Primăria municipiului Petroşani / Conferinţă de presă cu câteva veşti bune, dar şi...

Primăria municipiului Petroşani / Conferinţă de presă cu câteva veşti bune, dar şi cu „săgeţi” reîntoarse conducerii CEH

Timp de citire: 6 minute
Miercuri, 18 noiembrie 2015, la Primăria municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi,  primarul municipiului Petroşani, şi Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, au susţinut o conferinţă de presă comună.
Bani de la CJ pentru şoseaua de centură sau centrale pe gaz pentru şcoli
Începutul conferinţei de presă i-a aparţinut primarului Petroşaniului, care a explicat prezenţa preşedintele CJH: „(…)Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat o sumă de bani foarte importantă pentru sume de echilibrare bugetară. Este vorba de suma de 1.200.000 lei noi, ceea ce înseamnă 12 miliarde de lei vechi. Bani care, în urma discuţiilor avute cu domnul preşedinte, analizăm dacă îi vom folosi pentru a asfalta o porţiune din şoseaua de centură – dacă vremea ne va permite, sau, dacă nu, îi vom folosi pentru o altă prioritate foarte mare. E vorba de achiziţia de centrale pe gaz pentru şcoli, urmând ca din resurse proprii, anul viitor, să alocăm banii necesari pentru lucrările de asfaltare a străzii de centură. Încă o dată ţin să-i mulţumesc domnului preşedinte, Consiliului Judeţean şi domnilor consilieri pentru faptul că după opt ani de zile Primăria municipiului Petroşani primeşte bani şi de la Consiliul Judeţean”.
A urmat la cuvânt preşedintele Consiliului Judeţean, care a explicat de ce a considerat că trebuie ca aceşti bani să ajungă la Petroşani: „Cred că este de notorietate faptul că avem o legătură instituţională, noi, Consiliul Judeţean, cu Primăria Petroşani şi cu toate primăriile din judeţul Hunedoara. Astfel, am aflat de cele două mari probleme cu care se confruntă Primăria municipiului Petroşani – din ceea ce mi-a explicat domnul primar – una legată de infrastructură şi cealaltă legată de viitoare investiţii în şcoli. Mă bucur că am avut resursele financiare, bani care au venit de la Guvernul României prin fonduri defalcate din TVA şi impozite, pe o formulă prin Ordonanţa 918 pe 2015, 80% din bani au fost alocaţi direct de către ANAF, din păcate municipiul Petroşani neprimind decât 5.000 lei prin această formulă. Astfel încât am propus consilierilor judeţeni să fie de acord cu alocarea sumei de 1,2 milioane lei către Primăria Petroşani. Cred că ambele proiecte sunt de maximă urgenţă, trebuie tratate cu seriozitate, fie că vorbim de copiii din şcoli, care ar putea să aibă probleme în această iarnă dacă vorbim de termoficare, fie că vorbim de drumul naţional, şoseaua de centură care deserveşte cel puţin 100.000 de cetăţeni care traversează aproape zilnic această şosea, din Valea Jiului sau aflaţi în tranzit (…)”.
Fonduri pentru drumuri şi la Vulcan şi Uricani
În continuare preşedintele Consiliului Judeţean a vorbit şi de alte alocări de fonduri aprobate în şedinţa de marţi pentru unele primării din Valea Jiului, neutând să amintească şi alte sume pentru celelalte primării: „Principiile care au stat la baza alocărilor bugetare în şedinţa de marţi au făcut ca şi administraţiile din Valea Jiului să primească bani, Vulcanul şi Uricaniul au primit câte 200.000 lei, bani care vor folosi probabil tot pentru infrastructura rutieră. Menţionez că în total Consiliul Judeţean a repartizat 6,4 milioane lei pentru drumuri judeţene şi comunale şi 4,34 milioane lei pe echilibrări bugetare”.
8 ani – ioc fonduri de la CJ pentru Petroşani
Întrebat de jurnaliştii prezenţi de ce crede că în 8 ani cei de la Consiliul Judeţean nu au alocat niciodată bani pentru Petroşani, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a declarat: „De fiecare dată am făcut solicitări, dar întotdeauna ni s-a spus că au fost alte priorităţi. Motivaţia exactă nu ştiu să v-o spun… Am primit, şi trebuie să recunosc, în doi sau trei ani de zile, sume cuprinse între 100.000 şi 400.000 lei”.
Datoriile primăriei 
Unul dintre subiectele discutate a avut ca temă şi concluzia după întâlnirea de marţi de la Prefectura Hunedoara de la Deva, cu conducerea CEH, prefecturii şi consiliului judeţean, legată de situaţia termocentralelor din această iarnă şi, implicit, de situaţia termoficării centralizate din localităţile care primesc agent termic de la Paroşeni.
„Domnul director Floruţ ne-a asigurat că nu vom avea probleme cu căldura în acest an, însă argumentele pe care dumnealui le-a prezentat sunt din punctul meu de vedere teoretice. De aceea s-a şi solicitat o întâlnire cu Consiliul de Administraţie pe 25 noiembrie la Petroşani, astfel încât să ne asigurăm că ceea ce domnul director a propus ca variante pentru a rezolva această problemă au şi susţinere în CA din cadrul CEH”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Referitor la săgeţile transmise primarului Ridzi prin interpuşi, acesta a declarat: „Ori săgeţile, ori dumnealui au fost dezinformaţi. Realitatea constă în felul următor: primăria din Petroşani – ca şi ceilalţi colegi primari cu care am discutat chiar ieri – nu are nicio datorie către furnizorul de energie termică şi nici n-a avut niciodată! Aceste datorii la care dumnealui tot face referire sunt datorii istorice ale populaţiei către societăţile de termoficare din fiecare oraş. Dar măsurile pe care le-am luat în ultimii ani au redus această datorie către Termoficare Paroşeni – deci, nu au mai crescut aceste datorii. Sigur, sunt datorii strânse în 10-15 ani, dumnealor au posibilitatea – şi o şi fac – de a da în judecată pentru a-şi recupera aceste datorii. I-am explicat şi ieri domnului director general că este o situaţie de urgenţă. Suntem în prag de iarnă şi nu mai trebuie invocate chestiuni legate de principii economice, de profitabilitate şi aşa mai departe. Trebuia să ne spună acest lucru din primăvara anului acesta, şi atunci ştiam să ne luăm măsurile necesare şi anunţam din timp şi populaţia. Nu poţi veni acum să spui în prag de iarnă, la începutul lui decembrie, că dacă nu-ţi plăteşti facturile, nu-ţi mai dau căldură! În toată ţara e la fel, nu cred că există vreo regie sau vreo societate de termoficare care să nu aibă datorii (…). Stocurile la Mintia şi la Paroşeni nu sunt la nivelul la care dumnealui a promis acum o lună şi jumătate, sunt mult mai mici. Iar în luna decembrie minerii vor lucra mai puţin cu două săptămâni, ceea ce înseamnă o lipsă de producţie de cel puţin 50.000 de tone de cărbune. În condiţiile în care import nu este perfectat, iar aprovizionarea cu cărbune de la altă companie e deocamdată doar pe hârtie şi nu s-a concretizat nimic altceva. Aceasta a fost îngrijorarea noastră, a primarilor şi a preşedintelui Consiliului Judeţean şi a prefectului, nu faptul că avem sau n-avem încredere în cineva – lucru care contează mai puţin”.
David vrea o întâlnire urgentă cu noul ministru de la Energie
„Vorbeam înainte de conferinţa de presă cu domnul primar despre necesitatea unei vizite cât mai rapid posibile la noul ministru al Energiei, pentru că vrem să ne informăm dacă se menţine acea opinie prin care termocentralele ar trebui preluate de administraţiile locale, să vedem care e formula şi eventual să facem noi primii paşi, pentru că am tot stat să aşteptăm reacţii de la Bucureşti, dar acolo s-a trecut printr-o criză politică şi au venit alţi guvernanţi şi am vrea să ştim care e punctul lor de vedere în legătură cu acest lucru. Vrem să ştim ce avem de făcut în continuare… Nu o să mai fim îngrijoraţi când vom vedea stocurile de cărbune la termocentrale”, a declarat Adrian David.
Modernizarea drumului din Parâng
Spre finalul conferinţei de presă am aflat de la preşedintele Consiliului Judeţean şi o veste despre drumul din Parâng: „N-am venit singur la Petroşani, ci am venit împreună cu consilierul meu pe probleme de infrastructură, ca să discutăm cu domnul primar despre solicitarea dumnealui legată de drumul din Parâng. Vom renunţa la câteva lucrări, astfel încât vom reduce costurile de modernizare a drumului şi sper să fie organizată o licitaţie în maxim două-trei săptămâni. Pe un an calendaristic, maxim un an şi jumătate zic că vom putea realiza modernizarea acestui drum, mai exact vom putea turna un strat de asfalt până în staţiune. Cred că este un proiect la fel de important pentru Petroşani, ca şi cel legat de şoseaua de centură. Nu avem proiect, dar avem un studiu de fezabilitate, în care erau prevăzute nişte protecţii pentru pârtii, nişte tubulaturi, astfel încât drumul să fie deschis şi iarna. Dar având în vedere condiţiile de altitudine şi condiţiile meteo­rologice specifice iarna zonelor montane, nu cred că e pretabil ca acest drum să fie deschis iarna. Asta e părerea mea şi o îmbrăţişează şi domnul primar. În momentul de faţă studiul de fezabilitate se ridică la o valoare de 29 de milioane de lei, dar noi sperăm să aducem această valoare undeva la sub 20 de milioane, poate chiar vreo 15 milioane. E o lucrare care va fi finaţată din bugetul Consiliului Judeţean şi după ce o vom finaliza vom da acest drum în administrarea Consiliului Local Petroşani”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii