Felix Ostrovschi vă prezintă „Revista presei” / Cum se nasc modele

Felix Ostrovschi vă prezintă „Revista presei” / Cum se nasc modele

Timp de citire: 3 minute

„În genere se admite că influențele climaterice sau sentimentul rușinei au făcut pe om ca să se îmbrace, ca să-și acopere corpul. În realitate însă muma veștmintelor a fost cochetăria și dorința gătelei, adică dorința de a pare frumos și frapant, să bată la ochi. Numai astfel se explică pentru ce s-au schimbat formele hainelor de-a lungul veacurilor. Izbitor e faptul că la popoarele sălbatice bărbații se gătesc mai mult decât femeile. Luptătorii triburilor sălbatice se tetovează, se văpsesc, se acopere de pene și de metale strălucitoare. O rămășită a timpurilor oarecare este felul uniformelor militărești, atât de colorate și de strălucitoare. Cu cât bărbatul înaintează în cultură, cu atât lasă altora dorința de găteală. De ce se gătesc femeile? Un scriitor german Hauff zice:

<<Femeea nu are alt gând, altă preocupare, decât să placă. Precum lacrimile și rușinea sunt armele ei de defensivă, tot astfel cochetăria și găteala sunt armele ei de ofensivă ci cari voește să cucerească>>.

Roșul este culoarea iubirei. Dacă o femeie nu mai roșește de nimic, atunci caută să se sulemenească în mod artificial. Arta sulemenirei datează din vechime. Femeile egiptene și romane se sulemeneau. Carminul, care rezultă din fierberea unor păduchi, constituia pe atunci ca și azi o substanță prețioasă în arta cochetăriei. Preparatul Chunda, care servă pentru vopsirea buzelor pentru a le face roșii, acest preparat se fabricează din urină. Pudrele și cosmeticurile cari albesc pielea, se prepară din plumb, o otravă foarte puternică. Arsenicul e consumat de femei, altele își pică beladonă în ochi, pentru a îi avea mai mari și mai strălucitori.

În dorința lor de a pare mai înalte, femeile își frezează părul ca un munte, poartă rochii vărgate, port tocuri înalte. Pentru a pare mai subțirele își chinuiesc trupul cu corsetul.

S-a dovedit în cele în cele mai dese cazuri că origina modelor era de a ascunde un defect fizic corporal.

Grinolina, malacoful, care existase și în evul mediu fusese reluat pe timpul Împărătesei Eugenia. Pentru ce? Pentru că împărăteasa era în poziție și nu voia să i se vadă formele mărite ale corpului. Celelalte femei – deși nu erau însărcinate – purtară și ele malacoful, ca să fie ca împărăteasa.

Doamna de Montespan căpătase un buboi urât pe față și ca să nu fie văzut îl acoperi cu un plasture. A doua zi, toate cucoanele <<la modă>> purtară plasture pe obraz, căci de, era la modă.

În timpul reginei Ana de Englitera era la modă printre cucoane de a-și roade unghiile cu dinții. Pentru ce? Pentru că regina avea acest prost obiceiu. Cucoanele – pentru a fi la modă – își rodeau unghiile cu poftă.

În Paris, metropola de unde vin modele, croitorii îndată ce născocesc vreo modă stupidă și ridiculă, angajează numeroase prostituate demimondene, le îmbracă și le invită să se plimbe pe străzile cele mai frecventate. Îndată femeile <<cinstite>> admiră acele mode stupide și își comandă rochile sau pălăriile la fel.

Modele se aseamănă cu epidemiile, cari bântuie omenirea. Ele dispar pentru a face loc altora sau revin peste un timp oarecare sub un alt nume. Păcat că modele sunt productul unor gesturi perverse și stricate și sunt producătoarele atâtor neajunsuri. Modele sunt rezultate din gândul de a place, dintr-un spirit orb de imitațiune și e păcat că ele nu sunt nici creațiunile unui sentiment nobil de frumusețe și că n-au nimic comun, nici cu modestia, nici cu bunul gust, nici cu regulile atât de bune ale esteticei și ale igienei”.

[„Croitorie și Artă. Revistă Profesională”, Anul I, nr.5, mai 1926].

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii