„Ziarul Văii Jiului” a pus lupa pe stadioanele din zonă pentru a vedea cum stăm cu bazele la ora actuală.
Chiar dacă la noi în Vale fotbalul nu sare de nivelul Ligii 3, primăriile au mai investit în infrastructura bazelor sportive, fiecare funcție de posibilitățile avute. Cea mai eligibilă bază rămâne cea a primăriei Petroșani.
Stadionul „Petre Libardi” ar putea găzdui un meci de Liga 1, dar cu alte investiții față de cele din prezent.
Stadionul este unul multi-funcțional. Are mai multe terenuri cu iarbă pentru antrenamente, are un mini-hotel funcțional și multe alte facilități. A fost folosit la meciurile de fotbal de către clubul CSM Jiul Petroșani și a fost construit în 1982. Acum are o capacitate de 15.500 de locuri.
Două stadioane….
Jiul Petroșani a avut de-a lungul timpului două stadioane, și cel actual nu ar mai fi fost niciodată construit, poate doar îmbunătățit cel vechi, dacă nu intervenea un incident în 25 mai 1975, pe stadionul cu o singură tribună care rezistase aproape de la fondare, mai exact din 1922. În acea zi era programată o partidă cu FC Politehnica Iași, care se anunța extrem de tensionată din cauza situației critice la retrogradarea din Divizia A în care se aflau minerii.
Meciul era condus la centru de arbitrul bucureștean Gh. Limona, care a dat startul și disputa a decurs în mod normal. Totul până în minutul 14, când a luat foc tribuna veche de 53 de ani și conducerea a fost obligată să pornească iarăși construcția unui stadion. Pe locul vechiului stadion se află acum Hotelul „Petroșani” și Parcul Central „Carol Schreter”.
Actualul stadion
pe care joacă Jiul a devenit unic în România din 1981. A fost singurul cu două tribune acoperite, plus cea oficială, după cum spuneam acoperite complet până la inaugurarea arenelor din Cluj, Ploiești si București.
Actuală bază pe care joacă Jiul a fost îmbunătățită la noi standarde după promovarea în Superliga României din anul 2005. Atunci s-a acoperit cu scaune de plastic toată suprafața, s-a iluminat un teren de antrenament, iar tribuna presei a beneficiat de prize și acces la internet.
Era instalată o tabelă electronică, destul de veche, o pistă de atletism în jurul terenului și patru terenuri de antrenament care aparțin complexului sportiv. Inițial, stadionul avea o capacitate de 30.000 de locuri, însă aceasta a fost redusă la 15.500 de locuri, ca urmare a renovării din anul 2005, ocazie cu care vechile bănci au fost înlocuite cu scaune.
Pe lângă CSM Jiul Petroșani, care actualmente evoluează în Liga a III-a, stadionul a mai fost folosit în trecut și de ACS Șirineasa, între 2017-2018.
La un meci de atunci al Șirineasei, observatorul Tudor se urcase pe una din copertinele stadionului, creând o situație tensionată. Este bine știut faptul că cele două copertine vechi ale arenei au ceva probleme, zona fiind considerată a fi una cu risc. A fost dat cu greu jos de acolo.
O nouă bază
De anul trecut la baza sportivă a Primăriei Petroşani a mai fost construită o bază sportivă tip 1, cu un teren omologat, un teren multifuncțional pentru handbal, tenis, baschet, un spațiu administrativ care cuprinde și vestiare, instalație de nocturnă, 500 de locuri în tribune, dar și parcare.
Investiția de la Petroșani este de 6,6 milioane de lei, iar fondurile au fost asigurate prin Compania Națională de Investiții. Este prima bază sportivă construită în România în cadrul Programului EURO, prin care țara noastră și-a asumat dezvoltarea infrastructurii sportive și a terenurilor de fotbal.
„La ora actuală, baza pe care joacă echipa de fotbal Jiul ar putea găzdui, cu mici îmbunătățiri, meciuri din Liga 1. Din păcate, gazonul nu are încălzire. Terenul de la Sântămărie Orlea este unul modern, dar nu are dimensiunile necesare jucării unui meci în Liga 1. O să avem însă un stadion pentru Liga 1 la Hunedoara”, a declarat pentru zvj.ro, președintele Asociației Județene de Fotbal Hunedoara, Cristian Petrean.
Noi investiții la Lonea..
Lăsăm Jiul și ajungem la Lonea. Aici este Stadionul „Parângul”, pe care joacă echipa din Liga 4, Inter Petrila. Baza dispune de două tribune, cu o capacitate de 1.200 de locuri jos, iar tribunele sunt din lemn.
Președintele Eugen Duma spune că în ultimii 5 ani s-au făcut investiții.
„Am renovat vestiarele, dușurile. S-a făcut o saună și un bazin de recuperare. Terenul este destul de bunicel”, spune președintele echipei. Care a reușit în urmă cu ceva ani eventul la județ, Cupa și Campionatul.
Vulcanul evoluează… la dușuri
La Vulcan joacă echipa din Liga 4, CSM Vulcan. Ca și celelalte baze din Vale, și baza de aici este în patrimoniul Primăriei Vulcan. S-au făcut îmbunătățiri vizibile.
„Am renovat vestiarele, am făcut băi separate cu dușuri pentru oaspeți și gazde, plus o baie exterioară pentru public. Am investit undeva la 40.0000 de lei. Suprafața de joc este în regulă. Înainte de a se pune frigul, am băgat cilindrul. Stadionul are acum o capacitate de 1.000 de locuri jos, asta după ce o tribună a fost dezafectată. Am montat scânduri noi în tribună”, spune președintele clubului din Vulcan, Ghiță Pantelimon.
Lupeniul trage tare la revenire
La Lupeni tradiția obligă. Aici joacă Viitorul Minerul Lupeni, echipă revenită în Liga 4, după ani și ani de tăcere. Stadionul găzduia cândva meciuri de Liga 2. Și aici s-au făcut investițiile în ceea ce privește vestiarele. Terenul nu arată deloc rău și poate, pe viitor, cu alte investiții baza ar putea găzdui meciuri până la nivelul eșalonului doi.
Minerul Lupeni are o capacitate de până la 3.000 de locuri. Obiectivul echipei de fotbal este o promovare în Liga 3.
Minerul Lupeni este lidera la zi a Campionatului Județean Hunedoara, trupa lui Dan Voicu fiind o candidată serioasă la promovare.
Cea mai micuță bază ca și capacitate
Stadionul din Uricani are o capacitate de 800 de locuri. Este micuț, dar beneficiază de o clădire cu balcon ce îți dă senzația că urmărești meciul de la o lojă, păstrând evident proporțiile comparației. De întreținerea lui se ocupă președintele clubului, Vasile Scurtu. Terenul este tuns și cilindrat chiar de președinte… Se fac reparații an de an, atât cât se poate. Echipa joacă la nivelul Ligii 4.
Rezultatele nu sunt cele dorite, dar mai e timp de revenire la vremurile de altă dată.
În județ
Astfel, la nivel de județ, stadionul pe care joaca echipa din Liga 3, CSM Deva, ar putea găzdui meciuri de Liga 2, alături de stadionul Jiul, acesta din urma fiind singurul care ar putea face față cerințelor impuse și la Liga 1.
La Hunedoara stadionul actual se va demola și se va ridica altul la standarde înalte.
Corvinul Hunedoara, echipă ce evoluează a în Liga 2, a ales să joace meciurile din retur la Călan. Oamenii de fotbal spun că nu prea sunt condiții acolo pentru astfel de meciuri, dar cu îmbunătățirile care se vor face până la reluarea campionatului, poate fi o variantă.
Sântămărie Orlea are o bază ultra modernă pe care își fac cantonamentele echipe din liga a doua, dar dimensiunile stadionului nu sunt omologate pentru ligile superioare. Aici joacă echipa din liga a patra, Sântămărie Orlea.
Până una alta, este clar că majoritatea bazelor sportive din Vale, dar și din județ, au nevoie de o resuscitare. Investițiile ar trebui să fie masive și în pas cu noile cerințe. Avem nevoie și de baze performante, dar și de fotbal de calitate. Dacă se poate cât mai sus. Așa cum a fost odată!