Petroșani. Elevii croați, activități educative surpriză la Școala Gimnazială „I.G. Duca”

Petroșani. Elevii croați, activități educative surpriză la Școala Gimnazială „I.G. Duca”

Timp de citire: 3 minute

Elevii croați ajunși săptămâna aceasta în schimb de experiență la Petroșani au avut miercuri parte o lecție despre olărit, dar și de un recital muzical. Alături de colegii români, copiii și cadrele didactice sosite prin Erasmus descoperă locurile și obiceiurile noastre, astfel încât să plece acasă cu impresii dintre cele mai bune.

Ceramica autentică românească este apreciată atât în țară, cât și peste hotare. Olăritul este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale poporului român, iar cum elevii croați sunt veniți în România pentru a afla și despre tradițiile care ne definesc. Ieri – la „I.G. Duca” – au avut ocazia să vadă obiecte ceramice specifice și chiar să realizeze picturi pe farfurii.

„Ne-am propus să le vorbim despre ceramica românească în mod general, despre olărit, și în special despre arta culorilor transformate în modele excepționale pe ceramică. Am folosit farfurii obișnuite, pe care le vom transforma alături de copiii de la școala noastră și cei din Croația, veniți în schimb de experiență, tocmai pentru a le împărtăși această tradiție a noastră, românească” a spus Anca Manoliu, cadru didactic la Școala Gimnazială I.G. Duca Petroșani.

Delegația croată a avut, la școala petroșeneană, parte și de un recital muzical special, susținut de elevii talentați ai acestei școli. La auzul acordurilor de violoncel și chitară croații au fost emoționați până la lacrimi.

„Am vrut să îi impresionăm pe invitații care sunt zilele acestea la școala I.G. Duca, așa că am implicat copiii talentați ai școlii noastre și am creat două activități, atât din punct de vedere vocal, cât instrumental. Două piese le-am prezentat invitaților noștri, cu care am participat și la Arta sunetelor, și de unde ne-am întors cu premiul I și 100 de puncte. Am văzut că i-am emoționat pe croați, ceea ce înseamnă că ne-am făcut bine treaba, și atunci când vor pleca acasă o vor face mai încărcați din punct de vedere spiritual”, a declarat Aida Roșca, profesor de muzică la Școala Gimnazială I.G. Duca Petroșani.

Elevii și profesorii croați au reușit să cunoască Valea Jiului și județul Hunedoara. Au fost și pe Transalpina, și au vizitat și spectaculosul castel al Corvinilor.

„Am petrecut aici, în aceste trei zile, momente memorabile. Într-un singur cuvânt, dacă ar fi să concretizez: ca acasă. Ne-am simțit ca acasă și pentru că toți cei de aici ne-au primit foarte bine. Noi, profesorii, elevii cu care am venit, ne-am făcut foarte mulți prieteni, iar prin activitățile desfășurate am învățat foarte multe lucruri despre țara voastră. Am fost chiar și în vizită pe Transalpina și la Castelul Corvinilor, unde ne-a plăcut foarte mult”, a spus Bruno Sekeres, profesor din Croația.

Elevii croați vor sta toată săptămâna în Petroșani. Proiectele Erasmus îi ajută pe copii să ajungă la școli similare cu cea pe care o urmează, dar din alte țări. Ai noștri au fost în mobilitate în Croația anul trecut, iar la întoarcere s-au declarat încântați de modul în care se face școală în Croația, asta deși instituția de învățământ de acolo era mult mai mică, avea până în 100 de elevi.

Proiectele Erasmus aduc beneficii atât elevilor, cât și profesorilor, dar și comunității locale. Școala Gimnazială „I.G. Duca” are o experiență mare în astfel de mobilități și asta pentru că, încă din 2014, instituția de învățământ este angrenată în proiecte de tip ERASMUS.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii