Şi în Valea Jiului / Telekom va opera pe firul de păr

Şi în Valea Jiului / Telekom va opera pe firul de păr

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: un minut

Cel târziu de la anul, este posibil ca, şi în Valea Jiului, fibra optică de la „Telekom” care va ajunge în casele celor abonaţi la serviciile sale să fie mai subţire cât firul de păr.

schimbare cabluri telekom2Ieri, pe bulevardul

din Vulcan o echipă de muncitori, destul de numeroasă, de la Telekom scotea din canal cablul utilizat cu ani şi ani în urmă pentru asigurarea convorbirilor telefonice. Anul trecut o operaţiune similară s-a efectuat de la Poştă spre Dincă. De data asta, direcţia în care s-a acţionat a fost de la giratoriul din faţa CAP către staţia Petrom.

Pe vechiul cablu de cupru,

a cărui dimensiune este de cel puţin 150 de milimetri, cum am apreciat cu ochiometrul, se puteau efectua 1.200 de legături. Cel din fibră optică, subţire cât firul de păr, va putea asigura de cel puţin o sută de ori pe atâta. Domnul Călin Morar de la Telekom mi-a spus că, pentru moment, până la montarea celei optice, tot ce ţine de serviciile oferite de societatea pe care o reprezintă se va face pe cablul pozat înainte de a se pune în discuţie scoaterea la suprafaţă a celui gros cât mâna.

Deocamdată,

în judeţul nostru montarea de cablu cu fibră optică s-a făcut doar în Deva. Urmează municipiul Hunedoara, după care este posibil să se ajungă în Valea Jiului. Petroşaniul, din câte am înţeles, ar urma să fie prima localitate în care se vor opri meseriaşii de la Telekom. De când a început să schimba cablurile, echipele de la Telekom au scos din pământ zeci şi zeci de tone de plumb şi cupru. Care, dacă ar fi fost abandonate în subteran, ar fi afectat pânza de apă freatică. De aceea, a fost de părere domnul de la Telekom, ar fost foarte bine ca, la asemenea lucrări, să fi fost prezent şi un reprezentant al administraţiei publice locale.

Gheorghe OLTEANU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii