Costel Avram, directorul general al Apa Serv Valea Jiului, omul care aduce...

Costel Avram, directorul general al Apa Serv Valea Jiului, omul care aduce zeci de milioane de euro în Valea Jiului

Timp de citire: 6 minute

Conferinţa de presă de la sediul S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. Petroşani a adus faţă-n faţă conducerea performantului operator regional de apă şi presa locală. Directorul gene­ral Costel Avram a comunicat cetăţe­nilor, prin intermediul mass-media, patru teme principale: POIM – Programul Operaţional de Infrastruc­tură Mare pentru Valea Jiului, cana­lizare în Straja-Lupeni, cana­lizare Aeroport – zona inundabilă, pierderile Apa Serv din cauza cerificatelor verzi. Să le luăm pe rând…

POIM 
Legat de primul punct al discuţiei, care a vizat date generale despre etapa a II-a a marelui proiect derulat prin Apa Serv, care va atrage lucrări şi investiţii de peste 70 de milioane de euro, directorul gene­ral Costel Avram a declarat: „Sunt bucuros astăzi că pot da veşti bune şi chiar foarte bune pentru locui­torii din Valea Jiului şi pentru acţionarii pe care noi îi avem, mă refer la unităţile administrativ-teritoriale, cât şi la consiliul judeţean. Aceste veşti bune nu puteau fi date dacă lângă mine nu aveam o echipă foarte bună, aici de faţă, cei trei care fac parte din echipa de conducere: Monica Tarcea, Cristi Ionică şi Florin Donisa. Trei oameni care au muncit foarte mult şi cărora le mulţumesc şi în mod public (…). Primul punct aş vrea să-l dedic lucrărilor de anvergură, care vor avea loc în Valea Jiului în etapa a II-a a proiectului mare. Ieri, la Ministerul Fondurilor Europene, cei trei din conducerea Apa Serv, îm­preună cu reprezentanţii ministerului respectiv, cât şi cu reprezentanţi ai firmei de consultanţă Jaspeers, au luat decizia finală ca la începu­tul lunii septembrie proiectul Apa Serv Valea Jiului va pleca la Bruxelles. Noi suntem primul operator din ţară care avem aplicaţia completă şi care trimitem proiectul la Bruxelles. Chiar dacă aplicaţia de finanţare nu este semnată, din momentul din care ea a plecat la Bruxelles şi toţi factorii de decizie au ajuns la un consens, se pot demara şi procedurile de licitaţie. Avem deja făcute, de către firma de consultanţă Hallcrow, documen­tele pentru patru lucrări şi vom începe cu supervizarea şi cu lucrările de la Lupeni şi Uricani. Vă pot spune în momentul de faţă că acum, când toate sunt puse la punct, valoarea totală a proiectului este de 71.429.872 euro, fără TVA. Din care: reabilitarea aducţiunii – 29,2 kilometri, reabilitare reţele de apă – 69,6 km, extindere reţea de apă la Câmpu lui Neag – 8 km, reabilitare canalizare apă-uzată – 47,3 km, reabilitare captare apă, reabilitare două staţii de tratare, Taia şi Zănoaga; şase staţii de pompare (două în Petroşani, două în Lupeni şi două în Uricani)”.
Valorile proiectului pe localităţi
Vă prezentăm alte date interesante prezentate ieri presei locale, legate de acest proiect ce va aduce mari lucrări de la anul încolo, timp de doi ani:
Petrila: 6.025.182 euro (fără TVA). Reabilitare reţele apă –  9,2 km; Reabilitare canalizare – 7,4 km.
Petroşani: 12.936.223 euro (fără TVA). Reabilitare reţele apă – 18,4 km; Reabilitare canalizare – 11,1 km.
Aninoasa: 1.275.240 euro (fără TVA); Reabilitare reţele apă – 1,9 km; Reabili­tare canalizare – 2,5 km.
Vulcan: 6.959.322 euro (fără TVA). Reabilitare reţele apă – 16,0 km. Reabilitare canalizare – 7,2 km.
Lupeni: 9.962.090 euro (fără TVA). Reabilitare reţele apă – 17,1 km. Reabilitare canalizare – 12,8 km.
Uricani: 7.199.687 euro (fără TVA). Reabilitare reţele apă – 7,0 km;
Extindere reţele apă Câmpu lui Neag – 8,0 km; Reabilitare cana­lizare – 6,4 km.
Consiliul Judeţean Hunedoara.
Valoare proiect: 27.072.128 euro (fără TVA). Reabilitare captări apă – 1 buc.; Reabilitare aducţiuni – 25,0 km; Reabilitarea staţiilor de tratare apă Taia şi Zănoaga.
Mai trebuie menţionat că primăriile şi Consiliul Judeţean Hunedoara vor participa cu o cofinanţare de 2%, ceea ce înseamnă exact 1.428.597 euro. O nimica toată, ţinând cont că proiectul este finanţat cu bani grei de europeni, de peste 70 de milioane de euro, cum spunea de altfel şi directorul general Avram.
Canalizarea din Straja
Legat de veştile bune privind introducerea canalizării în Staţiunea Straja-Vâlcan din Lupeni, Costel Avram a declarat: „După discuţiile de ieri cu preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi vicepreşe­dintele aceleiaşi instituţii, astăzi am avut o nouă discuţie cu primarul Cristian Resmeriţă şi săptămâna viitoare vom urca pe SEAP această lucrare. După cum ştiţi, canalizarea în Straja va fi o investiţie scoasă la licitaţie de către operatorul de apă, Apa Serv, iar canalizarea de sub telescaun va fi împărţită în două, de Consiliul Judeţean şi UAT Lupeni. În staţiune canalizarea va fi făcută din fondurile proprii ale Apa Serv Valea Jiului. Deci, vă pot spune clar, după discuţiile de ieri şi de azi, că investiţia din Straja va fi scoasă la licitaţie săptămâna viitoa­re. După toate procedurile legale şi toţi paşii, dacă licitaţia va fi adjudecată de cineva, sperăm ca anul viitor lucrarea să fie gata, pentru că anul acesta e clar că nu mai este timpul necesar să finalizăm această investiţie”.
Nu îşi asumă reponsabilitatea până nu vine un proiectant serios!
La tema trei de pe ordinea de zi abordată de Costel Avram, directo­rul a explicat care este situaţia cu în zona inundabilă a Aeroportului: „În luna iunie am stat din nou sub ameninţările inundaţiilor în Aeroport. Când a fost acel cod portocaliu, în acea sâmbătă seara, eram cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi acolo şi vedeam cum oamenii stăteau cu mobila în drum, sau cu paturile, frigiderele şi televizoarele ridicate în case. Am avut o discuţie cu primarul Iacob-Ridzi şi am spus ca împreună să găsim soluţia pentru a mări debitul pentru această canalizare. Noi avem trei propu­neri, dar vreau să vă spun aşa: dacă s-a făcut o canalizare şi totuşi a venit apa mare şi din nou a inundat, înseamnă atunci că este o problemă! Noi, cei de la Apa Serv, nu ne putem asuma un proiect de genul acesta… Adică, să băgăm încă 10 miliarde de lei vechi, sau 250.000 euro în pământ, iar când vine apa mare să inunde din nou. De aceea, am avut discuţii şi cu primarul Petroşaniului şi cu conduce­rea Consiliului Judeţean, cărora le-am spus că trebuie să găsim un institut de proiectări care să proiecteze corect! Chiar dacă se bagă 250.000 sau 300.000 de euro, cert e că oamenii trebuie să aibă siguranţa că acolo nu vor mai fi inundaţii. Noi avem aici o situaţie şi mai multe variante de propuneri, dar sunt doar la stadiul de discuţii, fiindcă, repet, NU ne asumăm un risc dacă nu ştim exact. Doi la mână… o problemă importantă acolo, în Aeroport, este urmă­toa­rea: acea canalizare este prevăzută pentru a prelua debitele de la ploaie şi nicidecum alte debite. Niciun proiectant nu poate previziona şi debitele din cele două pârâuri, fiindcă acolo s-a adunat şi apa din acele două ape curgătoare. Orice proiectant şi previzionist am avea, dacă nu se rezolvă problema cu investiţiile la cele două pâraie, afluenţi ai Jiului, mă tem că pe viitor lucrurile vor fi scăpate de sub control din nou acolo, indiferent cine ar fi primar, director la Apa Serv şi aşa mai departe”.
Pierderi, fără vina Apa Serv, din cauza certificatelor verzi
Vestea mai rea ne-a fost dată de Costel Avram la ultimul punct al expunerii sale: „Avem acele trei microhidrocentrale… Dacă, câştigam certificate verzi era bine. Din păcate, există un număr de 3.578 de certificate care se vor pierde! Vă pot spune acum că în fiecare lună pierdem în jur de 365 de certificate verzi, ceea ce înseamnă că în fiecare lună pierdem undeva la 48.000 lei! Certificate care nu se mai vând, nu se consumă deci în energie, şi, uite aşa, Apa Serv este păgubită, fără vina ei, de o anumită sumă de bani care era trecută ca sursă de venit”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii