Primim la redacţie / Am fost arşi în explozia de metan, am...

Primim la redacţie / Am fost arşi în explozia de metan, am văzut cum arde metanul şi grinzile în mină. Acum cine ia pensii speciale?

Timp de citire: 2 minute
Societatea Anonimă Română a fost una din primele societăţi care a început exploatarea zăcământului de cărbune aferent Văii Jiului.
Cu 70 de ani în urmă mă angajam la această societate. Tehnica cu care am lucrat la început a fost targa, roaba, vanglul (căruciorul din lemn) şi mai târziu ciuzda (scoc oscilant) şi craţerul. Depilarea cărbunelui la început se făcea cu târnăcopul şi apoi cu păpăgaia. Susţinerea lucrărilor miniere, deschidere, pregătire şi exploatare în totalitate se făcea cu lemn de stejar, salcâm şi brad (molid). În abataj am lucrat cu normă de două tone pe post şi pe mină o tonă.
Dotarea primitivă, ca şi nerespectarea unor norme de securitate a muncii, de multe ori elementare, au avut drept urmări dintre cele mai nedorite: focuri de mină, explozii de metan, etc. La una din exploziile de la mina Petrila, în timp ce lucram cu echipa de salvatori la asanarea uni foc de mină, am văzut pentru prima dată cum focul s-a transformat în incendiu, grinzile ardeau cu flacără deschisă, jarul pica din tavan, o bucată de jar mi-a căzut în cizmă. Deşi la locul de muncă nu era metan, după câteva ore de lucru a apărut flacăra de metan, după care, la câteva minute, explozia. Din fericire, am ştiut că metanul după ce arde şi scade sub 14-16%, devine amestec exploziv, am părăsit locul de muncă şi, în timp ce ne retrăgeam, s-a produs explozia.
Ne-am trezit după câteva zile la spitalul din Petroşani, arşi, cu multiple traumatisme, personal am suferit traumatism cranio-cerebral, afectând auzul la urechea stângă, apoi necesitând intervenţie chirurgicală la coloana vertebrală (la  Timişoara) şi abdomen.
Salvatorilor care au supravieţuit acestei explozii, ca şi celor care au lucrat cu aparatul de salvare la asanarea focurilor, la pensie nu ni s-a plătit munca prestată ca salvatori. Exemple: Afloarei Gheorghe, Cepălău Aurel, Budoi Card, Olteanu Silvestru etc. Deşi m-am adresat Ministerului Muncii (Barbu), Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi Tribunalului Judeţean Deva, la prima înfăţişare mi s-a solicitat să prezint un martor. La a doua înfăţişare am prezentat doi martori cu care am fost în explozie, şi am lucrat zeci de ani ca salvatori, martorii nu au fost audiaţi, preşedintele juriului schimbându-se, iar eu nu am fost audiat, înţelegând că sunt anumite sarcini politice, mai precis, amestecul politicului în justiţie.
Corupţia şi hoţia s-au extins în aşa măsură, încât acest cancer care ameninţă să capete formă de metastază a cuprins aproape toate structurile vieţii sociale. Este ştiut că pensiile şi salariile sunt mici, medii, mari şi speciale. Din nefericire, pensiile speciale sunt atribuite unui grup de persoane care, după părerea acestor indivizi, le merită, dar nu şi celor care, într-adevăr, muncesc în condiţii deosebite.
Domnilor parlamentari nu sunteţi prea mulţi? Printre parlamentarii corecţi sunt destui hoţi, escroci şi derbedei. Nu vă deranjează aceste mamifere care compromit legislativul ţării? Sper că noua conducere a acestei ţări va găsi locul potrivit pentru indivizii certaţi cu legea, nu ca până în prezent, şi să-i ascundă în locul potrivit, adică după gratii. Mă întreb cum se pronunţă corect: hoţie sau hoţii, parlament sau hoţie?
Ing. I. STOICESCU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii