De la primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, / Câteva veşti bune legate de taxe,...

De la primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, / Câteva veşti bune legate de taxe, impozite şi datorii la Petroşani pentru pensionari, ONG-uri şi firme

Timp de citire: 3 minute
Marţi, 15 decembrie, începând cu orele 10,30, primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi a organizat în Sala Galbenă a primăriei o nouă conferinţă de presă. Primarul a venit însoţit în faţa jurnaliştilor de directorul Alin Gal, şeful Serviciului de Impozite şi Taxe Locale, şi de secretarul municipiului, juristul Adrian Negoe, tema propusă fiind legată de taxele şi impozitele de anul viitor.
De fapt, primarul a dorit să aducă la cunoştiinţa petroşenenilor două ordonanţe ale Guvernului României, respectiv Ordonanţele 44 şi 50 din 2015, care se referă la anumite facilităţi pentru pensionari, ONG-uri şi firme. Vă prezentăm mai jos ceea ce a declarat primarul:
„Este vorba de Ordanţa 44/ 2015 şi Ordonanţa 50/ 2015. O să încep cu cea de-a doua, Ordonanţa 50/ 2015 care prevede posibilitatea ca scutirile sau reducerile la plata impozitului sau taxei pe clădiri ori terenuri să se aplice de la 1 ianuarie 2016 persoanelor care deţin documente justificative emise până în data de 31 decembrie 2015 şi care sunt depuse la compartimentele de specialitate tot până în data de 31 martie 2016. E vorba aici despre facilităţile pe care noi le-am acordat până acum la plata taxelor şi impozitelor locale la pensionari. Această Ordonanţă ne dă posibilitatea şi pe noul Cod Fiscal să acordăm în continuare această facilitate. Scutirea la plata impozitului pe clădiri se aplică la pensionarii ale căror venituri lunare, pe membru de familie, sunt de cel mult 700 lei, inclusiv. Şi aici intervin, mă rog, o serie de condiţionalităţi, aşa cum le-am avut până acum, o reducere cu 50% pe teren pentru pensionarii al căror venituri lunare sunt de 700 lei, inclusiv această sumă şi care au în proprietate cel mult 1 ha de teren… aşa a fost şi înainte. Aşa cum îmi spune domnul secretar, toate aceste lucruri se vor întâmpla şi pentru ONG-uri, clădirile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizaţiile non-guvernamentale şi clădirile utilizate de organizaţiile non-profit, folosite exclusiv pentru activităţi fără scop lucrativ intră şi ele aici, clădirile acestora fiind scutite de impozitele aferente.
În ceea ce priveşte Ordonanţa 44/ 2015, aici este vorba de scutirea pentru firme: în cazul obligaţiilor de plată datorată bugetelor locale, prevederile prezentei Ordonanţe de Urgenţă se aplică dacă consiliul local stabileşte prin hotărâri aplicate aceste prevederi. În acest caz, anularea acestor datorii vizează o cotă de până la 73,3% din majorările de întârziere datorate, ca urmare a neachitării la termen a obligaţiilor de plată restastantă datorată bugetelor locale. E vorba deci de această anulare ale acestor majorări, până la 73,3%.
Întrebat de jurnalişti dacă administraţia locală va mări impozitele pentru clădirile lăsate în părăsire, mai ales cele din zonele centrale, primarul l-a lăsat pe directorul Gal să răspundă. Gal a spus că există o astfel de posibilitate legală, dar totul rămâne doar la latitudinea consiliului local, singurul care poată să decidă acest lucru printr-o hotărâre, directorul susţinând că se pot face majorări în astfel de cazuri, după lege, până la 500%. După acest răspuns, Tiberiu Iacob-Ridzi a completat faptul că încă Executivul analizează dacă să se ia această măsură, inclusiv şi cuantumul ei. „Legea ne dă voie să mergem până la 500%. Rămâne de văzut ce vom stabili”.
Tot de la directorul Alin Gal am aflat că gradul de încasare a taxelor şi impozitelor de la populaţie, până în decembrie, a fost la Petroşani de circa 91%, dar procentul final pentru anul 2015 va fi dat public după finalul acestei luni, în ianuarie 2016. „Oricum e un procent bun, populaţia a înţeles să plătească taxele şi impozitele la zi, fapt care ne ajută la bugetul local”, a menţionat primarul la finalul conferinţei de presă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii