Situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa va avea o clădire-poartă de intrare. Procedurile...

Situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa va avea o clădire-poartă de intrare. Procedurile sunt însă de durată

Timp de citire: 2 minute

Muzeul Civilizaţiei Dacice și Romane care are în administrare situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa dorește realizarea unei clădiri pe post de poartă de intrare pentru vizitatorii sitului. Proiectul, unul fantastic pentru turismul județului, care civilizează procesul turistic local, este unul cu bătaie lungă. În momentul de față se dorește darea în lucru a documentației tehnico-economice, faza PUZ+PT+DTAC+DE. În momentul de față procedura se află în faza de licitație, termenul final fiind 23 mai. După ce va fi stabilită firma care va realiza documentația, se pun la dispoziție 6 luni de la emiterea ordinului administrativ de începere prestare, pentru a prezenta propunerile.

Documentațiile sunt estimate la suma de 167.500 lei, și sunt necesare în vederea obţinerii avizului la faza P.U.Z., D.T.A.C., de la Ministerul Culturii, a avizelor de amplasament și obținerea autorizației de construire. Proiectantul va avea obligaţia de a susţine în faţa reprezentanţilor  Muzeului Civilizaţiei Dacice și Romane – Deva, fiecare fază a proiectului şi îşi va asuma răspunderea pentru soluţiile proiectate, cât şi estimarea cantităţilor de lucrări şi încadrările în categoriile de lucrări.

Cum se prezintă acum situația în teren?

Terenul pe care urmează să funcționeze clădirea-poartă și zona de acces este situat în comuna Sarmizegetusa, cu front la parcarea existentă și drumul național. Terenul  dispune de alimentare cu energie electrică, apă și canalizare. Terenul este relativ plat și se află în zona de protecție a monumentelor istorice. Pasul realizării acestei investiții vine natural după modernizarea infrastructurii turistice în zona complexului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Ce va cuprinde această nouă clădire?

Clădirea ce va fi realizată va cuprinde casa de bilete, scara de la nivelul parterului,  cu trepte și ascensor ce va asigura circulaţia pe verticală a vizitatorilor, spațiul multifuncţional,  amenajat la nivelul subsolului clădirii, destinat evenimentelor organizate și ședințelor. Spațiul multifuncțional va trebui să asigure accesul la o cafenea dar și la grupuri sanitare la nivelul subsolului clădirii.  Aici va funcționa și o cafenea cu acces direct din exterior la nivelul aleii pietonale din zona parcării. Va exista și o cameră tehnică, un birou pentru arheologi.

Documentațiile vor trebui să cuprindă și curtea interioară – un loc pentru activități ce se pot desfăşura și în aer liber. Documentațiile trebuie să cuprindă piesele de mobilier, electronicele, dotările.

Alina PIPAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii