Toţi 32 au votat la judeţ „pentru” Avram
După acordarea titlului onorific de Cetăţean de Onoare de Consiliu Local Petroşani, vineri Avram Iancu s-a deplasat la Deva, pentru a-şi ridica Diploma de Excelenţă acordată de Consiliul Judeţean Hunedoara şi un premiu de 1.000 lei, pe baza unui proiect de hotărâre votat de toţi cei 32 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţă.
După ce şi-a primit diploma şi premiul din mâna preşedintelui Laurenţiu Nistor, Avram a declarat presei: „Mă simt foarte bine în postura de a primi această Diplomă de Excelenţă din partea Consiliului Judeţean Hunedoara. Este frumos când cineva îţi apreciază munca şi roadele acestei munci. Mă bucur că ieri, 29 septembrie, am devenit Cetăţean de Onoare în oraşul meu drag, Petroşani, şi că azi mi s-a recunoscut şi la nivel judeţean meritul de a fi primul înotător român, care locuieşte în ţară, care a trecut Canalul Mânecii fără costum de neopren, totodată şi primul bibliotecar din lume care face acest lucru. Un titlu onorific şi o diplomă care mă onorează. Coincidenţele în viaţa mea au avut se pare un rol determinant. Nu ştiu dacă am primit la naştere acest nume întâmplător, dar numele de Avram Iancu mă obligă. La fel, o coincidenţă este şi faptul că sunt hunedorean, un judeţ unde Crăişorul, simbolul nostru naţional, a avut activitate şi este legat, iar Ţebea stă mărturie. Acest titlu de excelenţă primit azi îl dedic spiritului naţional şi simbolului naţional ardelean, Avram Iancu…”.
1.000 lei pentru Cuminţenia Pământului!
Întrebat dacă îşi menţine poziţia de a dona suma primită de la consiliul judeţean pentru aducerea acasă a operei brâncuşiene „Cuminţenia Pământului”, sportivul-bibliotecar a menţionat: „Da, cum am spus şi în sală, voi dona această mie de lei, cu mare drag, deoarece eu cred cu tărie în unitatea poporului român, în idealurile şi valorile sale”.
Mulţumiri aduse de Avrămuţ celor care l-au sprijinit
În exclusivitate pentru ZVJ, ziarul care l-a susţinut 100% în toate acţiunile sale de mulţi ani încoace, Avram Iancu a ţinut să mulţumească celor care l-au ajutat în acţiunea „Canalul Mânecii”, în cele patru tentative de trecere, ultima, din vara aceasta, încheindu-se cu succes: „Mulţumesc public, în mod special, domnilor Costel Avram, Emil Părău, Tiberiu Iacob-Ridzi, Adrian Popescu (Bucureşti) şi George Beţianu (Londra), Eric (Dover care m-a sprijinit cu cazarea, dar şi moral), Primăriei şi Consiliului Local Petroşani care au alocat acea sumă şi care acum mi-au acordat titlul de Cetăţean de Onoare, firmelor şi reprezentanţilor ICE World şi Canah, care m-au sprijinit financiar şi moral în acest proiect, şi presei locale şi naţionale şi familiei”.
Vinul vechi face înotătorul tare
La final şi tot ca şi „coincidenţe”, că tot vorbea Avram de ele, vă putem spune că bibliotecarul nostru lucrează într-o clădire, Biblioteca Municipiului Petroşani, dată în folosinţă în anul 1976, care coincide cu anul în care s-a născut petroşeneanul, iar traversarea Canalului Mânecii a fost făcută în 29.08.2016, iar după 18 ore de înot s-a ajuns în ziua de 30.08, zile care coincid perfect, la distanţă de o lună fix, cu datele desfăşurării celor două şedinţe ordinare (de consiliu local şi de consiliu judeţean) când Avram Iancu a primit cele două distincţii onorifice! „Dacă tot vorbim de coincidenţe, am primit acum mulţi ani o sticlă de vin îmbuteliată în 1976, anul naşterii. Am promis atunci că o voi deschide când voi trece Canalul Mânecii. Întâmplător sau nu am trecut exact când am împlinit 40 de ani, iar sticla de care spun are la fel, 40 de ani vechime. Ea valorează vreo 1.500 de euro, dar o voi deschide cu bucurie în cadrul unei întâlniri unde vor fi invitaţi absolut toţi cei care m-au susţinut în acest proiect într-o formă sau alta. Vom ciocni din ea câteun strop, ca să ajungă la fiecare, în mod simbolic”.