Din tot judeţul Hunedoara / Doar Valea Jiului se poate mândri cu...

Din tot judeţul Hunedoara / Doar Valea Jiului se poate mândri cu produse consacrate româneşti

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Este posibil ca unii dintre dumneavoastră să-şi mai amintească de gustul mezelurilor pe care le puteai găsi în alimentări în anii ’60. Că, după aceea, zece-cincisprezece ani mai târziu, şut! Mie, pe bune, îmi lasă şi acum gura apă când mă gândesc la salamul şi cârnatul învelite în maţ, iar nu în nailon. 
Ei bine,
se pare că salamurile acelea, fabricare conform unor reţele româneşti consacrate, sunt pe cale să-şi facă din nou apariţia în magazinele alimentare. Caracteristica de consacrat, am aflat de la dr. Gheorghe Cristea, consilier pe probleme de Igienă şi Siguranţa Alimentelor la DSVSA Hunedoara – Deva, îi este dată acelui produs în compoziţia căruia se regăsesc, la fabricare, materiile prime, auxiliare şi condimentele utilizate cu aproape patru decenii în urmă. Adică, în perioada în care, în România, mezelurile şi celelalte preparate din carne se făceau fără soia, şoric şi fel de fel de adaosuri dubioase. Diferenţa dintre produsele tradiţionale şi produsele consacrate este că la acestea din urmă se adaugă sare cu nitrit, pentru menţinerea culorii. Dar şi asta într-o cantitate mică. Maximum un gram de nitrit la un kilogram de sare. Deja, în momentul de faţă, printre operatorii din sectorul alimentar a devenit trend naţional preocuparea de a ieşi pe piaţă cu produse făcute pe baza unor reţete româneşti consacrate.
Numai că asta nu se
poate face oricum, ci doar ţinând seama de condiţiile reglementate prin Ordinul Comun al Ministerului Agriculturii şi Ministerului Sănătăţii nr.394/2014. În care se spune clar că produsul în cauză trebuie să aibă compoziţie garantată, constantă şi calitate superioară. Aspecte garantate de un atestat care certifică respectarea reţetei consacrate româneşti. În magazinele alimentare, astfel de produse pot fi uşor recunoscute, deoarece au ataşat, lângă preţ, un logo specific (vezi poza). Logo care este proprietatea Ministerului Agriculturii, este gestionat de acest minister şi se eliberează în urma unor analize tehnice şi examene de laborator deosebit de exigente.
În judeţul Hunedoara
au fost depuse şaisprezece dosare, pentru certificarea unor produse consacrate româneşti, dar, până în momentul de faţă, doar patru au fost aprobate. Şi, e de reţinut, toate  din Valea Jiului. Aceste patru produse consacrate româneşti  sunt „Caşcaval Râmnic” (SC TED International), „Franzela Bucureşti” (SC TED International), „Muşchi file” (SC EDY URSU) şi „Salam Torpedo” (SC EDY URSU). Şi, la final, un amănunt semnificativ care nu poate fi trecut cu vederea după ce am numit produsele de dinainte. La nivel naţional numărul de reţete româneşti consacrate, validate până acum, este de şase la produsele de panificaţie, unsprezece la cele preparate din lapte şi patru la produsele din carne.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii