Un eveniment sportiv cu totul şi cu totul deosebit va avea loc pe data de 20 februarie în Masivul Parâng. „Pârângul Night Challenge” ajunge, iată, la cea de-a III-a ediţie.
Graţie sufletistului şi ambiţiosului bibliotecar-sportiv Avram Iancu (cunoscut de toată ţara pentru acţiunile sale de pe Canalul Mânecii, ori pentru traversarea înot a unor lacuri reci de munte sau a Dunării), cu sprijinul nepreţuit al colegilor săi din Asociaţia „Bike&Run Petroşani” şi cu mâna prietenească şi de solidaritate întinsă de co-organizatorii din administraţia publică locală, în speţă Primăria municipiului Petroşani şi Consiliul Local Petroşani (inclusiv primarul Tiberiu Iacob-Ridzi în nume personal), această cursă montană rezervată atât amatorilor, cât şi profesioniştilor va avea loc pe culmile Parângului, la ceas de seară, începând cu ora 18:30 şi va reuni zeci de sportivi din toată ţara, oameni care au făcut şi fac performanţă în crosul montan sau în schi, precum şi alte câteva zeci din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara.
Date privind desfăşurarea cursei
Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu această competiţie, specificăm că această cursă nocturnă de alergare montană sau de schi de tură constă în parcurgerea de către sportiv a unui traseu de 4,5 km, cu startul care se va da de la intrarea pe Pârtia „B”, urmând apoi parcurgerea acesteia (vorbim aici de una dintre cele mai spectaculoase şi mai frumoase pârtii de schi din ţară!), continuându-se apoi până pe Vârful Parângul Mic, situat la 2.074 metri. Faptul că se „atacă” acest vârf fermecător, prin tot ceea ce înseamnă el, dă practic tocmai sarea şi piperul cursei, de aici venind şi denumirea acestei competiţii sportive. Mai trebuie spus şi faptul că sportivii vor fi echipaţi de schi sau de alergare montană, iar în plus ei vor avea pe cap o lanternă frontală, lucru ce va da savoarea cursei deoarece la un moment dat privitorii vor putea observa un şir luminos, deosebit de spectaculos. Faptul că traseul va fi marcat prin nişte balize, cu culori roşii-gălbui, oferite anul acesta de firma „Electromax” din Petroşani, va da o privelişte nocturnă de ansamblu nemaipomenită, plină de farmec. Satisfacţii deosebite vor avea şi sportivii. Pentru că, odată ajunşi în vârful muntelui (să sperăm că şi vremea va ţine cu ei), vor putea vedea în zare o privelişte superbă, cu toate oraşele Văii Jiului luminate şi înşirate ca nişte mărgele, de la Vest la Estul Văii. Aceste imagini pot fi singulare într-o viaţă de om, mai ales dacă vorbim de oameni veniţi pe vârf de munte de la câmpie.
Câştigătorul competiţiei se va stabili clasic, după timpul realizat de sportiv pe cronometrul electronic, câştigătorul fiind acela care va parcurge distanţa de 4,5 km în cel mai scurt timp. Există două categorii de vârstă la această întrecere, la masculin, atât la proba de alergare, cât şi la proba de schi, respectiv sub 35 de ani şi peste 35 de ani, în timp ce la femei va exista doar categoria „open”, aici necontând vârsta.
Peste 143 de concurenţi înscrişi, premii substanţiale
„În momentul de faţă avem 143 de concurenţi înscrişi la competiţie, din peste 30 de localităţi ale ţării, cu precădere din: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Arad, Brăila, Reşiţa, Tg-Mureş şi alte localităţi mai mici, precum şi din judeţul nostru (Deva, Hunedoara, Orăştie, Haţeg, Brad, Călan, Simeria şi localităţile din Valea Jiului). Înscrierea s-a făcut pe site-ul oficial al cursei, contra unei contribuţii de participare de 50, 60 sau 70 de lei, în funcţie de perioada în care s-a înscris concurentul (mai repede sau mai târziu). Se mai pot face înscrieri, dar nu online, ci în data de 20 februarie, până înainte de startul cursei, la Pensiunea „Bujor de Munte” din zona Rusu. Legat de această contribuţie de participare vreau să specific câteva lucruri importante şi, cred, inedite până acum. Prin această contribuţie financiară fiecare competitor primeşte un kit de participare, care conţine un gel energizant, o pereche de ghiare de zăpadă şi gheaţă (care se ataşează pe încălţăminte şi care împiedică alunecarea – spun asta pentru cei mai puţini familiarizaţi cu muntele), un tricou tehnic – special pentru alergare şi inscripţionat cu însemnele competiţiei şi câte o diplomă şi o medalie de participare. Anul acesta premiile vor fi, după părerea mea, deosebit de consistente, fondul total de premiere fiind de 5.500 lei, şi vor consta în bani: locul I va primi câte 500 lei la fiecare categorie de concurs, locul II – câte 400 lei şi locul III – câte 300 lei. În plus, ca o noutate a acestei ediţii s-a introdus un premiu intitulat „Record nou de cursă”, în valoare de 500 lei. Premiul acesta va fi oferit celui care va reuşi să bată recordul la zi al cursei, de 48 de minute şi o secundă, stabilit de Robert Haknal din Braşov, care şi-a anunţat participarea în ultimul moment şi anul acesta şi ne bucurăm că-l avem printre noi! Vor mai exista alte două premii speciale, în valoare de 100 lei fiecare, pentru competitorul care vine la concurs de la cea mai mare distanţă, pe baza cărţii de identitate. Deci, vii de departe, baţi recordul cursei şi, fireşte, o şi câştigi, poţi lua 1.100 lei! Sau poţi lua 1.000 lei chiar dacă nu eşti de departe… Cred că este o motivaţie în plus pentru toată lumea şi asta ne-am şi dorit. Mulţumesc pe această cale colegilor din asociaţie, cabanierilor şi firmelor care ne sprijină şi, nu în ultimul rând, domnului primar Tiberiu Iacob-Ridzi, primăriei şi domnilor consilieri locali pentru că au acceptat să ne ajute şi să participe în calitate de co-organizatori. Le doresc succes tuturor participanţilor şi un sejur cât mai plăcut în Parângul nostru drag”, a declarat, pentru Ziarul Văii Jiului, petroşeneanul Avram Iancu.
După cursă, dă-i cu cântec şi voie bună!
Festivitatea de premiere va avea loc la Pensiunea „Bujor de Munte”, unde, în exclusivitate pentru sportivii ţării prezenţi, Adi Câmpeanu şi Emil Horvath (Trupa „Yolarity”) vor susţine un concert live care va menţine antrenul şi buna dispoziţie. Nu vor lipsi din program cântecele de distracţie şi de voie bună, dar şi melodiile de dragoste sau de drumeţie, atât de gustate de turişti. Anul acesta, Cabana „Apres Schi” vine în sprijinul celor de la şes, prezenţi, oferindu-le câte un cupon cu 50% reducere pentru închirierea săniilor, plăcilor şi schiurilor!
„Titani” români ai curselor extreme se vor afla în Parâng pe 20 februarie
Încheiem prin a prezenta şi doi dintre sportivii cu greutate care vor ridica şi mai mult ştacheta acestui concurs, care au confirmat deja participarea. Probabil cei mai mulţi dintre dumneavoastră aţi auzit de celebra cursă de alergare 6633, în care alergătorii străbat în câteva zile tot Cercul Polar în condiţiile extreme de-acolo. La următoarea cursă vor participa şi trei români de-ai noştri, trei sportivi temerari, puternici, ambiţioşi, foarte bine pregătiţi din toate punctele de vedere, inclusiv psihic şi fizic. Ei bine, unul dintre ei, Tiberiu Useriu, cunoscut de noi toţi prin intermediul micului ecran şi prin realizările sale extrem de şocante pentru un om obişnuit, se va afla în Parâng la concurs şi va concura doar în şort! Mai mult, a doua zi, la invitaţia lui Avram Iancu, Useriu va participa la lacul Ştiurţ – locul de antrenament al petroşeneanului nostru, la o baie la copcă! Dacă va fi ger, ceea ce sperăm să fie doar pentru asta (!), se va tăia gheaţa cu drujba şi tot „tacâmul”, după care cei doi sportivi vor petrece ceva timp în apa de gheaţă! Astfel, Useriu speră ca stagiul din Parâng-Petroşani să fie un bun antrenament pentru frigul ce va urma! Al doilea sportiv celebru, hunedorean de-al nostru, va fi Aristide Necula din Deva, singurul român din vestul ţării care a reuşit să termine „Marhaton des Sables” din arşiţa dogorâtoare a Deşertului Sahara, un maraton care constă în parcurcurgerea a 250 de kilometri în 6 zile, la temperaturi de peste 50 de grade Celsius!
Vorbim deci de doi ultra maratonişti extremi, care-şi riscă viaţa la competiţiile dure la care participă şi care duc renumele României în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii! Plus Avrămel al nostru, care şi el şi-a riscat viaţa de cel puţin patru ori până acum, de trei ori în „Iadul de Gheaţă” – Canalul Mânecii (de două ori fiind foarte aproape să-l treacă, fără costum de neopren!) şi o dată pe Dunăre, când a parcurs pe o vreme câinoasă peste 41 de kilometri tot fără costum de neopren! Trei „oameni de fier”, sau de oţel călit, plus alţii şi alţii din elita sportului extrem românesc, care vor veni însoţiţi şi de prieteni, din toată ţara se vor afla pe 20 februarie în Parângul nostru! Mai bine de-atât cât să fie, fraţilor, mai promovat Parângul, Petroşaniul, Valea Jiului sau judeţul Hunedoara?!
Corneliu BRAN
Loredana JUGLEA