Vom plăti facturi mai mari către Apa Serv Valea Jiului SA. Creșterea tarifelor la 6,93 lei/ mc pentru apă potabilă și 4,60 lei/ mc pentru canalizare se va resimți în buzunarul fiecăruia dintre noi începând cu luna august, deoarece majorările au intrat în vigoare la 1 iulie 2022.
În condițiile în care pensia medie lunară, potrivit celor mai recente date statistice disponibile, se ridică la 1.772 de lei, și nici salariul mediu net nu-i vreun spectacol la nivel național (cu atât mai puțin în Valea Jiului), creșterea facturilor lunare pentru apă și canalizare spre 5% din valoarea câștigurilor lunare ale unui angajat și 10% din valoarea câștigurilor lunare ale unui salariat este o adevărată catastrofă socială. Atenție! Nu vorbim nici despre pensionarii cu pensii speciale, nici despre cei din minerit și nici despre angajații de la stat, ale căror venituri sunt mai mari. Ci despre marea masă pensionari și salariați, cei ale căror venituri nu sunt deloc strălucite. Despre oameni obișnuiți, care nu mănâncă cu trei guri pe baza culorii carnetului de partid.
Iată (doar) câteva motive pentru care majorarea tarifelor este profund imorală
În ultimii 10 ani, evitând cu stoicism perioadele electorale (ca să nu îi ardă la scor pe aleșii locali și județeni), Apa Serv Valea Jiului SA a majorat tarifele cam de tot atâtea ori. Primul și cel mai pervers motiv pentru care majorarea tarifelor este profund imorală este acela că administrația județeană (cea care, de facto, controlează ca acționar majoritar societatea de interes public) s-a angajat să majoreze periodic tarifele pentru a primi finanțare europeană în vederea reabilitării rețelelor de apă și canalizare din Valea Jiului. Administrația județeană ori Apa Serv Valea Jiului SA nici măcar nu au simulat vreodată că se consultă cu comunitatea locală legat de majorarea acestor tarife, mergând pe principiul „noi primim și cheltuim fondurile europene, prostul plătește factura”.
Ni se servește scuza că Apa Serv Valea Jiului SA trebuie să supraviețuiască, deci creșterea tarifelor se justifică. Da și nu! Apa Serv Valea Jiului SA este o societate de interes public, al cărei scop primordial este deci acela de a deservi cetățeanul de rând. Ea nu trebuie să lucreze având ca deziderat principal realizarea unor profituri considerabile, ci trebuie să se asigure doar că își acoperă costurile. Ceea ce nu pare că se întâmplă devreme ce Apa Serv nu a reușit nici până astăzi să câștige lupta cu pierderile și furturile din rețea, cei care acoperă de facto aceste pierderi fiind abonații onești, persoane fizice și juridice.
Pe de altă parte, deși angajații de rând au în continuare salarii de mizerie, la vârful Apa Serv se câștigă și până spre 1,1 miliarde de lei vechi anual. De persoană. Punem pariu că, dacă tot sunt vremuri grele, managementul ASVJ SA ar putea trăi și cu jumătate din acești bani, adică niște salarii din astea mai de restriște, gen 5.000 – 6.000 de lei pe lună? Punem povara în spatele a zeci de mii de familii din Valea Jiului, dar de salariile noastre nu ne atingem.
În județul Hunedoara, PSD-ul lui Nistor, un partid care aruncă mereu în față steagul solidarității cu omul de rând, adâncește de la o zi la alta distanța între omul de rând și pesedistul de frunte. În timp ce pensia medie este, după cum spuneam, undeva sub 1.800 de lei pe lună, iar de luna viitoare cam 10% din acești bani se duc spre plata facturii de apă, Nistor, Avram și alții câștigă până la 1,64 miliarde de lei vechi pe an. Cu un venit lunar, plătit din bani publici, de vreo 8 ori mai mare ca al unui pensionar de rând, Nistor și ai lui nu scot o vorbuliță despre prețul apei. Păi, dacă ne merge greu, n-am putea începe economiile înjumătățind și salariile sutelor de pesediști care au umplut până la refuz birourile Consiliului Județean Hunedoara și ale instituțiilor subordonate? Chiar și unii consilieri județeni (cărora le-au fost crescute veniturile pentru fidelitatea față de PSD, fiind băgați la încasare și în diverse alte organisme) ajung să câștige, pentru câteva ședințe, de vreo două ori mai mult ca un pensionar de rând. Dacă un pensionar din Vale trăiește cu 20.000 de lei un an întreg, cam câte rânduri de ouă are un consilier județean PSD dacă merită să câștige și 40.000 de lei pe an doar pentru că participă la niște ședințe? Iar exemplele ar putea continua și cu ceilalți acționari ai ASVJ SA, administrațiile publice din Vale, de unde fidelii lui Nistor mănâncă cu câte trei guri. Mă credeți că ăștia râd de noi, de noi toți, când de lamentăm pentru 11,53 lei/ mc?
Vom reveni.
Nu creșteți prețul apei, tăiați salariile pesediștilor!
Nistor Laurențiu (președinte CJ Hunedoara) – 164.356 lei/ an
Costel Avram (administrator public al județului) – 149.640 lei/ an
Țambă Alin Adam (președinte CJ Hunedoara) – 134.801 lei/ an
Bădin Ion (președinte CJ Hunedoara) – 132.631 lei/ an
Consilier județean – 10.944 – 39.332 lei/ an
Manager ASVJ SA – 113.468 lei / an
Radu Barb, director DGAMPT
(instituție subordonată CJ Hunedoara) – 13.460 lei/ lună