Pe fondul secetei accentuate, / Apa din barajul de la Valea de...

Pe fondul secetei accentuate, / Apa din barajul de la Valea de Pești a scăzut 21 de metri

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Luni și marți o echipă tehnică formată din tehnicieni și specialiști din cadrul Administrației Naționale Apele Române și al Administrațiilor Bazinale de Apă Mureș, Jiu și Crișuri, dar și ai ISU Hunedoara și ai Instituției Prefectului de Hunedoara au desfășurat o acțiune de control și verificare pe linie de siguranță și lucrări de apărare ale lucrărilor hidrotehnice și albiilor de râu în zone cu probleme din cauza inundațiilor din județul nostru.

 

„În Bazinul Hidrografic Jiu,

aferent județului Hunedoara, au fost verificate lucrări de apărare de pe raza orașelor Aninoasa și Uricani, dar nu numai. În centrul județului echipa tehnică a controlat situația lucrărilor din zona Hațeg, Cinciș, Deva și Ilia, iar în zona Brad, împreună cu reprezentanți ai Administrației Bazinale de Apă-Crișuri, au fost verificate lucrările hidrotehnice aflate în bazinul Crișului Alb, din nordul județului”.a transmis prefectul de Hunedoara Călin Petru Marian după întâlnirea de marți cu membrii comisiei. Totodată, prefectul județului ne-a mai spus faptul că a solicitat comisiei tehnice „atât prezentarea unui raport detaliat al stării tehnice a construcțiilor hidrotehnice, cât și un plan de investiții pentru anul viitor, care să permită noi lucrări strict necesare apărării împotriva inundațiilor, în județul Hunedoara”.

 

Apa din barajul de la Valea de Pești a scăzut, pe fondul secetei, 21 de metri

Marți după-amiaza am stat de vorbă cu reprezentantul Apelor Române în teritoriu, inginerul care coordonează activitatea SHI Petroșani, din cadrul Apelor Bazinale Jiu-Craiova, Sorin Corici.

„Într-adevăr, luni am avut în Valea Jiului o comisie tehnică de control, un control care se face atent an de an spre final. Am vizitat împreună punctele critice din zona de vest a Văii Jiului, acolo unde au fost probleme cu ultimele inundații, am verificat împreună toate lucrările hidrotehnice, și anume: diguri de apărare, diguri de sprijin, consolidări din gabioane. Partea de vest a fost important de verificat, deoarece acolo am avut inundații și acolo mai avem de lucru. Din acest punct de vedere, vorbesc de subiectul acțiunii de control, nu stăm rău, dar nici foarte bine, pentru că mai avem lucrări pe care nu le-am atacat din lipsă de fonduri, dar și lucrări pe care le-am pus în siguranță, dar unde mai e de lucru, nefiind încă finalizate. La o viitură este posibil să apară noi probleme și de aceea trebuie să finalizăm. Firește că avem și destule lucrări finalizate, ceea ce e bine. Totodată, împreună cu cei din comisie am verificat în afară de zonele de pe Jiul de Vest de la Aninoasa și Uricani, unde mai sunt zone sensibile, barajul de la Valea de Pești din Uricani. Problema cea mai mare la baraj, acum, este cu apa din lac, care a scăzut, pe fondul secetei accentuate, vreo 21 de metri! Dar, deocamdată, ca să se înțeleagă bine, nu avem probleme cu distribuția apei din acest lac, care ajunge apoi la populație. Ținem legătura permanent cu cei de la Apa Serv Valea Jiului, cu care avem un program comun și deocamdată nu putem vorbi de restricții de apă. În plus, conform prognozelor, așteptăm și ploi în următoarea perioadă”, a declarat pentru ZVJ, Sorin Corici.

 

Lucrările necesare în Valea Jiului pentru creșterea siguranței contra inundațiilor în viitorul apropiat vor fi realizate cu bani europeni

Discuția noastră cu Sorin Corici a revenit la comisia de control și la lucrările pe care Apele Române și SHI Petroșani trebuie să le facă cât mai repede în viitorul apropiat. Cu siguranță, toate acestea se vor prezenta și în Raportul ce va fi transmis prefectului Călin Petru Marian, reprezentantul guvernului în teritoriu și cel care va trimite acest document ministerelor ce se ocupă de finanțare și coordonare a acestei activități.

„Ce era posibil, noi ne-am făcut datoria, în urma inundațiilor și calamităților ce au avut loc la acele ploi istorice și viituri ce au avut loc, materialul aluvionar ce făcuse acele insule pe Jiul de Vest a fost decolmatat, am curățat albia peste tot, inclusiv pe afluenții Jiului s-a intervenit.

Cea mai urgentă lucrare care ne macină este finalizarea punerii în siguranță a barajului de la Valea de Pești, și, totodată, pe o lungime de 30 km, în aval de baraj, crearea acelei amenajări complexe de care v-am mai zis, ambele proiecte făcând parte din Proiectul integrat al barajului Valea de Pești, proiect care se află în faza de dezbatere. Prima dezbatere a avut loc anul acesta la noi, la sediul SHI Petroșani. Urmează ca Agenția Mediului Hunedoara să ne dea acordul, iar după aceea proiectul va intra la Apele Române de la București și, mai departe, apoi, la minister, ca să primească finanțare.

Mă întrebați ce ar însemna aceste ample lucrări? Păi, în primul rând la barajul Valea de Pești ar urma de făcut o serie de lucrări, cum ar fi: reparații la partea electromecanică, reparații la conducte, curățirea conductelor de sub baraj, atât la golirea de fund cât și la casa vanelor, partea de membrană – se va pune o membrană din pvc, zona de drenaj și altele. De la baraj în jos, cale de 30 km, acolo unde s-a constatat că există puncte critice de inundații, iar asta am văzut cel mai bine la viitura istorică, vor trebui efectuate lucrări noi, și anume: ziduri de sprijin sau de consolidare. Acolo unde s-a depășit mult și s-au inundat anumite zone, este prevăzut a se face parapeți, pe o parte și de alta a Râului Jiu.

Proiectul va fi finanțat prin POIM, un program pe fonduri externe ce finanțează lucrări la structura mare, unde ne încadrăm și noi cu acest proiect. Să sperăm că totul va decurge normal și vor începe apoi lucrările, ele sunt necesare și vor aduce siguranță și mai mare cetățenilor Văii Jiului”, ne-a mai transmis, marți, 9 noiembrie, Sorin Corici.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii