După câțiva ani de probleme în ceea ce privește autorizarea ISU, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani reușește să primească acest document. S-a întâmplat vineri, 15 martie, iar responsabili pentru această treabă sunt, în primul rând, primăria și consiliul local, care au alocat peste 1,2 miliarde lei, în trei ani, acestui liceu pentru rezolvarea acestei probleme destul de sensibile și de neamânat. La conferința de presă de marți, 19 martie, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, a anunțat toate acestea.
„Vinerea trecută am obținut autorizația ISU pentru clădirea Colegiului Național Mihai Eminescu. După trei ani de muncă și de bătăi de cap și după o investiție de un miliard și două sute de milioane lei vechi, în care am reușit să achiziționăm centrala, splinkerele și toate acele instalații, după care să le și montăm, plus recompartimentările și ce a mai fost cerut, s-a reușit acest lucru, astfel că acum siguranța copiilor care învață la acest liceu este deplină din acest punct de vedere. Mă bucură acest fapt și pot spune că acum toate școlile din Petroșani se încadrează din punctul de vedere al ISU”, a declarat la final, pentru ZVJ, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Firește, directorul colegiului, Alexandru Lăutaru, a mulțumit primarului pentru rolul avut în obținerea autorizației ISU. Tot Lăutaru a dat și alte câteva amănunte legate de lucrări și de stufoasa legislație care se tot schimbă an de an, acest fapt dând se pare multe bătăi de cap celor din conducerea liceului în cei trei ani de când s-au apucat să rezolve această problemă.
„Țin să-i mulțumesc și eu domnului primar pentru sprijinul acordat. N-a fost ușor și cred că suntem printre primele școli la nivel național care obțin autorizare ISU la un număr de copii mai mare sau egal cu 600. Sunt altfel de norme, mult mai complexe și mă bucur că am obținut această autorizare. În timpul acestor trei ani în care au apărut tot felul de modificări, de la recompartimentări, buton de atac de panică și până la o instalație de evacuare automată a fumului pe un anumit etaj sau culoar, legislația s-a modificat din an în an. În sfârșit, după trei ani de zile am reușit să obținem această autorizație. Și nu aceasta este punctul central, ci faptul că siguranța elevilor noștri este totală, în sensul că funcționează toți hidranții în caz de incendiu, că avem toate normele de prevenție și evacuare la nivel european și, nu în ultimul rând, și sala de sport este cuprinsă între toate acestea, în sensul că și acolo avem o instalație cu senzori pentru perdeaua de fum. De asemenea, în fiecare sală de clasă, în caz de incendiu, avem acele țâșnitoare – e impropriu spus, dar n-am găsit alt termen – din tavan, care sting focul în cel mai scurt timp. Am făcut tot ce trebuie, împreună cu Primăria municipiului Petroșani, să oferim tot ce trebuie în vederea siguranței elevilor și dascălilor noștri din acest punct de vedere. Nu vreau să vă mai spun ce energie a fost degajată în urma problemelor care s-au ivit în a obține această autorizație, mai cu seamă din cauza modificărilor legislative, de la an la an. Știm foarte bine că bugetul local a fost în ultimii ani foarte sărac, dar tot s-a găsit soluția să ajungem la acest final fericit”, a explicat directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani.