Milionarul englez de origine română George Bețianu a organizat la Londra, /...

Milionarul englez de origine română George Bețianu a organizat la Londra, / O seară românească dedicată înotătorului petroșenean Avram Iancu!

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 5 minute

O după-amiază și o seară absolut fantastice, cu spirit și atmosferă în cel mai pur stil românesc, s-au consumat sâmbătă la mii de kilometri depărtare de țară, în tumultoasa și fascinanta Londra. Evenimentul a fost pus la cale de omul de afaceri londonez cu origini bucovinene, George Bețianu, și a fost dedicat „tuturor românilor de bună credință” care trăiesc în metropola engleză și care doresc să-l cunoască pe Avram Iancu din Petroșani, cel care în august va încerca să traverseze înot Canalul Mânecii fără costum de neopren. Locația aleasă a fost o imensă sală de protocol și de ședințe din cadrul fabricii de carne și de produse din carne, situată taman în buricul Londrei, singura fabrică din Anglia care produce bunătățile culinare „Maestro”, după rețete tradiționale românești.

Printre participanți s-a aflat și cunoscuta soprană Delia Grace Noble
La eveniment au participat câteva zeci de români stabiliți în Londra și câteva persoane aflate în trecere pe pământ englezesc, fie cu treabă, fie în vacanță (ca subsemnatul). Printre aceștia s-a aflat și marea soprană Delia Grace Noble, ambasador UNICEF, o binecunoscută româncă stabilită de ceva vreme în Monaco, sosită împreună cu logodnicul ei, un fost rugbyst bucureștean care a jucat în campionatul francez de rugby la nivel înalt. De asemenea, am remarcat prezența d-lui Coman, de la Ambasada României din Londra, un prieten vechi al organizatorului evenimentului, precum și a fotografului Ion Paciu, care are deschisă de multă vreme, în centrul Londrei, o afacere legată de pasiunea sa, din câte am înțeles o afacere destul de profitabilă și de interesantă. Nu putem să nu-i amintim aici pe impresarul de fotbal Manea, fiul fostului mare rapidist Nae Manea, mai ales că acesta i-a dăruit lui Avram Iancu, „cu drag și să-ți poarte noroc” un tricou al echipei naționale de fotbal a României, dar și pe un student de excepție care deja face carieră într-o televiziune importantă de pe malurile Tamisei, e vorba  de tânărul Constantin Mateescu, despre care cu siguranță veți mai auzi. Firește că printre cei amintiți mai sus, care, toți, au avut numai cuvinte frumoase pentru înotătorul nostru din Petroșani și care l-au încurajat pe tot parcursul evenimentului, s-au aflat și alți români care în Londra sau în România.

Primisiunea lui Iancu
Acțiunea a avut un caracter energizant pentru Avram Iancu. Acesta a mulțumit tuturor celor prezenți pentru susținere și d-lui George Bețianu pentru inițiativă. Iancu a făcut și o succintă expunere a ceea ce înseamnă trecerea Canalului Mânecii pentru orice înotător adevărat și a prezentat un scurt istoric al trecerilor. La final a promis că de data aceasta, cu ajutorul lui Dumnezeu, va ajunge înot pe tărâm francez și va flutura acolo Tricolorul Românesc!

Un milionar fericit când e alături de conaționalii săi
George Bețianu a mulțumit participanților pentru prezență, menționând că are încredere că Avram Iancu va trece în august „Everestul înotătorilor”, astfel încât la final românii să fie mândri că au un înotător printre cei aproape 2.000 care au trecut înot Canalul Mânecii fără costum de neopren, după regulile dure și stricte ale celor de la „Channel Swimming Association”. Pe tot parcursul serii, George Bețianu s-a simțit foarte bine alături de românii prezenți, mărturisindu-ne că îi place să organizeze astfel de seri românești, cu anumite prilejuri „care ne adună pe toți la un loc, indiferent de cine suntem sau de poziția socială”.

Gustare stropită cu vin din țară
După discursuri și încurajări adresate înotătorului-bibliotecar din Valea Jiului, George Bețianu i-a invitat pe cei prezenți la o „gustare 100% românească”.  Dintr-o sală apropiată fiecare a putut să se servească cu ce a dorit: preparate din carne „Maestro”, făcute ca la „mama acasă” în fabrica românească condusă de românul George Bețianu (pe care am vizitat-o cu această ocazie și pe care o vom prezenta într-un material viitor), inclusiv celebri mici cu muștar, crenvurști sau cârnați ardelenești afumați și pastramă, dar și salată de beof, salată de vinete și brânză făcută în Ardeal, la Sibiu și Brașov. Să zicem așa, doar berea n-a fost românească. În schimb vinul,de două soiuri, fetească roșie și un riesling alb, seci, a fost românesc, lucru apreciat de românii prezenți care și-au adus și mai bine aminte de casă.

Și-n Londra poliția română veghează…
Atmosfera s-a încins în momentul în care ofițerul de poliție mureșean Traian Buta, detașat pentru câteva luni să colaboreze cu poliția metropolitană din Londra, pe baza unui proiect comun englez-român cu fonduri europene, a început să cânte la chitară cântece cunoscute românești, fie piese folk, fie piese populare ardelenești sau moldovenești. Toată lumea prezentă a cântat, iar buna dispoziție a fost la ea acasă și pentru prima oară de la plecarea din România l-am văzut și pe Iancu mai relaxat. Nu foarte mult, pentru că la un moment dat a zis: „Gata, trebuie să plecăm, mâine la 9,00 am antrenament oficial de șase ore, trebuie să mă odihnesc. Vă mulțumesc încă o dată tuturor pentru că ați venit azi să ne întâlnim și domnului George Bețianu pentru că a organizat această seară plăcută, venind personal la Dover să ne ia cu mașina proprie. Asta înseamnă să fi un bun român, să susții proiecte care pun în evidență România și românii. O  seară bună în continuare și să ne revedem cu bine după ce reușesc!”.

Departe de casă, dar cu inimi de români adevărați!
O ultimă remarcă după această seară plăcută și unică în felul ei: sălile unde s-au ținut evenimentul sunt pline de obiecte românești, de tablouri și imagini cu personalități românești din toate domeniile, sau cu obiective istorice, culturale și turistice din România. Undeva pe un perete, central, marele Brâncuși trona imperial, iar pe un alt perete steagul românesc era atârnat și pus în evidență cu cel mai mare respect. La mii de kilometri de țara natală și într-o țară străină care poate le-a dat totul, inclusiv ce nu găseau acasă, românii nu uită de unde au plecat și nu uită niciodată sentimentele pentru țară. Asta înseamnă, de fapt, iubire de neam și de patrie! Păcat că unii din țară uită câteodată, sau destul de des de aceste lucruri… Mulți ar trebui să învețe și să ia exemplu acestor români din diaspora. E drept, nu mulţi la număr…
Corneliu BRAN

(FOTO) Milionarul englez de origine română George Bețianu a organizat la Londra, / O seară românească dedicată înotătorului petroșenean Avram Iancu!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii