Senatorul PSD Cristian Resmeriță mai pregătește o lege mult așteptată și meritată:...

Senatorul PSD Cristian Resmeriță mai pregătește o lege mult așteptată și meritată: „Doresc să readuc în zona noastră sporul cunoscut de toată lumea: sporul de Valea Jiului”

Timp de citire: 7 minute

• Saxofonistul Dioane „cântă”la CEH pe 254 de milioane lună (mai mult decât unii maneliști de succes)

„Cât au avut, totuși, salariile cei trei din conducerea CEH în lunile în care eram în stare de urgență, în condițiile în care minerii se aflau în șomaj tehnic?”.

Deși nu se afla pe ordinea de zi a conferinței de presă, în urma unor informații de ultimă oră primite de senator din interiorul CEH, Cristian Resmeriță a început discuția cu presa, de joi, 23 iulie, cu un subiect tratat în urmă cu o săptămână, cel legat de salariile celor din conducere.

„(…) Nu aveam de gând să vă comunic, dar vă spun ceva în afara a ceea ce mi-am propus azi. Săptămâna trecută, țineți minte, am ținut o conferință de presă în care am spus despre veniturile celor de la CEH. Deja pentru doi dintre dumnealor s-a confirmat, o hotărâre judecătorească a domnului Gros Emil îi acordă 30.000 euro, plus TVA, deci 36.000 euro pe lună (…). Mi s-a confirmat venitul net al domnului Dioane, 254 de milioane, deci două salarii le am confirmate. Pentru al treilea venit, cel al administratorului special, Roșu Cristian, nici până în momentul de față nu reușește nimeni să scoată contractul de management și suma pe care o primește lunar. În momentul de față am primit informații foarte clare că în jurul celor doi conducători ai CEH, domnul director general Dioane și domnul Roșu, se lucrează intens pentru ca venitul, cel puțin pe luna în curs, să fie scăzut în mod dramatic, pentru ca în august să vi se prezinte dumneavoastră, celor din mass-media și cetățenilor niște venituri mai scăzute decât cele prezentate de mine. Vreau să readuc aminte, eu am cerut clar atunci veniturile din luna martie și aprilie. Am și spus că aceste luni sunt luni în care angajații CEH au fost în șomaj tehnic, au avut venituri și așa scăzute, cumulul unui miner abia s-a dus pe la 3.000 lei, au venituri și acum scăzute, deci să nu încerce să ne păcălească! Este cel mai puternic caz de încercare de scădere a veniturilor proprii din România ultimilor 30 de ani, unii încercând să ne păcălească cu anumite chestiuni. Nici până în momentul de față, deși au trecut șapte zile, niciunul dintre ei nu și-au făcut public veniturile, le ascund și încearcă să și le micșoreze pentru a prezenta ulterior niște venituri micșorate”, a declarat Cristian Resmeriță.

Legea Resmeriță 3 e pe „țeavă”

Fără a mai face alte comentarii în afară de cele declarate mai sus, senatorul social-democrat Cristian Resmeriță a trecut la subiectul principal și a vorbit despre o nouă inițiativă legislativă depusă în Parlament, pe data de 14 iulie, care vizează din nou Valea Jiului. Mai exact, trei categorii importante: cadre din învățământ, cadre medico-sanitare și cadre ce activează pe latura socială în munca cu cetățenii zonei noastre.

„În data de 14 iulie, anul acesta, adică exact în ziua în care legea care scade stadiul de cotizare pentru cei din Valea Jiului, dar și din multe localități din restul județului cu doi ani, a primit vot favorabil în Camera Deputaților, for decizional, am depus și am inițiat o nouă inițiativă legislativă. Deci, ca să nu se mai tot discute despre faptul că unii muncesc, unii fură, unii se inspiră (de obicei, inițiativele legislative pe care le depun și care sunt cu adevărat importante – pentru că poți să faci un milion de inițiative legislative și să nu-ți reușească niciuna sau să-ți reușească toate, dar niciuna să producă efect în zona unde tu activezi), am decis să schimb puțin stilul și să prezint încă de la început lucrurile pe care le consider foarte interesante.

Deci, în data de 14 iulie, am depus o inițiativă legislativă care a primit numărul B 402/2020, unic inițiator fiind senatorul Resmeriță Cornel Cristian. În data de 21 iulie, proiectul a fost trimis la Consiliul Economic și Social, la Consiliul Legislativ și la Guvernul României pentru punctul de vedere al acestuia (…). Am o expunere de motive și v-o arăt (și v-o și transmit), în care spun ceea ce doresc să fac și o să vă explic imediat, proiect legislativ la care sunt unicul inițiator (…).

Până în urmă, cu câțiva ani de zile, anumite categorii sociale din Valea Jiului beneficiau de anumite sporuri de izolare. Aceste sporuri de izolare erau cunoscute ca și sporuri de Valea Jiului. Fie că discutăm de cei din mediul sanitar, fie că discutăm de profesorii din Valea Jiului, toți au primit acest spor până în urmă cu șase-șapte ani de zile. Nu mai țin minte exact, dar țin minte că și eu am primit acest spor când eram profesor.

În urma deciziei Curții de Conturi, în urma unui control, s-a decis că acest spor este ilegal. El a fost scos, iar profesorii trebuiau să dea banii înapoi. Am inițiat și atunci, împreună cu câțiva colegi, o amnistie fiscală, în urma căreia profesorii n-au mai dat banii înapoi, dar nici nu i-au mai primit în continuare.

Ce doresc să fac eu cu această inițiativă legislativă? Vă citesc de pe text niște chestiuni pe care le-am subliniat. De exemplu, prin prezenta lege (nota red.: Legea Cadru 153/2017) doresc să modific niște articole.

De exemplu, articolul 3 doresc să-l modific în următorul format: personalul didactic calificat de predare și conducere, care își desfășoară activitatea în localitățile izolate, inclusiv în localitățile Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa și Uricani, din județul Hunedoara, pot să primească o indemnizație de până la 20% din salariul de bază”, a declarat senatorul PSD Cristian Resmeriță.

La fel, aceleași modificări în inițiativa legislativă de care discutăm azi și pentru articolul 7 al Legii Cadru 153/2017, care vizează de data acesta „personalul care lucrează în unitățile sanitare”, precum și în articolul 14, litera „c”, vizat aici fiind „personalul care lucrează în unități de asistență socială”.

„Doresc prin această inițiativă legislativă ca cei care lucrează în Educație, în Sănătate și Direcțiile de protecție – sistemul Social, din Valea Jiului, să primească un spor de până la 20% (deci, atenție, de până la 20%, nu 20%, deci sporul poate fi de 1% sau chiar de 20%, nu mai mult)”, a mai adăugat senatorul.

De ce această nouă inițiativă legislativă?

Senatorul Cristian Resmeriță a ținut să ne spună la finalul prezentării acestei inițiative legislative și care au fost motivele care l-au făcut să facă aceste modificări la Legea Cadru 153/2017:

„Așteptăm avize de la Consiliul Economic, de la Consiliul Legislativ, care sunt foarte importante. În expunerea de motive spun foarte clar că Valea Jiului este o zonă depopulată. Am aflat din așa-zisele Programe electorale ale unor candidați că se depopulează Valea Jiului, ceea ce eu știam și am spus de foarte multă vreme. Unii au aflat abia acum… Din Valea Jiului se pleacă în străinătate cum se pleacă din toată România, se pleacă de asemenea în orașele mari, București, Timișoara, Cluj, sau chiar Craiova. A început și un fenomen de migrație spre alte orașe din județ, înspre Deva, înspre Hunedoara, înspre Geoagiu – se duc își cumpără pe la țară căsuțe și se mută acolo, mulți ieșind repede la pensie și cu pensii destul de mari. Ce cred eu că pot să fac prin această inițiativă legislativă? Dacă reușesc să o duc la bun sfârșit (este doar un proiect depus în momentul de față), vom putea face în așa fel încât să ținem profesorii în zonă, să ținem personal medical în zonă, dar și să ținem personal care se ocupă cu asistența socială aproape de noi (fie că e vorba de persoane care se ocupă de copii, fie de persoane care se ocupă de bătrâni, prin această lege intră toți). De ce? Fiindcă mereu aud și auziți de exemplu că spitalul din Lupeni și spitalul din Vulcan nu au personal (deși salariile au crescut în guvernarea PSD foarte bine). Domnule, să le dăm ceva suplimentar și să rămână aici. De asemenea, chiar dacă nu putem spune că în momentul de față avem un deficit de profesori, a scăzut foarte mult populația, numărul de copii și numărul de catedre (am lucrat în învățământ și știu bine treburile astea). Însă este foarte important ca să-i menținem aici pe cei care-i avem, iar dumnealor, ieșind la pensie pe cale naturală, să poată fi înlocuiți cu profesori tineri, pe care să-i aducem aici în locul celor care se pensionează. Cum pot să-i aduc? Dându-li-se niște bani mai mulți, pentru că, cu siguranță, dacă un profesor tânăr are de ales de exemplu între un post la Deva sau la Petroșani, unde ne aflăm azi, aici, eu cred că în proporție de 80%-90% va alege postul de la Deva.

Practic, doresc să readuc în zona noastră sporul cunoscut de toată lumea: sporul de Valea Jiului!

I-am dat drumul inițiativei legislative de care vă vorbesc azi în 14 iulie, 60 de zile stă pentru a primii opinii, pentru a primi puncte de vedere, după care se intră în Senat. Cele 60 de zile sunt undeva în jurul datei de 15 septembrie, în jurul acelei date, în momentul când proiectul de lege ajunge la Senat voi mai discuta de această lege inițiată de mine. Până atunci, fie că vorbim de oameni simpli, fie că vorbim de politicieni, fie că vorbim de sindicate de învățământ, sau de medici ori profesori, toată lumea poate să-și dea cu părere despre această inițiativă legislativă a mea (…)”.

Trei legi adoptate din trei inițiative legislative – o reușită deplină

În condițiile în care această inițiativă va trece până la terminarea acestui mandat, senatorul Cristian Resmeriță ar ajunge la trei legi adoptate în urma inițiativelor sale, legi care deservesc un număr mare de cetățeni din Valea Jiului, în primul rând, dar și din județ dacă ne gândim la Legea Resmeriță 2. Să recunoaștem: alții n-au poate în trei mandate trei legi inițiate de unii singuri și adoptate! E o performanță și rămâne de văzut cum vor aprecia hunedorenii toate acestea la viitoarele alegeri parlamentare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii