Nu mai există favorizaţi la plata impozitelor şi taxelor locale: Toată suflarea...

Nu mai există favorizaţi la plata impozitelor şi taxelor locale: Toată suflarea dă bani la stat

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

Luni dimineaţă, consilierii locali vulcăneni au fost invitaţI la „o extraordinară”, şedinţă a cărei ordine de zi le-a intrat în Drop-box-ul tabletelor cu nici douăzeci şi patru de ore înainte.

Iniţial, doar un

singur proiect de hotărâre era pus la ordinea de zi. Cel privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru 2016. Cel de-a doilea, unul referitor la rectificarea bugetului local, a apărut brusc şi a fost adus la cunoştinţa distinşilor aleşi locali cu o secundă înainte de începerea şedinţei extraordinare. Despre acesta din urmă nu ar fi mult de zis. Doar că, în visteria locală vulcăneană, au intrat sume provenind din TVA din care se vor putea drepturile salariale ale cadrelor din învăţământ.

Ah, ar mai fi o chestie.

Atenţionarea doamnei consilier local Alina Cîrstoiu cu privire la modul îngrijit şi fără greşeli, din punctul de vedere al exprimării economice, în care asemenea probleme trebuie puse pe hârtie înainte de a ajunge sub ochii şi ochelarii consilierilor locali. Dintre care cel puţin două-trei persoane sunt foarte familiale cu modul în care trebuie aşezate cifrele în capitolele, articolele şi secţiunile bugetului local. Desigur, de asta nu mă îndoiesc, vulcănenii care răsfoiesc, în mod real sau virtual ZVJ-ul şi au ajuns la acest articol, vor fi interesaţi de noutăţile care privesc impozitele şi taxele locale.

Stabilirea, controlul

şi colectarea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a amenzilor şi penalităţilor aferente, sunt reglementate de Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal şi Legea nr.207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală. Apoi, conform art.495, lit.f) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, consiliile locale adoptă hotărâri privind nivelul impozitelor şi taxelor locale pe anul 2016. Ceea ce spune din start raportul semnat de primarul Gheorghe Ile este că, începând cu anul viitor, clădirile se vor împărţi după categorii de folosinţă în clădiri rezidenţiale, clădiri nerezidenţiale şi clădiri cu destinaţie mixtă. Împărţire făcută conform Legii 227/2015 privind Codul Fiscal. Pentru acestea din urmă impozitul se va calcula pe baza declaraţiei date de către persoana care deţine clădirea în cauză. Declaraţie care va putea fi depusă până la data de 31 martie 2016. Citez mai departe din documentul întărit şi prin semnătura doamnei ec. Claudia Antica, şef Serviciu Impozite şi Taxe: „Impozitul/ taxa pe teren se stabileşte luând în calcul suprafaţa terenului, rangul localităţii, zona şi categoria de folosinţă cu menţiunea că, pentru terenurile situate în intravilan cu o suprafaţă de până la 400 mp, impozitul se va calcula conform categoriei de folosinţă declarată şi înregistrată în registrul agricol”. Una dintre noutăţile pe care le aduce noul procedeu de impozitare este aceea că, în cazul apartamentelor de bloc, bunăoară, se va percepe impozit şi pe terenul pe care se află blocul, iar nu doar pe locuinţa propriu-zisă.

Pentru a nu da

naştere unor speculaţii, Ile a explicat cam cum vine treaba cu impozitarea terenului într-un asemenea caz. A dat ca exemplu un bloc de locuinţe cu patru etaje. La cele la care se cunoaşte suprafaţa locuibilă a apartamentelor nu e nicio problemă. Suprafaţa pe care se află  apartamentele, de la parter la etajul superior, se împarte la numărul apartamentelor respective şi de aici rezultă cât plăteşte fiecare locatar. În privinţa spaţiilor comune suprafaţa se împarte la numărul apartamentelor de pe scară şi fiecare proprietar de apartament plăteşte o fărâmă din suma rezultată ca impozit.

O noutate de luat

în seamă există şi la capitolul scutiri. Nu mai sunt scutiţi la jumătate de la plata impozitelor şi taxelor locale voluntarii care activează în nu mai ştiu prin ce organisme locale. Dar nici persoanele trecute de şaptezeci de ani. Toată suflarea este obligată să dea bani la stat, iar criteriile de stabilire a unor scutiri le dă consiliul local în funcţie de veniturile contribuabililor. La impozitul aplicat pe mijloacele de transport nu există noutăţi, dar problema care trebuie rezolvată, pentru ca să funcţioneze noul mecanism al impozitelor şi taxelor locale, este acela al apariţiei la timp a normelor metodologice de aplicare a noilor măsuri.

Gheorghe OLTEANU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii