Marian Boboc vă prezintă / Nedei de altădată din Vulcan

Marian Boboc vă prezintă / Nedei de altădată din Vulcan

Timp de citire: 3 minute

Mult popor la nedeia din 1923

„Gazeta Jiului” (nr. 27), apărând chiar duminică 15 iulie, dă știre despre nedeia vulcăneană, varianta 1923, organizată de greco-catolici: „În 15 iulie dimineața, la orele 9, se va face Sfânta liturghie la biserica gr. cat. română din Vulcan, la care vor participa toți preoții din jur, cu mult popor. De aici toți preoții, îmbrăcați în odăjdiile lor, cu prapori, orchestra societății și publicul adunat, vor merge în procesiune la munte, unde vor face un scurt serviciu religios. După acest serviciu, se va începe petrecerea poporală, în aceste ținuturi numită nedeie. În cazul când timpul nu va fi favorabil, nedeia nu se va ține”.

 Consecvenți subiectului, redactorii revin peste o săptămână, în ediția din 22 iulie. Din care aflăm cum a decurs anunțata nedeie vulcăneană: „(…) în 15 iulie a.c. s-a ținut nedeia obișnuită a comunei Vulcan. La Sf. Liturghie, oficiată în biserica gr. cat. din localitate au mai luat parte dl. preot Ioan Traian și dl. preot (…), apoi un public numeros din comunele vecine. La Sf. Liturghie a cântat corul gr. cat. De la biserică, preoții îmbrăcați, în frunte cu orchestra societății miniere, cu praporii, steagul soc. Sfântul Pavel și un drapel, împreună cu poporul adunat și cu corul au plecat spre locul unde avea să se desfășoare nedeia. Ca credincioșii să se aleagă cu ceva hrană sufletească, la crucea ridicată acolo s-a oficiat un scurt serviciu religios, sfințindu-se crucea și stropindu-se cu apă sfințită,  oamenii, care au asistat. Răspunsurile le-a dat corul. După aceasta, s-a început petrecerea poporală propriu-zisă, care a durat până seara. Publicul din ce în ce s-a sporit, așa că după amiazi locul destinat pentru această petrecere a fost plin de lume, cu deosebire țărani din comună și comunele vecine au fost mulți. Corul bisericii a cântat cântări frumoase românești, iar tonurile armonioase sunau în depărtare. A cântat câteva bucăți orchestra societății”.

  1. Nedeie cu jocuri amuzante

La 11 iulie 1926, la Vulcan are loc obișnuita nedeie organizată de biserica greco-catolică: „(…) După serviciul divin, credincioșii cu prapori și cu corul în frunte au plecat la crucea ridicată. Acolo s-a făcut sfințirea crucii și apei, iar credincioșii au fost botezați. După acestea, a urmat petrecerea poporală. Corul a delectat publicul cu câteva cântări. (…) Flăcăii și fetele de țărani tot timpul au jucat hora și alte jocuri. Publicul s-a simțit bine, căci numai noaptea târziu s-a depărtat pre casă”. (Gazeta Jiului, nr. 29/ 18 iulie 1926).

Un ingredient atractiv și exotic al petrecerii l-au constituit jocurile, cum ar fi: pescuitul, pușcarea de porumbei și spartul oalelor. Nu avem știre dacă jocul „spartul oalelor” s-a petrecut chiar la spartul… târgului.

Nedeia de la Tablă din Pasul Vulcanului

Avântul din 8-15 Iulie 1936 evocă succint o nedeie tradițională, ortodoxă, ce avea loc în Pasul Vulcan, la care, foarte interesant!, participau nu doar momârlanii din Valea Jiului, ci și țăranii de peste munte, din Oltenia:

„Din vremuri străvechi, țăranii români din Valea Jiului obișnuiau să se întâlnească cu frații lor gorjeni la nedeia ce se ținea în fiecare an în ziua Nașterii Sf. Ioan Botezătorul la locul numit Tablă din pasul Vulcanului.

Atunci, o dată pe an, românii de sub stăpânirea străină puteau să-și împărtășească durerile și suferințele fraților din județul Gorj.

Atunci se puteau îmbrățișa unii pe alții. Cei dincoace de munți își arătau necazurile și dorința de dezrobire, iar cei de dincolo îi încurajau, spunându-le că va veni vremea – în curând – să fie liberi în țară liberă.

Și a venit!…

Țăranii hunedoreni și țăranii gorjeni continuă și azi să se întâlnească în acea zi la Tablă.

Îmbrăcați în costumele lor naționale pitorești, se înveselesc și petrec în liniște, în fiecare an, la Tablă, de ziua Nașterii Sf. Ioan Botezătorul (24 Iunie)”.

Această nedeie, de la Tablă, a avut loc în Pasul Vulcanului și la 24 iunie 1936. Înainte de începerea nedeii, părintele Alimpiu Suciu „a făcut sfeștania la noua stână a țăranilor din Plaiul Vulcanului”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii