Valea Jiului. Pentru că a gospodărit bine banii europeni, / Apa Serv...

Valea Jiului. Pentru că a gospodărit bine banii europeni, / Apa Serv a economisit 1,5 milioane de euro

Timp de citire: 5 minute

Directorul general Costel Avram va investi banii astfel economisiţi în trei proiecte aşteptate de cetăţeni.
Conducerea S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. a luat decizia de a mai efectua trei lucrări de investiţii, de reabilitare de reţele de apă din trei zone ale Petroşaniului şi Petrilei. Important de reţinut că lucrările se vor face cu banii europeni economisiţi după lucrările primei etape a proiectului integrat, circa 1,5 milioane de euro.

Directorul general Costel Avram a prezentat cetăţenilor pe teren, prin intermediul presei, despre ce este vorba.

Prima oprire a fost în Bosnea.

„După cum ştiţi, prima etapă a proiectului european derulat în perioada 2007-2014, în valoare de circa 40 de milioane de euro, s-a încheiat. La el există economii în valoare de 1,5 milioane de euro, bani care trebuie folosiţi cât mai repede, ca să nu-i pierdem, termenul fiind 31 decembrie 2015. Împreună cu colegii mei din conducerea S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. am hotărât care sunt lucrările care trebuie efectuate în regim de urgenţă cu această sumă de bani rămasă, astfel încât să facem totul să folosim aceşti bani cu folos şi foarte rapid şi eficient. În urma consultărilor, cele trei lucrări vor fi făcute în următoarele zone: în zona aceasta unde ne aflăm, în apropiere de Bosnea, unde vor fi reabilitate reţelele de apă care duc sus la bazinele de la UMIROM – ceea ce va însemna că după această lucrare în Bosnea nu vor mai fi probleme când există restricţii de apă; a doua zonă este Moliviş-Petrila – o zonă unde oamenii, circa 40 de familii, au mari probleme deoarece nu este apă deloc, sau acolo unde este apă presiunea e foarte scăzută şi reţeaua nu poate fi folosită (lucrarea dorim s-o terminăm aici undeva spre finalul lunii septembrie); zona 9 Mai – intersecţie avion din municipiul Petroşani – reabilitarea unei reţele de apă vechi şi care ne dă multe probleme în prezent”, ne-a declarat directorul general al S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. Costel Avram.

În Bosnea nu vor mai fi pierderi la reţeaua de apă la final de an!

Inginerul Florin Donisă ne-a oferit alte câteva detalii tehnice referitoare la lucrarea care va face ca în Cartierul Bosnea să nu mai fie atâtea pierderi de apă şi probleme, mai ales atunci când apa este restricţionată pentru anumite lucrări în zona Petroşani Nord. „Aici unde suntem vor fi efectuate lucrări de reabilitare la reţeaua de magistrală care alimentează rezervorul din Dărăneşti. Se va efectua o traversare nouă peste Jiu, vorbesc de acele conducte pe care le vedeţi. De asemenea, se va reabilita toată reţeaua până sus la rezervor, astfel încât pe viitor să se poată asigura atât calitatea apei, cât şi continuitatea alimentării cu apă în zona Bosnea, dar şi în zona de nord a Petroşaniului. Constructorul va trebui să se încadreze până la sfârşitul anului cu toate lucrările acestea”.

Apă curentă pentru 40 de case din Molilviş

Ajunşi în zona Moliviş, pe şoseaua de centură a Petrilei, am fost întâmpinaţi de către un angajat al primăriei.

„De aproximativ doi ani, sunt probleme cu alimentarea cu apă în Moliviş, vorbesc de o parte din case care sunt branşate la reţeaua de apă, dar nu au presiune pe coloană din cauza faptului că sunt în vârf de deal. Din această cauză, ei nu pot folosi maşinile de spălat haine, nu pot folosi boilerele, iar ca să folosească cât de cât apa trebuie să pună în funcţiune tot felul de pompe şi de instalaţii improvizate. În ceea ce priveşte cealaltă parte de case, acestea nu sunt nici măcar racordate la reţea, iar din această cauză aceşti oameni au şi mai mari probleme în gospodării. Din aceste cauze, am solicitat celor de la Apa Serv să facă o investiţie în zonă pentru ca oamenii să poată să aibă în sfârşit presiune la coloana de apă, vorbesc de cele aproximativ 10 familii branşate, iar celelalte circa 30 de familii să se branşeze şi ele la reţeaua de apă, în condiţii optime, astfel încât toate cele 40 de familii din Moliviş să beneficieze de apă potabilă în gospodării. Vreau pe această cale să-i mulţumesc domnului director general Costel Avram că a găsit în cele din urmă posibilităţi de finanţare la această lucrare de investiţie. Probleme cu apa la Petrila mai sunt în Colonia Cimpa, dar ele sunt în curs de rezolvare, în zona Birăoni (unde Apa Serv are conducta aproape de case şi se poate rezolva uşor), Tirici şi Valea Cimpii – ambele în curs de soluţionare. Practic, când se va rezolva problema apei la cele aproximativ 100 de case (cu tot cu Molivişul unde ne aflăm), putem spune că la Petrila în proporţie de 80%, ba chiar 90%, introducerea apei potabile în gospodării este rezolvată”, am reţinut din cele spuse de angajatul primăriei.

Magistrala de apă a Petroşaniului – reabilitată integral

În fine, împreună cu directorul general Costel Avram, cu directorul de proiect Monica Tarcea şi  ing. Florin Donisă, jurnaliştii au ajuns şi în zona de unde va fi dat startul celei de-a treia lucrări de care vorbea şeful de la ape, respectiv strada 9 Mai din Petroşani din zona Dimitrov. De aici, de undeva dinspre capătul garajelor, înspre drumul spre centură va fi dat startul lucrării, care va merge pe trotuar până la intersecţie, în zona avionului de lângă spital. Aici, cei de la Apa Serv au scos harta şi ne-au dat alte câteva explicaţii tehnice.

„Vorbim de magistrala care face legătura între Petroşani Nord cu Petroşani Sud, cu această conductă, cu alte cuvinte, se poate alimenta cu apă fie nordul dinspre sud, fie sudul dinspre nord. Noi vom devia traseul existent deoarece conducta merge pe sub strada 9 Mai, proaspăt reabilitată, coborâm cu noua conductă până jos la drumul de centură, apoi pe sub trotuar până la sensul giratoriu. Se traversează sensul giratoriu şi vom ajunge până la pârâul Slătinioara. Cam acesta este traseul, după cum vedeţi şi pe hartă”.

Cele două componente ale proiectului

„Acestea sunt cele trei lucrări şi mă bucur că le putem face anul acesta. Sunt lucrări importante, necesare, iar după ce vor fi finalizate vor scădea în continuare pierderile de apă de pe reţea. Încet, încet, reţelele de apă vor fi toate aşa cum trebuie, etapa a II-a a proiectului fiind de-acum cea mai importantă în acest sens. Dar toate la timpul lor”, a încheiat Costel Avram.

În încheiere mai trebuie specificat faptul că, conform datelor prezentate de cei de la Apa Serv, Contractul de finanţare pentru implementarea proiectului  „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara (Valea Jiului) – Economii”, semnat în data de 8 iunie 2015, are o valoare totală de 5.994.831 lei şi are două componente: 1. Contract de lucrări – VJ 08 – Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată (Valea Jiului) – Economii; 2. Contract achiziţie utilaj – pentru intervenţie şi întreţinere reţele de alimentare cu apă şi canalizare (autospecială cu sistem de încărcat şi transport containere cu cârlig – 1 bucată şi buldoexcavator – 1 bucată).
Corneliu BRAN

Apa Serv – galerie foto

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii