Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi / A premiat a treia serie de cupluri semicentenare...

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi / A premiat a treia serie de cupluri semicentenare din acest an

Timp de citire: 5 minute

Miercuri, începând cu orele 12,00, în cadrul unei ceremonii solemne desfăşurată în Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroşani, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a înmânat unui număr de 15 cupluri care sărbătoresc anul acesta 60, respectiv 50 de ani de căsătorie, diplome de fidelitate/ de longevitate şi premii din partea administraţiei publice locale.

Diplomele şi premiile

De fapt, am asistat la a treia premiere din acest an, iar faptul că se apropie sărbătorile şi sala era împodobită cu un brad de Crăciun, betele colorate şi alte obiecte ornamentale a făcut ca de data aceasta atmosfera chiar să semene cu una de sărbătoare.

Pe lângă diplomele de fidelitate şi longevitate oferite, premiile administraţiei locale au constat în câteun plic cu 500 lei pentru familiile care au împlinit 50 de ani de căsnicie şi 700 lei pentru familiile care au împlinit 60 de ani şi peste 60 de ani de căsnicie, una dintre acestea ajungând la frumoasa cifră 65, precum şi o pungă cu ciocolată şi dulciuri şi o şampanie, iar toate doamnele au primit şi un frumos buchet de flori. Rând pe rând, primarul a împărţit toate aceste premii şi s-a întreţinut preţ de câteva zeci de secunde cu fericiţii premianţi, strângându-le mâinile şi urându-le sănătate şi fericire în continuare alături de partener şi familie.

Cuplul care a împlinit 65 de ani

Conform obiceiului, vă prezentăm şi de data aceasta numele acestor oameni extraordinari care compun aceste familii cu semicentenare. Dacă vă spunem doar faptul că doamna Elena Miclea a dat naştere la 16 copii, credem că e mai mult decât relevant, gândindu-vă desigur şi la faptul că toţi aceştia azi muncesc şi au familii integrate în societate, cu copii mari deja, însuraţi şi la rândul lor cu copii! Poate că n-ar strica deloc ca aceste mame-eroine, cu mulţi copii, cu familii adaptate în comunitatea locală care sunt şi plătitori de taxe şi impozite, să fie la rândul lor premiate de la anul încolo. Din ceea ce am înţeles nu sunt enorm de multe cazuri şi tocmai de aceea o mică satisfacţie nu ar strica pentru aceste femei care au dus greul, dar care acum se bucură de atâţia copii, nepoţi şi strănepoţi.

Dar iată premianţii zilei: Alexandru-Adalbert şi Trudy Pal, Aurel şi Maria Slăbâi, Iosif şi Marioara Tomuş – trei familii care au împlinit peste 60 de ani de căsnicie, prima familie împlinind chiar 65 de ani!; Constantin şi Fetie Boştină, Ioan şi Nastasia Cărare, Mircea şi Ecaterina Cuteanu, Gheorghe şi Filondra Gârban, Sandor şi Maria Marton, Constantin şi Elena Mătuşa, Sever şi Elena Miclea, Mircea şi Marioara Popa, Gheorghe şi Elena-Ileana Pupăzan, Vincenţiu şi Maranda Sereş, Mircea şi Aurelia Sibişan şi Ioan şi Ana Margareta Zaha.

Două fete de aur

Înainte de toate, primarul s-a adresat în sală acestor familii. De la microfon, edilul a punctat câteva urări călduroase, câteva speranţe de mai bine pentru toată lumea şi a terminat cu urări adresate tuturor celor prezenţi de Naşterea Domnului Iisus Hristos care se apropie. După premiere, au urmat la rând două minunate şi talentate fetiţe, Antonescu Adonia şi Maria Delia Stana. Acestea au prezentat câteun scurt program artistic, un scurt cadou muzical. Momentul s-a încheiat cu  cea mai cunoscută colindă românească, „O ce veste minunată”, cântată excepţional de cele două prichindele, împreună cu majoritatea sălii.

Soţii Slăbâi

Şi Aurel şi Maria Slăbâi s-au aflat printre cei premiaţi. După cum ştiţi, Aurel Slăbâi a fost şi este unul dintre cei mai longevivi cronicari sportivi din Valea Jiului, un bun colaborator cu echipa noastră redacţională încă de pe vremea Gazetei Văii Jiului. Fireşte că n-am putut scăpa ocazia să-l întrebăm pe nea Relu care este secretul longevităţii şi cum a făcut să menţină unită 60 de ani această căsnicie: „După 60 de ani de căsnicie sunt în faţa unui eveniment fericit pe care cred că-l merităm din plin. În primul rând, iubirea, apoi, răbdarea, înţelegerea, comunicarea şi multe alte lucruri, pe care doi soţi trebuie să le aibă indiferent de greutăţile vieţii sau de situaţiile care intervin într-o familie. Altfel nu se poate ajunge aici!”, ne-a spus Aurel Slăbâi. Care a transmis şi o urare cu această ocazie foştilor colegi din redacţie: „Să continuaţi cu toţii pe acest drum, că faceţi bine ce faceţi şi mă bucur. Să vă perfecţionaţi încontinuu şi să scrieţi documentaţi şi atenţi, că fără asta nu se prea poate în presă. Cine crede că-i uşor să fi ziarist, să scrii zilnic, se înşeală amarnic, numai cine n-a mâncat o bucată de pâine din presă gândeşte aşa. Sărbători Fericite tuturor foştilor colegi ai mai, tuturor jurnaliştilor de la ziarul dumneavoastră şi La Mulţi Ani!”.

Şi soţia lui nea Relu, doamna Maria, ne-a adresat câteva cuvinte la rândul dumneaei: „Mă bucur de această zi şi sunt emoţionată. Secretul căsniciei constă în înţelepciunea de a fi înţelegător cu celălalt, în a avea mai multă răbdare cu partenerul de viaţă… Fiecare partener trebuie să mai lase de la el câteodată, că altfel nu se poate. Şi multă comunicare şi dragoste. Toate acestea, combinate, aduc fericirea şi longevitatea într-un cuplu, chiar şi atunci când e mai greu. Ar mai fi încă ceva… copiii! Copiii ţin familia unită! Noi avem două fete, care au terminat facultatea şi s-au căsătorit. Avem şi doi nepoţi, care, de asemenea, au terminat facultatea şi sunt la casa lor. Aşteptăm din partea nepoţilor, strănepoţi frumoşi, care sunt convinsă că ne vor umple viaţa! La Mulţi Ani, tuturor, că tot se apropie sărbătorile!”.

Declaraţia primarului

„E o mare bucurie, aţi văzut 12 cupluri frumoase care au împlinit 50 de ani de căsnicie şi trei superbe care au împlinit 60 şi chiar 65 de ani de căsnicie! Asta înseamnă să poţi să treci peste încercările vieţii cu multă înţelepciune şi să ţii familia unită chiar dacă în viaţă nu întotdeauna totul e roz. Admir aceste familii şi le doresc din suflet tot binele din lume. Aţi văzut, de asemenea, şi o doamnă care a dat naştere la 16 copii, un lucru care mi se pare remarcabil, în condiţiile în care anii de dinainte de 1989 n-au fost deloc uşori. Este remarcabil şi cred că pe viitor ne vom gândi şi la astfel de mame, în condiţiile în care în prezent trendul este, din păcate, ca familiile noastre să aibă mai puţini copii, ceea ce nu e deloc în regulă pentru viitorul ţării. Încă o dată, La Mulţi Ani tuturor acestor cupluri premiate azi!”, ne-a declarat la final primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii