Luni, în ședinţa ordinară a Consiliului Local Simeria, se stabilesc taxele și...

Luni, în ședinţa ordinară a Consiliului Local Simeria, se stabilesc taxele și impozitele locale pentru anul viitor

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: un minut

Primarului oraşului Simeria, Emil-Ioan Rîșteiu, a chemat consilierii în ședință ordinară, pentru data de 16 noiembrie, ora 14:00, în Sala de şedinţe a Primăriei oraşului Simeria. Sunt 8 puncte pe ordinea de zi, excluzând punctul diverse.

Se va alege un nou președinte de ședință, al doilea punct este unul important, pentru că se stabilește metodologia de acordare a ajutoarelor alimentare pentru categoria de beneficiari privind implementarea Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare. Se cere aprobarea creditelor de angajament pentru acţiuni multianuale, perioada 2015-2016, de asemenea, completarea H.C.L. nr.77/2015, privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru obiectivul „Reabilitare imobil şi transformare destinaţie în spaţiu de locuit” beneficiar fiind S.C. Transsim S.R.L. Simeria.

La numărul 5 se află un Proiect de hotărâre care-i interesează pe toți locuitorii orașului,  stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2016, în oraşul Simeria. Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă și, implicit, și acțiunile caritabile, consilierilor li se cere votul privind aprobarea încheierii Convenţiei parteneriale între Primăria Simeria, Asociaţia „Centrul de Voluntariat Simeria” (Volsim) şi Centrul Cultural şi de Creaţie al oraşului Simeria în vederea desfăşurării acţiunii caritabile „Nu sunteţi singuri”.

Se va vota, de asemenea, modul de administrare a imobilelor nr.3 şi nr.4 cu destinaţia de locuinţe situate în Simeria Veche, Aleea Hans Spalinger, și aprobarea unor măsuri pentru funcţionarea Parcului de Afaceri Simeria.

1 COMENTARIU

 1. Scrisoare deschisa. Scăderea taxelor locale, al taxelor mari greu de plătit în orașul Simeria.
  În atenția:
  domnului primar Rîșteiu Emil Ioan
  domnului viceprimar Stoica Gheorghe
  consilierilor locali
  tuturor liderilor partidelor politice
  tuturor cetatenilor, oamenilor de afaceri, notari, avocați, medici, mici intreprinzatori. Având în vedere marirea taxelor și impozitelor locale și legii Codului fiscal aduc în atenția opiniei publice următoarele:

  Invit pe această cale să inițiăm o cerere către CL si Primaria Simeria prin care să solicităm consilierilor revocarea HCL nr.88 din 16.11.2015 prin care s-au stabilit taxele pentru 2016, sau să iniţiem o contestaţie în contencios administrativ prin care se solicită revocarea Hotărârii de Consiliu Local nr.88 /2015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2016.

  Consider că impozitele şi taxele stabilite nu ţin cont de realităţile economice şi sociale din orașul Simeria și localitatile aparținătoare, astfel încât prin cotele de impozitare mărite sau maxime stabilite prin Hotărâre în mod nejustificat, Primăria Simeria a ridicat la maximum valoarea unor impozite şi măriri de taxe locale în dezavantajul contribuabilului. Primăria Simeria nu a realizat nici un studiu de impact asupra veniturilor nete ale contribuabililor, optând doar pentru aplicarea cotelor mărite sau maximale, exclusiv în mod birocratic, cu singurul scop de a maximiza veniturile bugetului local.

  În cazul clădirilor rezidentiale valoarea impozabilă a crescut ca urmare a valorilor pe mp conform dispoziţiilor art. 457 Cod Fiscal.

  Codul Fiscal a mai introdus un nou impozit, dispoziţiile art. 458 – impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 – 1,3% din valoarea acesteia. Contrar intenţiilor declarate de sprijinire a intreprinzătorilor, administraţia locală a aplicat o cotă de 1,3% cota maximă prevazuta în Codul Fiscal. De asemenea, în cazul persoanelor juridice ce deţin clădiri rezidenţiale care potrivit Codului Fiscal au avut ca şi cotă de majorare între 0,08% şi 0,2%, administraţia locală a stabilit cota maximă de 0,2%.

  Referitor la impozitul pe terenuri, Primăria orasului Simeria va obţine din acest an venituri suplimentare prin impozitarea terenurilor aflate sub construcţii, astfel făcându-se o dublă impozitare atât pentru clădire, cât şi pentru terenul care nu mai este uzitabil.

  Consider că majorarea taxelor şi impozitelor locale instituite prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 88/16.11.2015 duce la împovărarea fiscală a micilor întreprinzători, cu efecte devastatoare asupra activităţilor acestora. Dacă impozitele şi taxele locale vor rămâne la acest nivel, vom asista la reducerea numărului de firme active din mediul de afaceri simerian cu efecte nebănuite asupra bugetului local.
  Nemulțumit de cuantumul impozitelor și taxelor și în ceea ce privește clădirile nerezidențiale sau mixte, în calitate de contribuabil si consilier local, am decis că este necesar să facă o petiție online. Prin intermediul acesteia se urmărește reducerea impozitelor pentru acest tip de clădiri, pe motiv că „nu ţin cont de realităţile economice şi sociale“. Petiția, a fost lansată astăzi, 17 ianuarie 2016. Prin cotele de impozitare stabilite prin HCL în mod nejustificat, au fost ridicate la cote marite si maxime valoarea impozitelor în dezavantajul contribuabilului.
  Nu a fost realizat nici un un studiu de impact.

  Pentru 2016 se poate avea un buget de dezvoltare, prin menținerea cotelor minime prevăzute de Codul Fiscal, făra să fie împovărată populaţia.
  Consider că trebuie să se asigure taxe şi impozite decente, Primăria nu trebuie să forțeze nota, mai ales că gradul de colectare este scăzut, ar trebui acționat asupra eficientizării colectării impozitelor și prioritizarea reducerilor cheltuielilor bugetare.

  Al doilea aspect de care trebuie ţinut cont este contextul social în care ne aflăm, ştiu foarte bine că mai este mult loc pentru mai bine pentru nivelul de salarizare din România. Nu doresc ca Primăria să împovăreze în mod inutil marea majoritate a cetăţenilor și firmelor din Simeria.

  Cred că este important să scadă taxele, să simplificăm fiscalitatea și să reducem birocrația. Exista o relație directă între taxe mari, corupție și evaziune fiscală.
  Instituțiile statului au în fond drept obiectiv îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor.
  Cu stimă, ec. Rot Mircea Cristian – consilier local al orașului Simeria

  Vă rugăm să spuneți la cât mai multe persoane din Simeria despre această petiție. Cu cât mai multe semnături, de la simerieni, cu atât mai multă atenție alocată petiției din partea mass media și a persoanelor cu putere de decizie.
  Daca doriti reducerea taxelor si impozitelor locale în orasul Simeria, va rugam semnati aceasta petitie aici http://www.petitieonline.com/scaderea_taxelor_locale_in_orasul_simeria
  Vă mulțumim.

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii