Modernizarea Biroului de Internări-Externări și poziționarea lui într-un spațiu cât mai practic pentru pacienți, reabilitarea întregului parter prin tot ceea ce înseamnă pereți, tavane, stâlpi, uși și așa mai departe, montarea de scaune noi și comode pentru așteptare, completarea de mobilier, gen noptiere, în saloanele spitalului și tot acolo înnoirea a zeci de pilote vechi și perne, plus lenjerii de pat, achiziționate recent de administrația spitalului, sunt în aceste zile chestiuni concrete ce s-au realizat din fonduri proprii la cel mai mare spital al Văii Jiului, Spitalul de Urgență Petroșani (S.U.P.).
Și Episcopia Devei și Hunedoarei a pus umărul…
Miercuri, 12 iunie, dimineața, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi și managerul S.U.P., medicul Alin Vasilescu au stat de vorbă cu reprezentanții presei locale, informându-i pe jurnaliștii prezenți de ceea ce s-a făcut în ultimele două luni la S.U.P., de data aceasta fiind vorba de investiții și achiziții realizate, subliniem din nou, prin fonduri proprii și nu din fonduri guvernamentale sau europene. Trebuie remarcat și scos în evidență și faptul că Episcopia Devei și Hunedoarei, prin Preasfințitul Episcop Gurie, a fost implicată direct, prin donație (cel puțin așa am înțeles), la achiziționarea de noptiere noi la saloanele spitalului, fapt salutar știind cu toții, cei ce am trecut măcar o singură dată într-o simplă vizită la un cunoscut, sau la vreo rudă, deci nu neapărat ca și pacienți, ce noptiere existau… Vorba aceea: „din 1900 toamna” …
O intrare în spital demnă de vremurile pe care le trăim
Primarul Petroșaniului a fost primul care a luat cuvântul. S-a referit cu modestie că este vorba de o investiție nu foarte mare. Totuși, uneori nu contează suma investită, ci scopul investiției, iar în cazul de față putem spune că spitalul a rezolvat o mare problemă, de care pacienții, mai ales cei ce erau spitalizați pentru o zi, pentru efectuarea diverselor tratamente, se plângeau mereu. Ca să vă faceți o idee de exemplu ce înseamnă acel birou de internări și externări, până la orele 10:00, nu mai puțin de 46 persoane trecuseră pe-acolo pentru internări de zi, plus alte 16 pentru internări pentru o perioadă mai lungă!
„În raport cu sumele de investiții pe care le avem acum în derulare la spital, vorbim de o investiție mică, însă vorbim de o utilitate foarte mare, e vorba în primul rând de Biroul Internări-Externări, cu tot mobilierul aferent, condițiile fiind acum mult mai civilizate inclusiv pentru pacienții sau cei aparținători și care sunt nevoiți să aștepte. Am vrut foarte mult să deschidem acest spațiu, să-i dăm o aură de loc primitor, dacă ținem cont că este primul impact al cetățeanului cu Spitalul de Urgență Petroșani, în afară de cei care merg la Urgențe. Acum cred că avem o intrare în spital civilizată și normală pentru vremurile pe care le trăim. Am intervenit de asemenea și pe saloane, s-au schimbat pernele de pe paturi, lenjeriile de pat, saltelele, tot ceea ce ține de cazarea pacientului. Vreau tot aici să vă spun că am avut și avem o colaborare foarte bună cu Episcopia Devei și Hunedoarei și au fost aduse și noptiere în saloane, fiind înlocuite cele vechi. Dar despre acest fapt vom mai avea timp să vorbim deoarece îl vom invita pe Preasfințitul Episcop Gurie aici la spital, va fi un prilej de o nouă întâlnire cu presa și probabil vom avea atunci mai multe acțiuni, inclusiv o slujbă la capela spitalului. Pentru spital mai urmează și alte lucruri bune. În primul rând vrem să terminăm clădirea de vizavi și apoi să o dotăm cu aparatura medicală, care va fi achiziționată pe proiectul guvernamental.
47 de milioane lei din 130!
Managerul Spitalului de Urgență Petroșani, dr. Alin Vasilescu, a fost scurt la vorbă dar punctual. A vorbit despre necesitatea acestei investiții făcute la parterul spitalului, iar apoi, întrebat de cum stă treaba cu banii primiți de la guvern pentru marele proiect de reparații capitale, care se derulează de ani de zile, a răspuns jurnaliștilor prezenți câți bani s-au primit până acum, câți anul acesta și care vor fi următoarele lucrări la corpul nou al spitalului realizate cu ultimii bani primiți de la minister.
„E o încercare de a îmbunătăți condițiile pentru pacienți. O încercare care trebuia făcută, trebuia început și pe partea de clădire veche. S-a început inițial cu partea de anvelopare a corpului vechi, cu condițiile de cazare și confort termic, continuăm acum cu lucruri, să zic, mai de amănunt. Vom vedea pe viitor ce mai putem prinde, sau pe proiectul mare de reparații capitale sau cu ce mai putem ajuta din buget propriu, fiind vorba aici de mici retușuri.
Eu pot să răspund doar luând în considerare banii primiți până acum, respectiv un total de aproximativ 47 de milioane din 130. Pot zice că suntem în prima jumătate încă. Anul acesta am primit 5 milioane lei, dacă lucrurile vor fi așa cum le-am discutat cu constructorul, în principiu va fi rezolvată partea de protecție, deci ceea ce înseamnă acoperiș la toate clădirile, atât la cele noi, cât și la clădirea veche. Deci asta însemnând să nu mai avem infiltrații, să nu mai avem probleme pe această temă. O prioritate reprezintă clădirea anexă nouă din fața spitalului, o să vedem până la ce stadiu reușim să o facem. Teoretic ar fi bine s-o facem, inclusiv pasarela de legătură dintre cele două clădiri”, a declarat managerul Alin Vasilescu.
Investiție din fonduri proprii de 200.000 lei
De partea cealaltă, directorul financiar-contabil al S.U.P., doamna Angela Brașoveanu, ne-a dat alte amănunte legate de aceste ultime investiții de la spital.
„Este o ultimă investiție pe care spitalul a făcut-o din fonduri proprii, suma totală fiind undeva la 200.000 lei, iar ce se vede aici a fost gândit de conducerea spitalului pentru crearea de condiții cât mai bune pentru cei ce vin la spital și mai ales pentru confortul pacienților. Vrem ca pacientul când vine în spitalul nostru să se simtă într-un mediu cât mai cald, mai plăcut, să aibă un spațiu mai adecvat și dacă se poate confort cât mai aproape de acasă. Această investiție de la Biroul de Internări-Externări diminuează foarte mult timpul de așteptare al pacientului, vorbim aici mai ales de internările de zi. Apoi, omul nu va mai sta în picioare, avem montate câteva baterii de scaune elegante și practice pe tot parterul, astfel că de-acum pacientul va avea și acest confort care până acum, în această zonă a spitalului, nu prea exista.
Anul acesta, că tot m-ați întrebat, urmează să facem și alte lucruri bune și practice pentru spital. Am primit o sumă destul de frumoasă de la ministerul de resort și împreună cu consiliul local – și acest for local are o contribuție în ce vrem să facem și în alte proiecte – încercăm să finalizăm lucrările de la spălătorie începute anul trecut, dar, foarte important, vom încerca să finalizăm și o serie de lucrări începute ce țin de modernizarea spitalului”, a subliniat directorul ce se ocupă de partea financiar-contabilă a spitalului.
Cei ce trec pragul spitalului sunt mulțumiți și uimiți de această schimbare rapidă
Până la plecarea din spital a jurnaliștilor a fost interesant să vedem cum zeci de oameni ce au intrat în spital, veniți pentru prima dată de la schimbarea radicală a parterului, se uitau uimiți și parcă nu le venea să creadă că sunt la același spital pe care-l știau demult. „Uau, sigur n-am greșit spitalul? Sau intrarea?”, a spus o tânără, uimită de schimbare. „Am fost acum vreo două luni la bunicul meu și atunci, aici, era doar ceva întunecos… Un parter banal și o intrare aiurea. Parcă acolo, unde sunt birourile alea, cineva vindea ziare, iar pe coridor nu aveai unde să stai să aștepți. Era tristă imaginea. Îmi place cum arată acum, schimbarea e evidentă și s-a făcut foarte repede”, ne-a spus Sanda Matei venită la spital să-și vadă o bună prietenă operată recent.