Ziua Porţilor deschise la „Ulpia Traiana Sarmizegetusa”

Ziua Porţilor deschise la „Ulpia Traiana Sarmizegetusa”

Timp de citire: 2 minute

Consiliul Judeţean Hunedoara, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca în parteneriat cu Primăria comunei Sarmizegetusa au pus bazele organizării unui inedit eveniment la situl arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ziua Porţilor deschise, căci despre asta este vorba, a avut menirea de a atrage un număr semnificativ de turişti într-o zonă încărcată de istorie. Cei care au ales să viziteze situl în această zi au putut vedea şi câteva ateliere de creaţie, iar cei mai curajoşi dintre ei au avut posibilitatea de trage cu arcul.

Tot cu ocazia acestui eveniment a avut loc şi o vizită de documentare a unei delegaţii formată din oameni importanţi veniţi din Serbia, Croaţia şi Bulgaria. Această vizită de documentare a fost organizată în special în cadrul proiectului „Rute culturale în zona inferioară şi de mijloc a Dunării II – Ruta împăraţilor romani şi Ruta dunăreană a vinului pe piaţa turistică”, acesta fiind un important proiect co-finanţat de Comisia Europeană, care se derulează în perioada aprilie 2014 – septembrie 2015.

„Sunt pentru prima dată aici… vor fi consilieri de miniştri, directori de muzee naţionale vor fi reprezentanţi ai agenţiilor de turism, oameni care vin să vadă unde suntem, ce facem şi pentru aceasta cred că este important faptul că, spre deosebire de alte instituţii de cultură din ţările partenere, instituţia noastră reuşeşte să vină în faţa opiniei publice cu un proiect extrem de important, şi anume prin restaurarea şi reconstrucţia acestui amfiteatru. Fiecare vizitator poate vedea aici pe un panou cum arată acum şi cum va arăta amfiteatrul după restaurare. Este un proiect european cu o sumă deosebit de importantă, respectiv  cinci milioane de euro”,  a declarat Liliana Ţolaş, manager Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

“E un monument deosebit de important pentru Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Deşi este doar o vizită de documentare la faţa locului, marchează un moment crucial în derularea proiectului “Ruta împăraţilor romani”. Cred că aşa cum se întâmplă lucrurile bune şi în interiorul ţării noastre iată că şi o colaborare între mai multe state din Europa poate duce la un rezultat mai rapid, iar ceea ce ne dorim este reconstrucţia acestui loc cu o valoare inestimabilă”, a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Obiectivele turistice din România care fac parte din Ruta împăraţilor romani sunt: Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Adamclisi, Histria, Apulum şi Roşia Montană.

Andreea PATRICHE

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii