Primim la redacție. Viitoarea formulă de calcul a pensiilor este discriminatorie față de...

Primim la redacție. Viitoarea formulă de calcul a pensiilor este discriminatorie față de grupa I / condiții speciale de muncă

Timp de citire: 3 minute

Formula de calcul prin VPR (Valoarea Punctului de Referință) din Legea nr. 127/2019, preluată în viitoarea lege a pensiilor, este o împărțire mascată la 25, (formulă „pe care noi am reușit să o găsim”- zicea Lia Olguța Vasilescu) găselnița cu scopul de a scăpa de povara pensiilor celor din grupa I/ condiții grele de muncă, prin eliminarea punctajului mediu anual obținut cu utilizarea stagiului complet de cotizare mai mic de 25 de ani.

Împărțirea numărului total de puncte la un stagiu de cotizare de 25 înseamnă  eliminarea inechităților între cei care au același număr total de puncte, dar și o creștere a tuturor pensiilor din categoria celor ce folosesc, la determinarea pensiilor, un stagiu de cotizare mai mare de 25.

Singura categorie de pensionari care nu vor beneficia de majorarea pensiilor sunt cei din zona grupelor grele de muncă, deoarece majorându-li-se stagiul de cotizare la 25, li se micșorează punctajul mediu anual, consecința fiind: diminuarea pensiilor.

„Specialiștii în pensii” explică că nici-o pensie nu va scădea, chiar și în situația în care  în urma recalculării rezultă pensii mai mici decât cele în plată, se păstrează cele în plată.  „Păi, dacă nu se majorează, nu înseamnă tot tăieri de venituri ???!!!” spunea dl. Budăi Marius într-o emisiune TV criticând pe cei de la guvernare, când era în opoziție.

Nu este drept să știi dinainte că, prin aplicarea unei noi formule de calcul, zeci de mii de pensii nu se vor majora, după care să vii și să invoci prevederea situației în care, în urma recalculării, rezultă o pensie mai mică decât cea în plată, se menține pensia în plată. În această situație prevederea devine amăgitoare, înșelătoare, chiar cinică, iar fapta unei asemenea erorii făcută în mod tendențios nu poate fi scuzabilă.

Sigur că după o lungă perioadă de stagnare, de ne-majorare (timp în care se pierd bani) se vor majora și aceste pensii, dar cu punctaj mediu anual diminuat ce rezultă din împărțirea numărului total de puncte la 25 în loc de 15 pentru cei care au lucrat în zona de expunere la radiații, 17 pentru cei care au lucrat în zona a II-a de expunere la radiații și 20 pentru cei cu activității desfășurate în subteran cel puțin 50% din timpul normal de lucru.

Dacă s-ar vrea, situația ar putea fi rezolvată  printr-un amendament adus legii care să prevadă: împărțirea valorii punctului de pensie la respectivele stagii de cotizare, 15, 17, 20, iar rezultatul obținut (VPR) se înmulțește cu numărul total de puncte, determinând pensia corespunzătoare fiecărui stagiu de cotizare.

Așadar, punctajul mediu anual, obținut legal în baza contribuțiilor de asigurări sociale, nu poate fi diminuat, fiind un drept de proprietate, un bun patrimonial  în sensul art. 1 din Protocolul nr. 1 al Convenției pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, ratificată de Statul Român prin Legea nr. 30/1994.

Petre LUNGOCI

P.S. Pentru relevanța celor scrise, ilustrez mai jos următoarele:

Calculul prin varianta actuală
pensionar grupa I/condiții speciale de muncă
70 puncte cumulate,
20 ani utiulizarea stagiului de cotizare,
-prin împărțirea numărului de puncte 70 la stagiului de cotizare 20 se obține punctajul mediu anual  de 3,5 care înmulțit cu 1785 lei (valoarea punctului de pensie actual) se obținem cuantumul pensiei brute  6247  lei din care scăzând  425 lei impozit de 10% aplicat la suma ce depășeste 2000 lei  rămâne pensia netă de 5822 lei.

Calculul prin varianta VPR
același pensionar
-70 puncte cumulate,
25 ani utilizarea stagiului de cotizare,
1785 valoarea punctului de pensie,
împărțind 1785 la 25 se obține un VPR =71,4
71,4 X 70 = 4998 lei pensie brută
4998- 300 impozit =4698 pensia netă
5822 lei – 4698 lei = 1124 lei reprezentând diferența între cele două variante.

Rezolvare printr-un amendament folosind VPR
– 70 puncte,
– 20 ani utilizarea stagiului de cotizare,
– 1785 valoarea punctului de pensie,
împărțind 1785 la 20 se obține un VPR = 89,25,
89,25 X 70 = 6247 lei pensie brută=cu cea din calculul actualei variante

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii