Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani, a iniţiat un demers comun, al tuturor edililor din Vale, menit să sensibilizeze Guvernul României cu privire la situaţia DN 66A (Uricani – Băile Herculane). Marţi, documentul a fost semnat şi de primarii din Petroşani, Vulcan, Petrila şi Aninoasa, dar şi de viceprimarul Lupeniului. Mai apoi, miercuri, a ajuns în mapa senatorului Văii Jiului, Haralambie Vochiţoiu. Care, după conferinţa de presă organizată pe teme de actualitate din viaţa (sau, mai exact, falimentul) CEH SA, a şi plecat spre Bucureşti. Unde, chiar la prima oră, intenţionează să depună la Guvernul României solicitarea comun al edililor din Vale.
“Vremurile ne spun că trebuie să fim uniţi. Mă bucur că, în chestiunea DNA 66A, care priveşte întreaga Vale a Jiului, am reuşit să pornim un demers comun. Am încredere că lobby-ul pe care îl va face domnul senator Vochiţoiu (şi, de ce nu, şi ceilalţi parlamentari din judeţ? – n.r.) va avea sorţi de izbândă”, a punctat Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani.
DN 66A (Uricani – Băile Herculane) este prima investiţie majoră demarată după 1989 în Valea Jiului, lucrările fiind însă întrerupte de mai multe ori. Ultima oară, acestea au fost reluate în 2006 şi sistate în 2008. În 2010, deşi susţinute de semnăturile e zeci de mii de cetăţeni, demersurile către autorităţile centrale au rămas fără ecou. Edilii îşi argumentează cererea pe faptul că locurile de muncă sunt din ce în ce mai puţine, reluarea lucrărilor putând fi o gură de oxigen, dar şi pe faptul că finalizarea acestui drum ar putea spori interesul pentru turism în Retezat, la Băile Herculane, în Straja, Pasul Vâlcan şi Parâng.
Concret, edilii solicită reînceperea lucrărilor de amenajare / consolidare între km 47 + 600 şi km 66 + 204, Câmpu lui Neag – Cerna. Sectorul de drum în cauză este situat între Cantonul Silvic Câmpuşel şi coada lacului de acumulare Valea lui Iovan, existând toată documentaţia necesară lucrărilor. Contestate de Greenpeace în instanţă, lucrările se pot derula şi ca urmare a unei soluţii definitive, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sentinţă defavorabilă activiştilor de mediu.
Documentul asumat de edilii din întreaga Vale poate fi consultat pe website-ul cotidianului nostru.
Cătălin DOCEA