UAT Hunedoara vrea să se foloseacă de banii europeni pentru a conserva...

UAT Hunedoara vrea să se foloseacă de banii europeni pentru a conserva și restaura amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Timp de citire: un minut

Unitatea Administrativ Teritorială Hunedoara vrea să pună în valoare comoara arheologică de pe teritoriul județului, dar folosindu-se de bani europeni. Nu ar fi rău, pentru că în momentul de față turismul la sit este umbrit de activitatea bodegilor de doi lei, nu există o poartă de intrare civilizată, iar situl este prost păzit, fără ghizi, fără informații utile, vizibile, la îndemână pentru turiști.

Având în vedere interesul european generalizat pentru conservarea și promovarea vestigiilor, este foarte posibil să și primească finanțarea prin POR 2014-2020. În acest sens a scos la licitație revizuirea documentației DALI, a documentației pentru cererea de finanțare, planul de marketing și analiza și previziune financiară-macheta financiară. Valoarea  estimatăeste de 135.000 lei

Proiectul are ca țintă punerea în valoare a monumentului istoric, element de importanță mondială, națională și locală. Obiectivul general al proiectului, care va trebui să reiasă  din documentația necesară finanțării, este  impulsionarea dezvoltarii locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale a acestuia.

Va cuprinde astfel conservarea, restaurarea  Amfiteatrului și  Forul roman din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, diminuarea disparițiilor existente în  județ, a celor intraregionale (dintre județele Hunedoara, Arad, Caraș- Severin și Timis) și, nu în ultimul rând, a celor interregionale spre judetul Alba (regiunea Centru),  prin conectarea la cresterea economică a teritoriilor cu potențial turistic. Este nevoie de un plan managerial pentru creșterea gradului de atractivitate și vizibilitate a județului și  a regiunii Vest prin punerea în valoare a unor obiective de patrimoniu reprezentative pentru istoria națională; îmbunătățirea și conservarea calității factorilor de mediu în zonă.

Activitatile specifice cuprind restaurarea, consolidarea protecţia şi conservarea monumentelor istorice, realizarea dotărilor interioare care constă în instalații și echipamente de  climatizare,  siguranță la  foc, antiefracţie; digitizarea obiectivului restaurat, a ctivităţi conexe pentru punerea în valoare sau funcţionalitate a obiectivului de patrimoniu restaurat.

Ar fi bine să găsim în documentație și o poartă nouă de intrare în situl arheologic, pentru că în momentul actual intrarea este absolut inadecvată, aglomerată de bodegi de doi lei.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa – galerie foto

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii