Senatorul Cristian Resmeriță (PSD), pledoarie în plen pentru Valea Jiului

Senatorul Cristian Resmeriță (PSD), pledoarie în plen pentru Valea Jiului

Timp de citire: 3 minute

Ordonanța care are rolul de a susține (și oarecum salva) economia Văii Jiului prin punerea în siguranţă a extracţiei de huilă în cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan a fost adusă în discuție, luni, în Senatul României. Cristian Resmeriță (PSD), senator de Valea Jiului, a ținut o pledoarie în care a abordat o serie de aspecte referitoare la zona noastră si noul Complex Energetic Valea Jiului.

Senatorul PSD de Valea Jiului a avut luni, în plen, un discurs cu privire la ordonanța guvernamentală care ar salva Valea Jiului, și cu care nu toți adversarii politici ar fi fost de acord.

“Ceea ce este foarte interesant este că la intervale de timp se discută mereu despre Valea Jiului. Iarăși este foarte interesant că cei care discută despre Valea Jiului sunt de peste tot, numai nu din Valea Jiului. Spre deosebire de restul colegilor, eu sunt de acolo, și mai este și doamna Muntean Lucica, dar ea fiind profesor se ocupă mai mult de chestiuni legate de învățământ. Eu vreau să clarific niște lucruri și îmi pare rău să asist la o astfel de discuție. În primul rând, această ordonanță este o ordonanță care salvează Valea Jiului, să fie foarte clar! Această ordonanță salvează Valea Jiului. Eu nu vorbesc din filme, cum vorbesc alții. Vreau să vă spun că actuala guvernare PSD-PNL a făcut un lucru foarte bun și ne-a salvat de la închidere. Sigur, despre complex se discută de vreo 5 ani de zile. A fost nevoie, pe 29 septembrie, în acest an, ca prim-ministrul, președintele PSD, să vină în Valea Jiului și după 3 zile, să aibă loc ședința de Guvern care a fost practic actul de înființare al Complexului Energetic Valea Jiului. Știti de ce am ajuns aici? Dragi colegi de la USR, în 2016, domnul Cioloș, care era prim-ministru la vremea respectivă, a venit în Valea Jiului. Eu eram primar chiar în municipiul Lupeni, unde este una din minele care despre care se discută astăzi și ne-a spus că în septembrie 2017, deci, atenție, la doar nouă luni de zile, că mina Lupeni și mina Lonea trebuie să fie închise, trebuie să crească iarbă peste perimetrul minier. În urmă cu aproximativ un an de zile, Comisia Economică din Senat și Comisia de Energie, prin Radu Oprea și Daniel Zamfir, au fost atunci în Valea Jiului și am avut niște întâlniri cu oamenii, cu sindicatele de acolo, și practic de acum un an de zile au demarat discuțiile foarte serioase pentru înființarea acestui Complex Energetic Valea Jiului”, a spus Cristian Resmeriță senator PSD de Valea Jiului

În luarea de cuvânt, senatorul  a spus ca nu vrea să politizeze problemele legate de industria minieră, dar totodată le-a atras atenția AUR|-iștilor că politica nu-i pentru toată lumea…

“Când aud un parlamentar AUR care vine astăzi și îmi spune că votează, nu știu cum… Păi haideți să vă spun eu o chestiune. Acum un an de zile cu Daniel, cu Radu, am făcut un amendament la o lege a decarbonării care prevedea ca Termocentrala Paroșeni să nu fie închisă. La Paroșeni se arde cărbunele de la Lupeni, Lonea și Livezeni. Cei de la AUR au votat decisiv împotriva acestui amendament pe care eu personal l-am făcut, în momentul în care, cu o lună de zile înainte, cei de la AUR făceau miting la Mintia că se închide Mintia. Dragii mei, vedeți că politica nu-i pentru toată lumea și să știți că mulți ajung aici, dar puțin rezistă”, a mai spus senatorul.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr.79/2023 privind acordarea unui ajutor de stat Complexului Energetic ”Valea Jiului” – S.A. pentru închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă din cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan a avut 82 de voturi pentru, 8 voturi împotrivă, dintre care 6 de la AUR, și două de la senatorii neafiliați, dar și trei abțineri, tot din rândul celor anterior menționați.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii