Pasul Vâlcan / Povestea stâlpului singuratic

Pasul Vâlcan / Povestea stâlpului singuratic

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Cine ajunge la cota 1300 a Pasul Vâlcan poate zări, în spatele cabanei mari, un stâlp din metal de care nu mai atârnă niciun cablu electric. Este ultimul rămas din rețeaua de 110 KV care, odinioară, pleca de la poalele muntelui și trecea spre Oltenia.

 

Prezența lui acolo

i s-ar părea învăluită în mister unuia care a ajuns pentru prima oară în stațiunea turistică de aici. Dar nu-i nimic misterios. După ce linia electrică a fost dezafectată, porțiunea din Pas și până în partea de sud a versantului muntos a fost demontată de către o societate care se ocupa cu recuperarea fierului vechi. Pe cea care a rămas s-a pus în funcțiune o linie de 20 KV care pleca de la Căprișoara și alimenta cu curent electric căbănuțele din Pas de la un transformator de care se îngrijea domnul Alexandru Cantor, președintele Asociației Pasul Vâlcan. S-a ajuns la asta după ce nu s-a mai putut face nimic, din cauza deselor defecțiuni, cu cablul subteran care pleca de separatorul de peste drum de fosta porcărie a societății care administra cantinele miniere din Valea Jiului.

 

Numai că nici această

linie electrică nu a avut viață lungă. A devenit de neutilizat după ce  indivizi rămași neidentificați până astăzi au pus la pământ cablul și stâlpii din partea dinspre Căprișoara. Atunci, dacă vă amintiți, a apărut solicitarea pe care asociația a făcut-o primăriei de a i se asigura curent electric de la transformatorul de la stația de întoarcere a telegondolei. În spatele cabanei rămăseseră stingheri patru stâlpi metalici.

 

În urmă cu șapte,

dacă nu chiar opt ani, primăria i-a demontat pe trei dintre ei. Treaba aceasta avea legătură cu proiectul de a amenaja un drum. Numai că, în urma protestelor și împotrivirii bine justificate ale membrilor asociației montane, administrația publică locală a trebuit să renunțe la acest plan. A uitat și de drum, a uitat și de acest ultim stâlp care mai există în spatele cabanei mari și care, totuși, dă bine în peisaj. E posibil ca „magneții” autohtoni să fi pus de mult ochii pe el, numai că, din nefericire pentru ei, Pasul Vâlcan nu e deloc ceea ce era Căprișoara când ei au decupat și făcut bucăți stâlpii metalici de acolo.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii