- Curat- murdar, coane…!
Nu am aflat ce interese poartă omul multilateral dezvoltat pe cine reprezintă în desele sale apariții la televizor unde negociază în numele tuturor (face propuneri pentru pensiile din sistemul contributiv, nefiind delegat de nimeni în acest sens) dar știm că este membru prin academii fantomă, conducător de doctorate, cu o avere fabuloasă, șapte terenuri, trei case și un apartament, aspirator de venituri imense de la stat, câștigând în 2022 peste jumătate milion de lei, mai mult de trei ori și ceva decât președintele României.
Rămâne un secret numărul de ore ale unei zile în raport cu munca prestată pentru veniturile impresionante pe care le obține liderul de sindicat din învățământ, fără a mai pune la socoteală și orele petrecute zilnic la televiziuni, unde câteodată îl mai ia somnul.
Într-un material intitulat „Dușmanii Grupelor de Muncă” apărut în presa locală și nu numai, am arătat atitudinea ostilă a socotitorului de pensii față de pensionarii grupelor de muncă, fapt ce rezultă din explicațiile pe care le face cu privire la viitoarele pensii ale acestora.
Păi cum să nu fi dușmanul celor care au lucrat în condiții grele, când scapi din gură porumbelul: „n-ai cum să pui numitorul 17”. Gura păcătosului adevăr grăiește, spune un proverb.
Sigur, socotitorul pensiilor, după câteva zile de muncă în zona II cu expunere la radiații nu ar mai avea curajul să spună: „n-ai cum să pui numitorul 17”. Numitorul 17 este folosit ca stagiul de cotizare la stabilirea pensiilor celor care au lucrat în zona a II-a de expunere la radiații.
În seara zilei de 14.10. 2023, în cadrul unei emisiuni tv, încasatorul celor 9386 euro/lună, după ce socotește pensiile minerilor ( agitat și plin de mânie pe cel care a scris într-un ziar local că Hadăr este dușmanul minerilor) vrea să arate că el nu este dușmanul minerilor, aducând în acest sens dovada unei soluție pe care o propune, primului ministru, ca variantă pentru calculul pensiilor celor din grupele de muncă. Nu am înțeles în ce calitate propune respectiva variantă, variantă care, în urma unei analizări, pare a fi tot un fel vicleșug.
Ce poate fi altceva decât viclenie, atunci când propui varianta „pensiilor staționare”???!!! cu alte cuvinte, înghețarea lor, în timp ce alte pensii cresc. Mai mult de atât, să susții, sus și tare, că înghețarea pensiilor nu înseamnă scăderea lor. Da, înghețare nu este scădere, dar, fără îndoială, este pierdere de bani pe toată perioada de ne-majorare, staționare, după care vii cu explicația amăgitoare că și aceste pensii vor creștere, ascunzând faptul că această creștere este amputată de folosirea VPR obținut din raportarea valorii punctului de pensie la 25 și nu la 20, 17, 15, așa cum este în prezent.
După cum am mai arătat, indiferent ce formulă se va utiliza la calculul pensiilor, pensionarii grupelor de muncă nu vor altceva decât păstrarea stagiilor de cotizare, 20,17,15, folosite în prezent la determinarea punctajului mediu care înmulțit cu valoarea punctului de pensie determină cuantumul pensiei, asta în prima variantă.
A doua variantă este cea referitoare la aplicarea formulei VPR, dar cu condiția ca valoarea punctului de pensie să fie raportată la stagiile de cotizare 20,17,15, iar rezultatul obținut (VPR) să fie înmulțit cu nr. total de puncte rezultând o pensie egală cu cea obținută în prima variantă, soluții care ar rezolva foarte simplu problema…
Socotitorul pensiilor, ocolește, din varii motive, să vorbească despre aceste variante simple, gândind că poate prosti pensionarii grupelor de muncă cu calcule complicate făcute la televizor cu o poftă mai mare decât oferta. Curat murdar, coane…!
Petre LUNGOCI
Pensionar