Contrar unor zvoneri FB inconștienți, / Barajul Valea de Pești a rezistat...

Contrar unor zvoneri FB inconștienți, / Barajul Valea de Pești a rezistat cu brio potopului

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

• Se încumetă vreun organ să deschidă dosare celor care au panicat cu bună știință populația?

Scenariul apocaliptic despre barajul de la Valea de Pești, dat ca „sigur” de niște oameni care nu gândesc, inconștienți de FB, a făcut ca vineri, 26 iunie, populația Văii să trăiască clipe înspăimântătoare. Din fericire, datorită profesioniștilor de la Apele Române, situația s-a aflat sub control total.

Comunicat de presă
SHI Petroșani legat de Valea de Pești și de zvonurile alarmiste repune lucrurile în lumina lor firească, semnat de dr.ing. Sorin Corici, șeful S.H.I. Petroșani.
„Având în vedere fenomenele hidrometeorologice extreme din data de 26.06.2020, în partea de vest a Văii Jiului, s-au produs inundații. În această perioadă Jiul de Vest s-a aflat sub incidența Avertizării hidrologice COD ROSU (Avertizarea Hidrologică nr. 24/26.06.2020) și a Avertizării Hidrologice pentru fenomene imediate nr.1 din 26.06.2020: COD ROȘU, emisă de către I.N.H.G.A. București.
Ținând cont de informațiile vehiculate în spațiul virtual (Facebook), referitoare la fenomenele petrecute la Barajul Valea de Pești, conform cărora barajul ar fi cedat, vă comunicăm:
– aceste informații sunt complet eronate și total nefondate;
– exploatarea barajului s-a făcut în condiții de maximă siguranță;
– volumul mare de material lichid și solid tranzitat de Jiul de Vest s-a datorat ploilor abundente. Astfel între orele 1,50 – 5,20 la Stația Hidrometrică Câmpu lui Neag s-a înregistrat o cantitate de totală precipitații de 132 l/mp, iar la Stația Hidrometrică Valea de Pești s-a înregistrat o cantitate totală de precipitații de 184 l/mp (în intervalul 25.06. ora 18,00 – 26. 06.2020 ora 7,00);
– viitura produsă pe Jiul de Vest s-a datorat atât ploilor abundente, cât și scurgerilor importante de pe versanți;
– la Stația Hidrometrică Câmpu lui Neag s-a atins cota de pericol (la ora 5,30), la Stația Hidrometrică Jiu amonte Rostovanu s-a depățit cota de inundație cu 5 cm (la ora 9,00), iar la Stația Hidrometrică Iscroni s-a atins cota de pericol (la ora 8,20);
– la momentul actual cotele sunt în scădere, iar precipitațiile au încetat”.

Un barajul sigur chiar și când potopește
Și noi am fost vineri, 26 iunie, pe la orele 12,00 la barajul de acumulare de la Valea de Pești, de unde este alimentată în mare parte populația Văii Jiului cu apă potabilă.
Împreună cu primarul Uricaniului, Dănuț Buhăescu și cu administratorul public al județului, Costel Avram, ZVJ, prin subsemnatul și alți trei colegi din presă am ajuns la Valea de Pești. Cum Sorin Corici se afla mai sus de baraj, în zona Câmpu lui Neag, la stațiile de-acolo, care fuseseră răvășite de ape, încercând să descurce alături de echipe de la SHI Petroșani situația, oficialii au stat de vorbă cu angajați ce se ocupă de administrarea barajului. „Nu au fost și nu sunt probleme cu barajul. Într-adevăr, niciodată n-a fost așa de plin barajul de apă, dar, controlat îi dăm drumul apei, astfel încât să nu existe probleme. Barajul e mai presus de orice, siguranța acestui obiectiv este primordială, nu ne putem juca!”, au spus cei de-acolo. „Acum, barajul e în scădere, cam 1,5-2 metri față de cât a fost acum câteva ore. E totul în regulă, nu sunt probleme, lumea să stea liniștită! Instalațiile de exploatare au fost oprite la 4,30, ținând cont de situația ce exista atunci când ploua masiv. Dar totul a trecut cu bine…”, a mai spus un experimentat inginer de sisteme ce se ocupă zilnic de tot ce se cheamă instalații la baraj.

Apocalipticul scenariu
Tot de la unul din angajații de-acolo am aflat, împreună cu Costel Avram, un eventual „scenariu de groază” dacă, într-adevăr, barajul ar ceda: dacă barajul s-ar rupe, un val de 18 metri înălțime ar mătura efectiv Uricaniul, la Lupeni valul ar fi cam la jumătate înălțime, iar la Vulcan de câțiva metri, suficient să facă distrugeri mari și acolo! Doamne ferește! „Dar acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Noi supraveghem 24 de ore din 24 și n-are cum, ținând cont de cum a fost construit și de toate elementele de siguranță și de tehnologia actuală”, ne-a spus angajatul. Fapt confirmat de multe ori și de șeful SHI Petroșani, Sorin Corici, în discuțiile purtate despre baraj, mai ales la ultimele lucrări, când, după cum se știe și v-am tot prezentat atunci, barajul a fost total golit de apă.

Reacții tehnice potrivite
Încheiem subiectul Valea de Pești cu ultima discuție despre baraj pe care am avut-o cu șeful SHI Petroșani, sâmbătă, 27 iunie, la o zi după potop: „Situația s-a normalizat. Nu au fost și nu sunt probleme la Barajul Valea de Pești. Da, vă răspund la întrebare: dacă nu făceam ce trebuie și nu deversam controlat apa, se putea ajunge la situația ca apa să treacă peste baraj, deoarece apa risca să treacă peste toate cotele, inclusiv cele de siguranță. Ne era teamă ca deversorul lateral barajului să nu se înfunde din cauza copacilor aduși de apă din amonte, de aceea am dat drumul apei din baraj în mod controlat și la timp. Barajul e primordial pentru siguranța cetățenilor din Vale la astfel de lucruri grele legate de ploi și de ruperi de nori, astfel că tehnic am făcut tot ce trebuie și nimeni niciodată nu ne poate acuza de nimic!”, a venit răspunsul inginerului șef de la Apele Române din Petroșani, instituție care administrează și barajul și lacul de acumulare de la Valea de Pești.

Organele statului trebuie să intervină
Credem că după atâtea zvonuri false, care mai de care mai neliniștitoare și alarmiste, aceste răspunsuri sunt lămuritoare și alte cuvinte sunt de prisos. Cert este că avem un baraj sigur și această rupere de nori strașnică a fost și un examen dificil atât pentru cei ce administrează obiectivul cât și pentru barajul în sine, trecut cu bine.
Cei care, în acele clipe grele, au panicat populația că se va sparge barajul, ar trebui să plătească. Se încumetă vreun organ să deschidă un dosar?

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii