Chiar dacă nu va mai ploua deloc (ceea ce e imposibil), /...

Chiar dacă nu va mai ploua deloc (ceea ce e imposibil), / Apa din barajul de la Valea de Pești va ajunge până la primăvară

Timp de citire: 3 minute

Apa Serv „Valea Jiului” va ieftini apa?

 

A plouat în Vale în ultimele săptămâni mai ceva ca-n poeziile lui Bacovia. Doar săptămâna trecută, în zona de vest a Văii Jiului, la Valea de Pești, hidrologii au măsurat 135 l/ mp în nici patru zile.

 

ZVJ a avut dreptate

Barajul de la Valea de Pești, cel care alimentează cu apă localitățile Văii Jiului, înșirate ca niște mărgăritare în depresiunea înconjurată de munți, trei mai sus la vest și alte trei mai jos la est, aproape s-a umplut ochi. Ceea ce este bine, iar remarcile și alertele unora din vară s-au risipit precum norii după o ploaie sănătoasă de vară. ZVJ a spus la vremea potrivită, dacă vă mai aduceți aminte, să se mai termine odată cu tot felul de anunțuri alarmiste legate de „nenorocirile” naturii, că Dumnezeu știe oricum ce face. Iar furtuni, ploi, inundații, grindină, caniculă și secetă au fost de când lumea și vor fi.

 

O mică aducere aminte pentru alarmiști

Păi să ne aducem aminte cum erau unele ierni în copilăria noastră, cu zăpadă de doi metri și nu era nicio nenorocire. Sau ce, am uitat cu toții de „mica eră glaciară”, denumită și „mica glaciațiune”, de care am învățat cu toții de la profesorii de geografie adevărați și care ne dădeau și alte informații la ore decât era trecut în programa școlară. Fraților, între anii 1250 și 1850 în emisfera nordică a planetei a avut loc o scădere bruscă a temperaturii terestre, moment în care a început extinderea suprafețelor acoperite de ghețari. După 1850 încoace, a reînceput încălzirea, treptat, dar sigur, temperatura în emisfera nordică a crescut, iar acest proces încă continuă. Până când, doar Dumnezeu știe! De aceea vedem azi ghețari care se topesc și alte fenomene și apoi unii dau alarme că, gata, vine Apocalipsa! Și ca o paranteză, ca să încheiem cu această idee, între 1250 și 1850 nu se putea vorbi de poluare! Și nici după 1850, încă vreo sută de ani cel puțin. Așa că despre ce poluare care afectează clima vorbim? Nu, Pământul trece prin aceste cicluri periodice, iar cei care doresc să creeze panică, speriind lumea, ar trebui să se oprească, inclusiv anumiți „savanți” care scot în eter tot felul de teorii care mai de care mai halucinante, să nu le zicem tâmpite. Oare ce interes au acești oameni de știință și cine-i mână luptă? Dacă vreți, să vă gândiți fiecare, cei ce citiți aceste rânduri, la răspunsul acestei întrebări, că eu, personal, cred că îl am dar îl voi spune, poate, cu altă ocazie.

 

Va fi apă în baraj până la primăvară, chiar dacă nu mai plouă

Revenind la barajul de la Valea de Pești cu apa lui cea de toate zilele pentru locuitorii din Vale, Sorin Corici, șeful SHI Petroșani din cadrul Apelor Române Jiu-Craiova, ne-a declarat marți următoarele:

„Lucrurile s-au reglat de multă vreme încoace, în sensul că nu mai sunt probleme cu nivelul apei din lacul de acumulare. Apa este la un metru sub limita normală, ploile de săptămâna trecută, mai ales, au adus barajul la o stare normală. Ne bucurăm de aceste ploi de toamnă, care au rolul de a reîmprospăta rețeaua hidrografică din zonă, iar până vine frigul este bine că se întâmplă așa. Aș zice că sunt ploi normale de toamnă, chiar dacă în unele zile constatăm cu toții că plouă mai mult decât de obicei”.

Acestea fiind zise, credem că subiectul „scade apa din baraj și nu vom avea apă” este definitiv încheiat pentru anul 2022, deoarece cel puțin până la primăvară, când se vor topi zăpezile, va fi apă pentru robinetele noastre. E drept, din păcate, o apă tot mai scumpă de la an la an, dar asta e o altă poveste. Ce-o mai fi la anul cu barajul, sau la primăvară, vom vedea atunci.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii