

După ce ne-a lăsat să vedem și să fotografiem o parte din aceste machete, directorul de la ape ne-a prezentat amănunte legate de activitatea acestor tineri. Înainte de a-l lăsa să transmită ce a avut de spus, personal, și cred că sunt și în acordul colegilor mei de ziar, consider că ceea ce face acum Apa Serv cu aceste două grupe de ucenici, inițiindu-i în tainele meseriei de lăcătuș, instalator sau electrician, este minunat. De ce? Pentru că o societate are nevoie și de meseriași, de profesioniști în ale meseriilor clasice, începând cu cea de electrician sau instalator și terminând cu meseria de tâmplar sau mecanic. Da, nu putem avea doar tineri care să fie medici, profesori, avocați sau juriști, mai e nevoie, acută chiar, și de meșteri în toate cele! Iar ceea ce face Apa Serv, plus acele burse pentru stimulare, înseamnă pentru Valea Jiului, dacă ne referim la zona noastră, foarte mult în acest sens și părerea noastră este că aceste inițiative ar trebui extinse pentru toate orașele și oferite și de alte societăți. Doar așa vom putea avea viitori meseriași pe anumite meserii, acolo unde este mare nevoie de ei. Cum munca, nu-i așa, este „brățară de aur”, că așa ni s-a tot spus de când e lumea, firește că odată ce acești tineri vor învăța bine o meserie, vor putea să-și clădească o carieră și să întrețină apoi o familie.

 

Directorul Apa Serv este mulțumit de activitatea celor 27 de elevi din Petroșani și Petrila

 

„V-am chemat aici să vă arătăm ce au făcut cei 27 de copii de la cele două licee în acest atelier al nostru. Având în vedere noile măsuri anunțate și această vacanță de două săptămâni, ei nu sunt prezenți, dar chiar și așa putem vorbi aici, la fața locului, de acești 15 tineri de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila, care au o vechime de trei ani și de cei 12 tineri de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Petroșani, care au o vechime de 12 ani. O considerăm vechime deoarece în momentul de față toată activitatea lor s-a materializat prin niște lucrări, pe care le puteți vedea în acest atelier. Sunt niște lucrări pe care le găsim deja și pe teren, lucru care ne face să fim încrezători că activitatea comună, pe care o facem împreună cu liceul și cu colegii de la Apa Serv, va pe viitor pozitivă pentru ei, pentru viitoarea lor carieră. Dintre lucrările la care acești tineri de liceu au participat aș putea aminti câteva: montarea unui grup de pompare, realizarea dintr-un material brut a unei piulițe, confecționarea unor cutii de apometru, confecționarea unor suporți pentru rețelele de alimentare cu apă. Referitor la acea piuliță de care am vorbit mai înainte, unii ar spune că aceasta nu înseamnă foarte mult, deși e necesară, dar, gândiți-vă, să faci tu, un tânăr ucenic, singur și de la zero o astfel de piuliță, pentru acel om înseamnă foarte mult. Toate aceste lucrări și altele se materializează prin mini machetele pe care le puteți vedea aici expuse pe mesele de lucru, plus prin lucrări pe care le găsim prin oraș, în mod special la acele cișmele pe care Apa Serv le-a montat și pe care le vedem prin Petroșani și Petrila. De asemenea, munca lor se va vedea și la o stație de pompare ce va fi montată la Stația Braia, la lucrările de la această pompă participând și acești tineri ce vin să învețe meserie la atelierul nostru. Dacă acum doi-trei ani abia învățau ce înseamnă o unealtă sau alta și la ce pot fi acestea folosite, acum știu să și lucreze efectiv cu ele, au noțiuni de măsurare și tehnice, știu cum să confecționeze anumite cutii de apometre sau suporți de rețele de apă, sau cum să realizeze montarea unor circuite electrice. Acești tineri vor putea fi un plus pentru societate, pentru că vor știi la final o meserie și, de ce nu, vor putea fi un plus pe viitor și pentru Apa Serv Valea Jiului, asta, desigur, în momentul când vor finaliza practica. Mulțumesc colegilor, vă mulțumesc și vouă, pentru că toate aceste apariții în presa locală i-au ambiționat, dorind cu adevărat să fie tot mai buni și să facă ceva, mai bine spus, să învețe meseria pentru care au optat”, ne-a declarat Cristian Ionică.

 

Cișmele abia montate în cimitire și, din păcate, deja vandalizate

 

Fiindcă directorul de la ape a vorbit de cișmele montate în Petroșani și Petrila, la finalul intervenției sale a fost întrebat unde, mai exact, au fost montate de Apa Serv acele cișmele și câte la număr? În partea doua a discuției cu directorul general Cristian Ionică am aflat însă și un lucru regretabil: unele din cele șase cișmelele, abia montate în cimitire, au fost devalizate sau stricate! Regretabil, să nu zicem mai mult…

„Am montat două cișmele în Petrila, la cimitire, și alte trei cișmele la cimitirele din Petroșani, plus încă una la Aninoasa, toate la solicitările cetățenilor. Ne-am fi dorit să mergem cu acest proiect al nostru în continuare, să montăm mai repede astfel de cișmele și în localitățile Lupeni, Vulcan și Uricani, dar din păcate, până la această oră nu am reușit să finalizăm lucrările, care sunt în lucru. Am constatat la cișmelele deja montate că sunt folosite foarte des de cetățeni la cimitirele din cele trei orașe, ceea ce e bine. Însă, rugămintea mea către cetățeni este să avem grijă de ele pentru ca să fie funcționale, fiindcă am constatat că după nicio lună de când le-am montat a trebuit să intervenim la unele, să schimbăm robinetul sau racorduri din cauza folosirii necorespunzătoare a lor. Mai mult, la unele dintre ele au fost și vandalizări, în sensul că au vrut să le fure efectiv de-acolo! Trebuie cu toții să avem grijă de un lucru care a fost făcut în folosul tuturor celor care merg la cimitir”, a răspuns Cristian Ionică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii